За період з 14 по 20 лютого 2022 року спостерігачі ОПОРИ у виборчому окрузі №206 на Чернігівщині зафіксували активність з боку двох зареєстрованих та двох потенційних кандидатів у народні депутати. Кандидати найчастіше використовували такі форми активності, як встановлення агітаційних наметів та інформаційних кубів, розміщення на носіях зовнішньої реклами та поширення серед виборців друкованих матеріалів з ознаками агітації, проведення зустрічей з виборцями. 

Протягом минулого тижня (14-20 лютого 2022 року) Центральна виборча комісія зареєструвала шість кандидатів у народні депутати України у виборчому окрузі №206. Зокрема, 15 лютого 2022 року ЦВК зареєструвала кандидатами самовисуванця Володимира Атрощенка, висуванця політичної партії «Народовладдя» Олега Робейка, висуваницю «Партії українського народу Олену Серебреннікову, висуванця партії «Собор» Максима Балана, висуваницю політичної партії «Демократичний альянс» Катерину Данькову. Також 18 лютого 2022 року кандидатом зареєстрували висуванця партії «Громадянський рух «Свідомі» Євгенія Мікояна.

14 лютого 2022 року у Чернігові поблизу залізничного вокзалу представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували білборд із зображенням кандидата у народні депутати Олександра Ломаки («УДАР Віталія Кличка»). Друкований матеріал на носії зовнішньої реклами виконаний в червоно-білих кольорах партії, містив логотип партії та надпис «Чернігівщина буде почута у Верховній Раді! Олександр Ломако».

В цей же день в іншому районі Чернігова представник ОПОРИ виявив друкований матеріал, розміщений на носії зовнішньої реклами (білборді), з зображенням потенційного кандидата від політичної партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна. Матеріал також містив логотип політичної партії та гасло «Створимо разом сильну державу».

Також 14 лютого у селищі Любеч на Чернігівщині представник ОПОРИ зафіксував розміщення на опорі електромереж друкованого матеріалу з зображенням потенційного кандидата від партії «Наш край» Олександра Демиденка. На плакаті також містився надпис «Олександр Демиденко! Людина справи».

На іншій вулиці в цьому ж селищі виявлено інформаційний куб з зображенням того ж ймовірного кандидата Олександра Демиденка та ідентичним надписом.

Такі ж самі плакати, розміщені на опорах електромереж, інформаційні куби та білборд з зображенням Олександра Демиденка й ідентичним надписом, представники ОПОРИ зафіксували в кількох селах Гончарівської селищної громади 15 лютого 2022 року.  

В цей же день Олександр Демиденко повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook про свій візит до Михайло-Коцюбинської селищної громади. Під час свого візиту потенційний кандидат спілкувався з виборцями, дізнавався про існуючі проблеми.

Також 16 лютого 2022 року у Чернігові на проспекті Перемоги, 13 спостерігачі ОПОРИ зафіксували встановлення агітаційного намета на користь кандидата від політичної партії «Народовладдя» Олега Робейка. На наметі містився прапор із назвою політичної партії, а також плакат із зображенням, прізвищем та іменем кандидата.

З намета агітатори поширювали серед виборців листівки із зображенням кандидата Олега Робейка, а також лідера політичної партії «Народовладдя», народного депутата попереднього скликання Юрія Левченка. Друкований агітаційний матеріал також містив короткі біографічні відомості про кандидата та гасло «Україна може бути іншою!».

17 лютого 2022 року у Чернігові спостерігачі ОПОРИ також зафіксували розміщення друкованих агітаційних матеріалів на користь кандидата у народні депутати від політичної партії «Народовладдя» Олега Робейка на опорах електромереж, спеціально обладнаних дошках оголошень для розміщення агітматеріалів, а також на дошках оголошень біля під’їздів житлових будинків по вул. Жабинського, вул. Івана Мазепи та на проспекті Перемоги.

У с. Киїнка на Чернігівщині 18 лютого 2022 року спостерігач ОПОРИ зафіксував розміщення на електроопорі друкованого матеріалу з зображенням потенційного кандидата у нардепи Олександра Демиденка («Наш край») та надписом «Олександр Демиденко! Людина справи».

У цьому ж селі також 18 лютого на іншій опорі електромереж виявлено календар формату А4 із зображенням кандидата від політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Олександра Ломаки. На календарі також містилися прізвище та ім’я кандидата і надпис «Миру, тепла і затишку Вашим оселям!».

У суботу, 19 лютого, у Чернігові по вул. Гагаріна спостерігачі ОПОРИ виявили два банери, марковані як агітаційні матеріали. Один з банерів виконаний у червоно-білих кольорах партії «УДАР Віталія Кличка», містив логотип цієї політичної сили, зображення та біографічні відомості про кандидата у народні депутати від цієї партії Олександра Ломаки. Також на ньому зазначалося, що кандидата підтримує Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. На іншому банері, який був виконаний в ідентичній стилістиці, також містився логотип партії «УДАР», а також надписи: «Громади Чернігівщини. Владислав Атрошенко. Наш кандидат в народні депутати Олександр Ломако».У неділю, 20 лютого, поблизу цих банерів спостерігачі ОПОРИ зафіксували поширення агітаторами газет (інформаційних бюлетенів) на користь кандидата Олександра Ломаки. На першій сторінці газети містилися зображення Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка та кандидата Олександра Ломаки, які ілюстрували публікацію «Владислав Атрошенко та голови громад висунули єдиного кандидата в народні депутати по 206-му округу».

Разом з тим, у суботу та неділю 19 та 20 лютого у Чернігові активісти політичної партії «Народовладдя» поширювали також друковані агітаційні матеріали на користь кандидата від цієї політичної сили Олега Робейка. Агітаційну продукцію розповсюджували серед виборців зі встановлених наметів.

20 лютого 2022 року на сторінці кандидата у народні депутати від партії «УДАР» Олександра Ломаки у Facebook з’явилася публікація про результати його тижневої агітаційної кампанії. У дописі кандидат розповідає про початок свого агітаційного туру по виборчому округу №206, про автобус-приймальню, який почав курсувати населеними пунктами округу, про зустрічі з виборцями в межах Ріпкинської та Добрянської територіальних громад.

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. 

У частині 2 статті 68 цього ж закону зазначається, що передвиборна агітація може здійснюватися шляхом проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами тощо.

Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за проміжними виборами народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №206, які відбудуться 27 березня. З початку виборчого процесу свою роботу вже розпочали довготермінові спостерігачі, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі на дільницях. Повідомляйте спостерігачів про виборчі порушення за номером гарячої лінії: +38 067 720 16 68. Оперативні новини щодо спостереження читайте також на Facebook-сторінці ОПОРА Чернігів: www.facebook.com/opora.chernihiv

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)