У фінальному епізоді серіалу "Знаєте що?!" говоримо про те, що ж робити Україні з соцмережами, особливо у контексті виборів і поширення дезінформації.

Дослідження Індекс сприйняття демократії 2021 (Democracy Perception Index 2021) року, яке провели у 50 країнах світу, показує, що вплив соцмереж помітно зростає. Проте дедалі більше країн, здеьільшого з розвиненими економікою та демократією, вважає, що цей вплив стає все більш негативним, особливо, якщо порівнювати із 2020 роком. Окрім цього у багатьох країнах більшість вважає за необхідне посилити рівень регулювання соцмереж.

У восьмому епізоді відеблогу "Знаєте що ?!" експерти розкажуть про те, які варіанти регулювання соцмереж існують, а також аргументують, який з них найкраще підходить Україні.

Експерти у виборі українського шляху регуляції - одностайні. Вони віддають перевагу співрегулюванню. Утім, які саме конкретні кроки маємо зробити?

  • Визначити, що таке “соціальна мережа” та синхронізувати це в усіх суміжних українських законах.
  • Оскільки чинне законодавство не враховує існування соціальних мереж та обмежується лише традиційними медіа, перш за все, потрібно створити новий актуальний законопроєкт про медіа.
  • Необхідно врегулювати питання протидії дезінформації, давши конкретне визначення цьому поняттю та затвердивши повноваження відповідних органів держконтролю.
  • Необхідно актуалізувати Виборчий Кодекс. А саме, визначити та врахувати онлайн-агітацію та діяльність кандидатів у соцмережах зокрема та Інтернеті в цілому до форм та видів передвиборчої агітації.
  • Задля забезпечення прозорих та чесних виборів - потрібно закріпити механізми моніторингу та контролю фінансування онлайн-агітації.