У третьому епізоді відеоблогу "Знаєте що?!" розповідаємо про електоральне мовчання, тобто "дні тиші". Чи це можливо і треба в еру фейсбуку?

В Україні, за виборчим законодавством, о 24:00 п’ятниці перед днем голосування (який припадає на неділю) завершується будь-яка передвиборча агітація кандидатів чи партії. Тобто - усі учасники виборчого процесу повинні припинити проводити будь-які масові акції, розповсюджувати агітаційні матеріали та закликати голосувати в будь-який інший спосіб. Хто порушить “тишу” повинен заплатити штраф від 85 до 170 гривень. Вперше “день тиші” в Україні з’явився ще 1989 року у законодавстві УРСР: тоді заборона поширювалась лише на агітацію безпосередньо у день виборів. Сучасні рамки “днів тиші” вперше з’явились у законі про парламентські вибори 2001 року, і залишилися у Виборчому кодексі 2019 року.

Логіка введення днів тиші доволі проста: політична агітація перед днем та у день виборів обмежується, аби дати змогу виборцям прийняти зважене рішення без додаткового тиску в інформаційному полі, а також щоб знизити рівень напруги в суспільстві після насиченого агітаційного періоду. Окрім політичної агітації, у багатьох країнах також забороняють публікацію рейтингів кандидатів та неофіційних екзитполів до закриття виборчих дільниць. Вважається, що публікація таких матеріалів може суттєво вплинути на голосування (виборці будуть більш схильні голосувати за тих кандидатів, за яких голосує більшість).

Із кожною наступною передвиборчою кампанією соціальні мережі поступово стають все більш важливим майданчиком для агітації кандидатів та політичних сил. Так, під час агітаційної кампанії на чергових місцевих виборах з 5 вересня до 20 жовтня 2020 року політичні сили та кандидати на посади різних рівнів витратили на рекламу у Facebook орієнтовно 3,1 млн доларів (близько 84 млн грн). Збільшились і масштаби кампанії: порівняно з  позачерговими виборами народних депутатів кількість агітаційних дописів зросла майже вдвічі. Так, протягом лише 44 днів (з 5 вересня по 20 жовтня) у Facebook було опубліковано понад 90 тисяч рекламних оголошень політичного змісту.

У всі дні тиші на місцевих виборах 2020 року (а голосувань було декілька) опубліковано понад 14 тисяч! рекламних оголошень політичного змісту, за 24-25 жовтня на політрекламу лише у Facebook було витрачено понад 90 тисяч доларів. Це майже 2,5 млн грн. Кількість рекламних дописів, що транслювалися в Facebook у дні тиші, зросла майже у 9 разів порівняно із президентськими виборами та більше ніж у 17 разів, у порівнянні парламентськими. 

Також у цьому випуску уявна мандрівка світовими практиками регулювання агітації в день голосування.

Наступні випуски дивіться  щочетверга о 19:30 на сторінці ОПОРИ у Facebook та на нашому Youtube-каналі.