10 липня Чернівецький окружний адміністративний суд виніс рішення, яким визнав бездіяльність Чернівецької міської територіальної виборчої комісії (ЧМТВК). Справа стосувалась відсутності зі сторони ЧМТВК відповідних дій з організації проміжних виборів, які мають відбутись 3 серпня в одномандатному окрузі №17 в Чернівцях, по котрому в 2010 році було обрано депутатом тепер вже Чернівецького міського голову Олексія Каспрука. Нагадаємо, у зв’язку з обранням останнього мером міста, 5 червня ЧМТВК прийняла постанову про проведення проміжних виборів до Чернівецької міської ради 3 серпня 2014 року.

Про можливий зрив проміжних виборів через невиділення коштів Чернівецькою міською радою ОПОРА повідомляла раніше.

Позов до суду подав місцевий політик Василь Забродський, який не мав можливості зареєструватися кандидатом на проміжних виборах до Чернівецької міської ради 3 серпня у зв’язку з тим, що територіальна виборча комісія фактично не працювала. Хоча згідно чинного законодавства ЧМТВК повинна була забезпечувати організацію виборчого процесу, який розпочався 14 червня 2014 року.

На проведення вказаних проміжних виборів міська влада коштів не виділила, вказавши на «обмеженість фінансового ресурсу». Чернівецька міська рада надіслала ЧМТВК лист з підписом міського голови Олексія Каспрука із проханням розглянути можливість перенести вибори на пізніший термін (з повним текстом документу можна ознайомитись за цим посиланням.

У своєму позові Василь Забродський просив суд визнати протиправною бездіяльність Чернівецької міської територіальної виборчої комісії та зобов’язати Чернівецьку міську територіальну виборчу комісію розглянути подані документи щодо реєстрації кандидатом у депутати до Чернівецької міської ради на проміжних виборах 03 серпня 2014 року по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 17 та прийняти відповідне рішення.

У своєму запереченні до судового позову ЧМТВК фактично визнала, що не працювала, і пояснила, що робила це через відсутність фінансування. Однак, незважаючи на цей факт, ЧМТВК просила не визнавати свою бездіяльність.

Чернівецький окружний адміністративний суд під головуванням судді Анатолія Огородника прийняв ухвалу, якою визнав протиправною бездіяльність Чернівецької міської територіальної виборчої комісії, яка полягає у неприйнятті документів Василя Забродського щодо реєстрації його кандидатом у депутати Чернівецької міської ради на проміжних виборах 03 серпня 2014 року по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 17. У частині зобов’язання ЧМТВК розглянути подані документи заявнику було відмовлено.

Василь Забродський після судового засідання у коментарі представнику ОПОРИ повідомив, що планує подавати апеляцію або подавати повторний позов.

Слід наголосити, що у своїй ухвалі окружний адміністративний суд процитував рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 року по справі «Кечко проти України», а саме те, що «органи державної влади не можуть посилатися на відсутність коштів як на причину невиконання своїх зобов’язань» .

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.