У Дніпрі одного з журналістів не пустили на зустріч кандидата в Президенти України Олександра Вілкула з виборцями, а іншого вивели із залу. Свідками інциденту стали спостерігачі ОПОРИ.

23 лютого в палаці культури «Металург» відбулася зустріч кандидата в Президенти України Олександра Вілкула з виборцями. За день до того місцеве видання «Дніпроград» випустило анонс зустрічі та відрядило для висвітлення події власного кореспондента.

Перед початком зустрічі навколо будівлі була велика кількість поліцейських. Ззовні та всередині перебували представники спецпідрозділу «ТОР» в повному обмундируванні. Поблизу будівлі також перебували групи людей спортивної статури. У частини з них були приховані обличчя під маскою.  Вхід до будівлі охороняли як невідомі особи без розпізнавальних знаків, так і поліцейські.

Деякі спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА потрапили всередину будинку культури, представившись та пройшовши процедуру догляду особистих речей поліцейським. Там вони стали свідками, як охорона виводила з зали журналіста видання «Слава нації» Олега Черненка. За його словами, йому заборонили знімати захід. Журналіст викликав поліцію за номером 102, але відмовився писати заяву та залишив будівлю.

Інші спостерігачі ОПОРИ зафіксували як кореспондента видання «Дніпроград» Антона Мороза невідомі особи не пускають всередину. Журналіст показував своє посвідчення, однак йому відповідали: «Вхід за запрошеннями, місць в залі немає». Разом з журналістом не пустили спостерігачів ОПОРИ, які зафіксували цей інцидент.  Натомість, в цей же час інші журналісти могли вільно працювати на заході.

Журналіст Антон Мороз звернувся до слідчого Індустріального відділення поліції з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», та попросив встановити особи охоронців. Питання слідчого до охоронців «Пустите їх, ні?» залишилося без відповіді. Таким чином, журналіст і один зі спостерігачів ОПОРИ залишилися перед зачиненими дверима.

«Виборчий процес має бути гласним. Ми розуміємо, що заходи безпеки також необхідні, але недопуск журналістів до висвітлення подій неприпустимий».

Напередодні, 22 лютого в Кривому Розі Олександр Вілкул взяв участь в урочистому концерті, присвяченому 75 річниці визволення Кривого Рогу в роки Другої світової війни. На концерті також виступив міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул. Один з місцевих телеканалів повідомив, що після концерту разом із верхнім одягом в гардеробній учасникам події видавали поліетиленові пакети з написом «Вілкул 2019. За мир та розвиток! Опозиційний блок – партія миру та розвитку». Стверджується, що в пакеті знаходились магніт на холодильник, листівки з передвиборчою програмою Олександра Вілкула, брошура з його біографією та передвиборчою програмою. Спостерігачі ОПОРИ на заході не були присутніми.

Нагадуємо, згідно зі статтею 11 Закону України «Про вибори Президента України» виборчий процес здійснюється на засадах публічності та відкритості. Стаття 13 Закону роз’яснює визначення публічності та відкритості виборчого процесу. Зокрема частина 4 статті 13 говорить: «Засоби масової інформації зобов'язані об'єктивно висвітлювати хід виборчого процесу. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами».

Відповідно до частини 1 статті 171 Кримінального кодексу України умисне перешкоджання законній професійній діяльності жур­налістів — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)