7 лютого представники Громадянської мережі ОПОРИ провели робочу зустріч із керівництвом Головного управління Національної поліції у Львівській області, під час якої обговорили майбутню співпрацю в частині обміну інформацією, навчання поліцейських, вироблення спільного алгоритму дій реагування на правопорушення.

З ініціативи координатора кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області учасники зустрічі порушили питання комунікації між спостерігачами ОПОРИ та оперативним штабом Національної поліції. Зокрема йшлося про вироблення принципів взаємодії та реагування на порушення виборчого законодавства, а також заходів профілактичної роботи, щоб попередити такі порушення.

«Перше наше завдання —  бачити і спільно реагувати на ризики, а це можливо тільки через взаємний обмін інформацією», —  зазначив Начальник ГУ НП у Львівській області Валерій Середа. Також він наголосив на готовності проводити регулярні зустрічі з ОПОРОЮ, щоб напрацьовувати алгоритми спільних дій, відповідно до ситуацій, що виникатимуть.

Крім того, керівництво Національної поліції у Львівській області та громадська омбудсвумен із захисту виборчих прав мережі ОПОРА обговорили, на чому слід фокусуватись під час майбутніх навчань, які проводитиме ОПОРА для поліцейських. Представники Нацполіції просили включити до навчальної програми якомога більше практичних вправ та алгоритмів дій, щоб їхні працівники правильно застосовували законодавчі норми, фіксуючи правопорушення.

Нагадаємо, 21 січня Громадянська мережа ОПОРА розпочала серію одноденних тренінгів для поліції на тему «Правопорушення під час виборчих процесів: способи фіксації та форми відповідальності».

До обговорення також долучилась начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців Зоряна Павлів. Представниця Державного реєстру та керівництво поліції розглянули можливі варіанти співпраці у питанні тимчасової зміни виборчої адреси поліцейських, які чергуватимуть у день виборів. Зокрема домовилися, що  працівникам Нацполіції повідомлять, на яких дільницях вони чергуватимуть до 25 березня, щоб ті встигли змінити місце голосування.

Зазначимо, аналогічну зустріч ОПОРА провела з керівництвом Прокуратури Львівської області 31 січня.

За коментарями звертайтесь:
 
(#вибори; #opora; #опора)