1 квітня на Facebook-сторінці ОПОРИ розпочались онлайн-трансляції, де громадські омбудсмени із захисту виборчих прав діляться власними спостереженнями щодо рівня доступності виборчих дільниць у своїх областях. Такі ефіри відбуватимуться щосереди о 18:30.

У світі є більше 1 млрд людей з інвалідністю, але кожен із нас у той чи інший період свого життя може належати до категорії маломобільних груп населення, наприклад, через тимчасові проблеми зі здоров'ям або наявність габаритних речей, на кшталт дитячого візка. Під час першого прямого ефіру громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА (Рівненщина) розповідали про ситуацію в своїх областях, яку вони спостерігали під час виборчих кампаній 2019 року.

"В Україні є близько 30 тисяч виборчих дільниць. Щонайменше 1600 з них розташовані на другому поверсі, а приблизно 3500 дільниць не обладнані пандусами. У своєму дослідженні ми умовно назвали їх проблемними дільницями, бо вони є фізичною архітектурною перешкодою для людей в контексті доступності під час виборів. І це стосується не лише дня голосування, а й, наприклад, етапу перевірки себе у списках виборців тощо".

За словами, в більшості випадків інформаційні ресурси суб’єктів виборчого процесу не є пристосованими для людей з інвалідністю: "Весь виборчий процес пов’язаний зі значною кількістю інформації - це і програми кандидатів, їхні біографії, законодавство, яка визначає процедури, права та обов’язки, реєстраційні списки, бюлетені, протоколи тощо. Для багатьох виборців це звичайна справа прочитати те, що цікавить на сайті чи плакаті. Та й бюлетень заповнити не є проблемою. Але як бути людям із порушеннями зору?"

Хто такі маломобільні групи населення? Яким чином і в яких аспектах їхні права можуть бути порушені у виборчому процесі? Які бувають види доступності або недоступності під час виборчого процесу? Які успішні практики з подолання недоступності виборчих дільниць вже були втілені? Про все це дізнаєтесь з ефіру:

Детальніше про архітектурну та інформаційну доступність читайте у наших матеріалах на сайті.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project