У п’ятницю, 17 серпня, в Українському католицькому університеті у Львові почалось навчання 35 кандидатів на посади громадських омбудсменів із захисту виборчих прав. Воно проходить у рамках проекту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що фінансується Європейським Союзом.

Навчальна програма проходитиме у два етапи в серпні та жовтні і охоплюватиме 5 модулів про зміст та загальну характеристику виборчих прав, правопорушення, процесуальні аспекти збору та фіксації доказової бази, судову практику та медіа-комунікацію тощо.

Навчатимуть майбутніх омбудсменів викладачі та експерти Школи права Українського католицького університету та Європейського суду з прав людини, фахівці у виборчій сфері. Ми намагатимемось дати їм ті необхідні знання та практичні навички, які вони використовуватимуть у своїй роботі для захисту прав виборців та попередження правопорушень”, – зазначив кандидат юридичних наук, директор Школи права Українського католицького університету Іван Городиський.

Очікуємо, що навчання громадських омбудсменів пройде на вищому рівні. Запекла боротьба тривала при обранні майбутніх захисників виборчих прав, усі кандидати мають юридичну практику та досвід у виборчому процесі. Тому наше завдання посилити їх знання та забезпечити цікавими практичними кейсами”, – додала координаторка мережі громадських омбудсменів із захисту виборчих прав.

По закінченню навчання учасники отримають сертифікат Школи громадських омбудсменів із захисту виборчих прав та будуть офіційно представлені в регіонах.

25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання, після проходження навчання будуть з січня 2019 року інституціоналізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві. Інші кандидати, що успішно завершили навчання та отримали сертифікат, створюватимуть резервний список.

Активна фаза діяльності омбудсменів припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Вона базуватиметься на Кодексі поведінки, який буде розроблено ОПОРОЮ спільно з Українським католицьким університетом. Цей Кодекс включатиме, насамперед, гарантії безсторонності та політичної незаангажованості омбудсменів, а також висвітлюватиме основні функції та процедури їхньої діяльності.

Нагадаємо, що у рамках проекту Громадянська мережа ОПОРА підписала з Уповноваженою з прав людини офіційний Меморандум про співпрацю. Метою документа є координація зусиль із захисту виборчих прав та свобод громадян.

Детальніше про те, що робитимуть громадські омбудсмени у регіонах, читайте тут.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project