Шостий апеляційний адміністративний суд 15 лютого залишив без задоволення позов кандидата у народні депутати України Олександра Гашпара (самовисування) до Центральної виборчої комісії, яким він просив скасувати реєстрацію кандидата від політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Олександра Ломаки. Олександр Гашпар планує оскаржувати таке рішення у Верховному суді.

Кандидат-самовисуванець Олександр Гашпар подав до Шостого апеляційного адміністративного суду адміністративний позов до Центральної виборчої комісії щодо визнання протиправними та скасування постанови ЦВК №25 «Про реєстрацію кандидата в народні депутати України Ломака О. А. в одномандатному виборчому окрузі №206 на проміжних виборах народного депутата України 27 березня 2022 року» від 9 лютого 2022 року та постанови №35 «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 9 лютого 2022 року №25» від 11 лютого 2022 року.

Суд прийняв рішення залишити позов кандидата без задоволення.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до кандидата-самовисуванця Олександра Гашпара з проханням детальніше пояснити суть судового позову, прокоментувати рішення суду та розповісти про свої подальші наміри за результатами отриманого рішення.

«Я звертався до суду і оскаржував рішення з’їзду політичної партії «УДАР» про висування Олександра Ломаки кандидатом в народні депутати по округу №206 як таке, що прийняте з порушенням процедури, передбаченої Статутом партії і, відповідно, оскаржував постанову ЦВК про реєстрацію Ломако кандидатом в народні депутати. Мій позов до партії «УДАР» суд залишив без розгляду у зв’язку з пропущеним п’ятиденним строком зверненням до суду і, відповідно, у зв’язку з цим відмовив у задоволенні позову про скасування реєстрації Ломаки. При цьому суд не дав відповіді на питання, чи було дотримано порядок висування Ломаки на з’їзді і чи було прийняте рішення з’їзду у відповідності до статуту партії, як це передбачено законом. А оскільки суд першої інстанції не дав відповіді на це питання, я планую подати апеляцію, аби Верховний Суд дав правову оцінку цим обставинам», – повідомив Олександр Гашпар.

У рішенні суду наведено виключний перелік підстав, за яких було б можливе скасування реєстрації кандидата у народні депутати Центральною виборчою комісією.

Зокрема, йдеться про:

– відсутність одного з документів, які особа зобов’язана подати до ЦВК для реєстрації кандидатом;

– припинення громадянства України кандидата у депутати;

– вибуття особи, висунутої кандидатом у депутати, за межі України для проживання чи з метою отримання політичного притулку;

– визнання особи, висунутої кандидатом у депутати, недієздатною;

– набрання щодо особи, висунутої кандидатом у депутати, законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину;

– виявлення обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у депутати, права бути обраною депутатом відповідно до статті 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України»;

– висування кандидата у депутати від партії, яка здійснює пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Також у рішенні зазначається, що до ЦВК не надходило рішення суду про скасування рішення XXV З’їзду політичної партії «УДАР Віталія Кличка» від 4 лютого 2022 року, що могло б бути однією з таких підстав.

Відтак, суд зробив висновок, що Центральна виборча комісія, приймаючи постанови №25 та №35, діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, тому прийняті рішення є законними, а підстави для скасування постанов відсутні.

Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо виборців інформувати спостерігачів про порушення за телефоном: +38 067 720 16 68.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за проміжними виборами народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №206, які відбудуться 27 березня. З початку виборчого процесу свою роботу вже розпочали довготермінові спостерігачі, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі на дільницях. Повідомляйте спостерігачів про виборчі порушення за номером гарячої лінії: +38 067 720 16 68. Оперативні новини щодо спостереження читайте також на Facebook-сторінці ОПОРА Чернігів: www.facebook.com/opora.chernihiv

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)