Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова свої збройні сили і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум.

ОПОРА переконана, що такий інструмент народовладдя як референдум повинен використовуватися виключно в межах законодавства та міжнародних стандартів. 

Про злочин, який трапився 7 років тому, так не скажеш. Тоді ОПОРА заявила, що не визнає легітимності голосування і не організовувала громадське спостереження за процесами. Зокрема, в заяві ОПОРИ йшлося про те, що:

  • депутати Верховної Ради АРК та міськрада Севастополя не мають відповідних повноважень для рішення про проведення референдуму щодо статусу півострова;
  • в Україні відсутнє законодавство щодо організації та проведення місцевих референдумів;
  • строки проведення та положення про організацію так званого референдуму не відповідають загальноприйнятим міжнародним стандартам.

Сама подія не мала жодного правового значення. Референдум був лише інструментом для легітимізації своїх дій з боку агресора - Російської Федерації, і став лише епізодом у окупації Криму.

Що відбулося в 2014 в Криму? Якою була хронологія подій? Як оцінила легітимність «референдуму» світова громадськість та чи були присутні офіційні місії спостерігачів?

ОПОРА підготувала спогади та оцінки псевдореферендуму в Криму. Ольга Айвазовська поспілкувалася з Тамілою Ташевою, заступницею Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим, співзасновницею громадської організації «КримSOS» та Антоном Шеховцовим, міжнародним експертом, політологом, фахівцем з ультраправих рухів, автором робіт про  політично вмотивоване спостереження.