Напередодні місцевих виборів громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА проводять моніторинг виборчих дільниць щодо доступності. Досліджують інклюзію у виборчому процесі, особливу увагу зосереджуючи на трьох типах доступності — архітектурній, транспортній та інформаційній. Закликаємо всіх небайдужих громадян долучитись до формування бази даних про всі недоступні виборчі дільниці України. Дізнатись про вимоги і стандарти, а також повідомити про недоступні дільниці можна на сайті: https://ombudsman.oporaua.org/dostupnist

Громадські виборчі омбудсмени ОПОРИ, активність яких підтримує ЄС, провели моніторинг доступності виборчих дільниць на основі соціологічно обґрунтованої вибірки. Незабаром результати цих зібраних даних будуть оприлюднені в якості звіту. Завдяки відповідній вибірці на основі даних з майже 500 дільниць можна масштабувати результат на рівень всієї країни та говорити про загальний відсоток недоступних дільниць. Так, недоступними виявилось 40,8% дільниць у країні.

Запрошуємо небайдужих громадян також долучитись до дослідження доступності виборчих дільниць. На сайті коротко описані всі основі параметри, які мають бути дотримані на кожній дільниці, аби вона була інклюзивною. Звісно, ймовірно, ви не матимете можливості робити заміри вхідних дверей чи кабінки для голосування, але за допомогою свого мобільного телефона ви точно зможете зробити фото сходів чи відсутнього або ненормативного пандусу на вході. Надіслати всю цю інформацію можна, заповнивши форму за посиланням: https://forms.gle/K4TeHc4PJ4dkpZme9 або перейшовши на неї з сайту за відповідною кнопкою.

Паралельно з цим, громадські омбудсмени співпрацюють з Центральною виборчою комісією, профільними відомствами, органами місцевого самоврядування, комітетами доступності на місцях та іншими стейкхолдерами. Спільно вони вироблять дієві рішення, які пізніше можна буде реплікувати на всі проблемні дільниці.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project 

 

Читайте також: