Відповідно до кількості ТВО в Запорізькій області сформовано 9 окружних виборчих комісій. Загальна кількість їхніх учасників – 341 громадян за поданням від 40 кандидатів на посаду Президента України. Мінімальна кількість членів комісії 33 людини, максимальна – 38, їхній середній вік – 49 років. Представники ОПОРИ детальніше проаналізували дані про склад комісій.

Відповідно до рішення Центральної виборчої комісії 18 лютого були утворені обласні окружні комісії з виборів Президента України. В Запорізькій області їх сформовано 9. Загальна чисельність їхнього складу 341 людина призначені за поданням від 40 кандидатів. Відтак четверо кандидатів не делегували своїх представників до ОВК. Це: кандидат від партії «5.10» Геннадій Балашов; кандидат від партії «Сила людей» Дмитро Гнап; кандидат від партії «Громадський рух «Народний контроль» Дмитро Добродомов та самовисунавець Аркадій Корнацький.

Більшість заявлених кандидатів мають однакову кількість представників у виборчих комісій. Найменше їх у Сергія Кривоноса від партії «Воїни АТО» та самовисуваниці Інни Богословської.

Серед усієї кількості членів комісій п’ятеро людей були долучені до такої роботи під час попередніх Президентських виборів. Зокрема, члени комісії від Юлії Тимошенко Валентина Вайло та Михайло Свищо – тоді виступала головами комісії. Ольга Новик, Оксана Геймур, Марина Таран під час минулих виборів були призначені секретарями, цього разу вони рядові членкині, так само як і Андрій Грушко, який у 2014 році був заступником голови комісії.

Найстарший член Іван Видолоб. Він 1942 року народження, його висунуто до складу від кандидата Віталія Скоцика. Наймолодший – Сергій Циба, 1990 року народження – від Олександра Соловйова. Середній вік складу комісії – 49 років. Серед 341 представників ОВК 191 жінка, що складає 56% від загальної кількості.

Керівний склад виборчих комісій сформований за поданнями таких кандидатів:

Голови: ТВО №74 Юлія Білан – за поданням Володимира Зеленського; ТВО №75 Ніна Левченко – за поданням Сергія Капліна; ТВО №76 Володимир Волотовський – за поданням Олександра Мороза; ТВО №77 Сергій Польніков – за поданням Ігоря Шевченка; ТВО №78 Валерія Токарева – за поданням Юрія Бойка; ТВО №79 Дмитро Патлатенко – за поданням Валентина Наливайченка; ТВО №80 Ольга Стержантова – за поданням Петра Порошенка; ТВО №81 Сергій Бакум – за поданням Віктора Бондаря; ТВО №82 Юрій Малюцький – за поданням Віталія Скоцика.

Заступники голів: ТВО №74 Ганна Архіпова – за поданням Миколи Габера; ТВО №75 Марія Масалова – за поданням Віктора Кривенка; ТВО №76 Ніна Кукшина – за поданням Віталія Купрія; ТВО №77 Тетяна Євсюкова – за поданням Юрія Дерев’янка; ТВО №78 Євген Міщенко – за поданням Юлії Тимошенко; ТВО №79 Олена Погромська – за поданням Олександра Мороза; ТВО №80 Андрій Кузьменко – за поданням Володимира Петрова; ТВО №81 Василь Стефаник – за поданням Руслана Кошулинського; ТВО №82 Віктор Корольов – за поданням Андрія Новака.

Секретарі: ТВО №74 Петро Онищенко – за поданням Юлії Литвиненко; ТВО №75 Валентина Масалова – за поданням Василя Журавльова; ТВО №76 Володимир Дзьобко – за поданням Руслана Ригованова; ТВО №77 Світлана Ребро – за поданням Юрія Тимошенка; ТВО №78 Ірина Легейда – за поданням Петра Порошенко; ТВО №79 Валерій Лавриненко – за поданням Романа Насірова; ТВО №80 Костянтин Горбачов – за поданням Олександра Вілкула; ТВО №81 Олена Гатайло – за поданням Олександра Шевченка; ТВО №82 Наталія Потоцька – за поданням Олександр Соловйова.

Станом на 22 лютого очікуються зміни у керівному складі окружних виборчих комісій. Представники Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області продовжують слідкувати за цим процесом і у найближчих матеріалах повідомимо про їхні деталі.

Нагадуємо, що згідно з ч. 8 ст. 29 Закону України про «Вибори Президента України» члену виборчої комісії під час виконання своїх обов'язків забороняється агітувати за чи проти кандидатів на пост Президента України, а також публічно оцінювати діяльність кандидатів на пост Президента України та партій - суб'єктів виборчого процесу».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.