19 лютого 70  правоохоронців Запоріжжя та області взяли участь у тренінгу з підвищення ефективного реагування на можливі порушення як під час виборчого процесу, так і безпосередньо в день голосування.

Навчання проходило протягом одного дня у двох сесіях. В першій взяли участь працівники патрульної поліції та поліції превенції, а в  другій — слідчі Національної поліції. Кожна сесія тривала чотири години.

Як показало спілкування в обидвох групах, у зв'язку з оновленням складу більшість присутніх правоохоронців ще не мали досвіду роботи у процесі виборів. За словами тренера, громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області, працівники поліції особливо зацікавились у практичному вирішенні певних завдань, що можуть виникнути перед ними під час виконання професійних обов'язків.

«Їм потрібно знати, як діяти відповідно до свого законодавства: Закону про поліцію, Кримінально-Процесуального кодексу, Кримінального кодексу України. Але їм потрібні і додаткові знання, яких у них, на жаль, недостатньо, щодо виборчого законодавства, щодо суперечливих моментів у законодавстві, про які дуже непогано знають представники ОПОРИ, оскільки Громадянська мережа ОПОРА вже понад десять років здійснює спостереження за виборами».

Своїми враженнями від навчання поділився капітан поліції, заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Запорізькій області Євгеній Токарєв: 

«Була проведена роз'яснювальна робота представникам превентивної діяльності щодо документування адміністративних правопорушень, пов'язаних з виборчим процесом, особливості кваліфікацій адміністративних правопорушень, збір адміністративних матеріалів, документування і прийняття по ним подальших рішень».

Правоохоронець зазначив, що за підсумками тренінгу отримання знання допоможуть у тому, щоб збільшити кількість зафіксованих правопорушень. А на майбутнє висловив побажання, щоб у подібні навчання проводилися систематично і не лише для керівників підрозділів, але й рядових працівників, які насамперед перебуватимуть поблизу виборчих дільниць і муситимуть оперативно реагувати на можливі порушення.

Про те, що знання отримані під час тренінгу  будуть поширені серед інших колег запевнила полковник поліції, заступниця начальника відділу чергової служби Управління патрульної поліції у Запорізькій області Лілія Денисенко:

«Багато корисної інформації. Приїдемо до своїх патрульних поліцейських, навчимо їх, бо їм першим виїжджати на всі ці повідомлення і потрібно, щоб вони правильно кваліфікували і приймали рішення».

«Дуже якісний тренінг для працівників поліції, оскільки наближаються вибори Президента, і кожен співробітник поліції повинен знати ті проблеми та порушення, із якими він може зіткнутися у будь-якій ситуації, яка виникне в роботі виборчої комісії, щоб зрозуміти ситуацію і те, як йому діяти», - зазначив старший слідчий Шевченківського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області  Андрій Мінаєв.

На запитання, як у подальшому можна вдосконалити ефективність самого навчання, врахувавши поточний досвід, регіональний координатор ОПОРИ відповів:

«Я думаю, що варто за наявності часу, по-перше, робити ці тренінги більш глибокими. Якщо є можливість, то однозначно працівників поліції  треба вчити в різних ігрових ситуаціях, використовувати цей досвід, тому що так вони набагато швидше засвоять цю інформацію і зрозуміють».  

Тренінги для правоохоронців передбачені у всіх областях України та місті Києві.

Нагадаємо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складукримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)