Рішення Центральної виборчої комісії про скасування рішень щодо проведення перших виборів у Криворізькій (Донецька область) та Романівській (Житомирська область) сільських об’єднаних територіальних громадах, а також додаткових – у Вапнярській (Вінницька область) та Шахівській (Донецька область) сільських ОТГ було ухвалено без правових підстав.

Про це йде мова у коментарі ОПОРИ щодо рішень ЦВК про скасування попереднього рішення про проведення перших місцевих та додаткових виборів у 4 об’єднаних територіальних громадах Вінницької, Донецької та Житомирської областей.

Нагадаємо, що 1 листопада 2018 року Центральна виборча комісія ухвалила рішення про виключення двох об’єднаних територіальних громад з Постанови № 156 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року»  та двох громад з Постанови від 12 жовтня 2018 року № 157 «Про додаткові вибори депутатів сільських, селищних рад 23 грудня 2018 року». Цими постановами від 12 жовтня ЦВК призначила перші місцеві вибори депутатів міських, сільських та селищних рад об’єднаних територіальних громад і додаткові вибори сільських та селищних рад.

Аналіз чинного законодавства та підзаконних актів, рішень Конституційного Суду України засвідчує відсутність повноважень Комісії переглядати офіційно прийняті рішення про призначення перших та додаткових місцевих виборів. Занепокоєння викликає і факт ухвалення постанов без чітких обґрунтувань, які спричинили необхідність змін у  попередньому рішенні. Така практика з боку ЦВК обмежує доступ членів вже створених об’єднаних територіальних громад до рішень Комісії та перешкоджає судовому оскарженню. Члени територіальних громад та місцеві організації партій не мають жодної офіційної інформації про підстави скасування вже призначених виборів у Романівській ОТГ Житомирської обл. та Вапнярській ОТГ Вінницької обл.

Легалізація на рівні ЦВК можливості скасувати місцеві вибори після ухвалення рішень про їх призначення створює небезпечний прецедент та серйозні ризики для процесу децентралізації в Україні. Процес встановлення неможливості проведення місцевих виборів у ОТГ Донеччини та Луганщини потребує вдосконалень законодавства. Такі зміни мають попередити необґрунтовані або політично заангажовані рішення щодо скасування чи відтермінування загальнонаціональних та місцевих виборів у цих двох регіонах.

Варто зазначити, що лише Постанова ЦВК про скасування рішення про призначення перших та додаткових місцевих виборів у двох громадах Донецької області містить опис встановлених фактів та підстав для їх ухвалення. У ній є посилання на висновки Донецької облдержадміністрації про неможливість організації і проведення місцевих виборів. Натомість рішення ЦВК щодо перегляду рішення про призначення місцевих виборів у громадах Житомирської та Вінницької областей не містить жодного обґрунтування чи опису обставин, які спричинили необхідність їх ухвалення. Такий підхід до вирішення питань про призначення місцевих виборів, на нашу думку, порушує  Закон України «Про Центральну виборчу комісію».

Відповідно до частини третьої статті 12 Закону «Про Центральну виборчу комісію» постанова Комісії повинна містити встановлені факти та підстави для ухвалення рішення Комісії, а також акти законодавства України, за наявності – рішення судових органів, якими керувалася Комісія при прийнятті рішення. Відсутність опису фактів та підстав у тексті постанов не може вважатися належною практикою застосування законодавства і унеможливлює змістовний аналіз документів з боку зацікавлених сторін та потенційних позивачів до суду.

Ухвалені ЦВК рішення не лише виходять за межі повноважень Комісії, а й створюють небезпечний прецедент для політичних спроб зірвати майбутні виборчі процеси. Зокрема, рішення ЦВК від 01.11.2018 можуть мотивувати політичних суб’єктів шляхом судових оскаржень блокувати перші місцеві вибори на будь-якому етапі виборчого процесу. Особливе занепокоєння викликає відсутність нормативних обмежень чи процедур перевірки висновків Донецької та Луганської облдержадміністрацій щодо неможливості проведення перших місцевих виборів у ОТГ. На нашу думку, чинне законодавство та підзаконні акти не передбачають дієвих механізмів попередження необґрунтованих рішень про непроведення загальнонаціональних та місцевих виборів на території Донецької та Луганської областей.

Коментар ОПОРИ щодо скасування ЦВК свого рішення про проведення перших місцевих та додаткових виборів у 4 об'єднаних територіальних громадах Вінницької, Донецької та Житомирської областей за посиланням