Шість народних депутатів з Житомирської області 51 раз «пропіарилися» на використанні коштів державної субвенції протягом червня-жовтня 2018 року. Такі дані зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Про свою діяльність нардепи звітували у місцевих засобах масової інформації, на сайтах районних державних адміністрацій та на своїх сторінках у мережі Facebook.

Лідером з «піару» є нардеп від 64 виборчого округу Володимир Арешонков – зафіксовано 18 публікацій.  Державні кошти нардеп спрямував у 6 сіл: Хотинівка, Миролюбівка, Пояски, Михайлівка, Словечне, Білокоровичі, одне селище – Нові Білокоровичі та міста Коростень, Олевськ, Овруч. Цільове призначення коштів: ремонт, придбання меблів, техніки для освітніх та медичних закладів. Про це нардеп звітував на своїй сторінці в мережі Facebook.  У ЗМІ є інформація, що на Коростенський виборчий округ з держбюджету залучили 5 мільйонів гривень.

«Загалом на Коростенський виборчий округ (Олевський, Лугинський, Овруцький, Коростенський райони та місто Коростень), від якого обраний народним депутатом Володимир  Арешонков, нещодавно вдалося залучити 5 мільйонів гривень з державного бюджету для соціально-економічного розвитку цих територій. Саме на місто Коростень – 1 мільйон 81 тисяча гривень», – йдеться в повідомленні.

19.12 Zhytomyr Areshonkov koshty19.12 Zhytomyr subventsia Areshonkov shkola

 

 

 

Олександр Ревега, виборчий округ №63, «пропіарився» на субвенціях 8 разів. Кошти використано на будівництво притулку для тварин, купівлю комп’ютерної техніки та обладнання для медичних закладів, шкіл, ремонт будинку культури, ФАПів, лікарень, навчальних закладів, освітлення вулиць в населених пунктах, встановлення дитячих майданчиків у двох містах – Бердичів та Попільня, п’ятьох селах – Рея, Хажин, Павелки, Ставище, Осикове та селищі Ружин.

«На 63-й виборчий округ (м.Бердичів, Андрушівський, Бердичівський, Попільнянський та Ружинський райони), від якого я обраний народним депутатом, вдалося залучити майже 5 з половиною мільйонів гривень з державного фонду соціально-економічного розвитку», – звітує Олександр Ревега на своїй сторінці в мережі Facebook. 

19.12 Zhytomyr Revega19.12 Zhytomyr Revega shkolapng

 Вісім разів прозвітував про використання бюджетних коштів на ремонт будинку культури, закладів освіти, медичних закладів, закупівлю меблів для шкіл та садочків, очистку водойм, нардеп від 66 виборчого округи Павло Дзюблик. Кошти спрямовані на місто Коростишів, чотири села – Верлок, Дивин, Городське, Сколобів та селище Хорошів.

19.12 Zhytomyr Dziublyk19.12 Zhytomyr Dziublyk shkolapng

Інформація про субвенції з держбюджету виділені для 65 виборчого округу за сприяння нардепа Володимира Литвина чотири рази з’являлась на сторінці нардепа в мережі Fаcebook.Кошти спрямовані на будівництво водопроводу, ремонт будинку культури, придбання обладнання для установ сільської ради, потреб освітньої сфери у містах Новограді-Волинському та Житомирі і селі Жолобне.

19.12 Zhytomyr Lytvyn19.12 Zhytomyr Lytvyn okrug

Нардеп від 67 виборчого округу Віктор Развадовський сім разів «піарився» про залучені ним з державної казни кошти на будівництво плавального басейну у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Світанок» у селищі Любар.

«Перший недільний день вересня у виборчому окрузі Віктор Развадовський розпочав з відвідин будівельного майданчика у Любарі, де по вулиці Костьольна, 23 за залучені ним з державної казни кошти (наразі надійшло 7,5 мільйонів гривень) тривають роботи із зведення плавального басейну на замовлення місцевого дитячого закладу оздоровлення та відпочинку "Світанок" Любарської районної ради», – йдеться у повідомленні на одному з інтернет-ресурсів.

Також за сприяння нардепа на День селища Любара виступила українська співачка і телеведуча Оля Полякова. У місцевому ЗМІ опубліковане повідомлення, що за поданням нардепа з держбюджету були виділенні кошти на ремонт даху школи у селі Сінгурі.

19.12 Zhytomyr Razvadovskyi Poliakova19.12 Zhytomyr Razvadovskyi shkola19.12 Zhytomyr subventsia Razvadovskyi

В окрузі Борислава Розенблата кошти з держбюджету направлені на облаштування, реконструкцію, побудову спортивних майданчиків, капітальний ремонт скверу, будівництво спортивних міні-полів для занять workout.  Про це він шість разів прозвітував у ЗМІ та на своїй сторінці в мережі Facebook.

19.12 Zhytomyr Rozenblat19.12 Zhytomyr Rozenblat maidanchyky

За вказаний період по всій Україні спостерігачі ОПОРИ зафіксували 748 випадків використання нардепами субвенції для особистого « піару».

Субвенція на соціально-економічний розвиток – це кошти, які можуть виділятись на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури комунальної власності, на здійснення екологічних та природоохоронних заходів, здійснення заходів, пов’язаних з відселенням громадян із житлових будинків, що перебувають в аварійному стані, проведення робіт з газифікації, реалізацію проектів з енергоефективності та енергозбереження та ін. Відповідно до розпорядження КМУ № 727 від 27 вересня 2017 року була легітимізована участь народних депутатів у поданні пропозицій щодо розподілу субвенцій.

Як зазначає  координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «Ми спостерігаємо активну тенденцію неприхованого піару депутатів Верховної Ради на залучені бюджетних коштів у свої одномандатні виборчі округи. Це порушує принцип рівності усіх потенційних кандидатів. Так, ті хто вже є депутатами можуть розповідати виборцям про те, як важко вони залучають бюджетні кошти у регіон і які вони молодці. Хоча, не завжди є хоча б якась заслуга нардепа у цьому процесі».

Аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА вважає, що явище використання субвенцій для «самопіару» достатньо поширене по всій Україні.

«Нині це не має ознак порушення виборчого законодавства, тому що у нас зараз немає офіційно виборчої кампанії. Якщо, наприклад, депутат їде інспектувати лікарню чи школу, це в принципі можна сприймати, як депутатський обов’язок. Але дуже часто депутати або їхні помічники розвозять, наприклад, по школах меблі, ліжка в дитячі садочки, зараз дуже стало популярно розвозити скрізь комп’ютери, принтери. Фактично, депутати, які хочуть здобути електоральні права на наступних виборах, ставлять інших майбутніх кандидатів в нерівні умови. Нівелюється сам соціально-економічний розвиток територій. Велика кількість об’єктів, які фінансуються державою, є меншою за 50 тисяч гривень. Ми розуміємо що на 2 тисячі доларів нічого серйозного зробити не можна, і це одна така піар-акція депутата», – зазначив аналітик ОПОРИ.

Також аналітик зауважив, що формально, нині все частіше депутати приховують інформацію, що надана допомога - це допомога з боку держави.

«Частина депутатів маніпулюють і не говорять, що це субвенція, а що це нібито їхній фонд, їхні приватні кошти. І це все ставить під загрозу сам виборчий процес і, загалом, може мати ознаки бюджетно-адміністративного ресурсу», – розповів представник ОПОРИ.

У період виборчої кампанії відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Як повідомляла ОПОРА, одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд нардепа Павла Дзюблика не веде активної діяльності. Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)