У селищі міського типу Лугини  Житомирської області 7 грудня представники влади подарунками,  грамотами та грошовими винагородамивітали працівників органів місцевого самоврядування з професійним святом. На захід приїхав народний депутат Сергій Пашинський, помічник нардепа Володимира Арешонкова Станіслав Івчук та депутат обласної ради Андрій Озерчук.

Інформація про це опублікована на сторінці Лугинської районної державної адміністрації  в  мережі Facebook.

«З нагоди Дня місцевого самоврядування у районному Будинку культури відбулись урочистості. Вітали колег голова РДА Наталія Кирийчук, голова райради Олександр Губарець, селищний голова Петро Мельник…Із подарунками, грамотами і подяками на свято завітали народний депутат України Сергій Пашинський та депутат обласної ради Андрій Озерчук.Сергій Пашинський вручив відзнаки Верховної Ради України начальникам відділів УПСЗН РДА Luda Korolchuk та Юлії Кравчук. Також відзнаки були вручені захисникам України Олександру Вознюку та Володимиру Мурзі. Помічник нардепа Володимира Арешонкова Станіслав Івчук вручив подяки від народного депутата представникам місцевого самоврядування Лугинщини. Святковий настрій присутнім у залі своїм виступом створили брати Яремчуки», – йдеться в повідомленні.

У коментарі ОПОРІ голова Лугинської РДА Наталія Кирийчук розповіла, що подарунки, а саме мікрохвильові печі, отримали 8 працівників від фонду Сергія Пашинського.

 «Працівникам органів місцевого самоврядування були вручені цінні подарунки від благодійного фонду імені Сергія Пашинського. Це були мікрохвильові печі, вісім чоловік отримали. Із наклейками з озвученням, що це цінні подарунки від благодійного фонду. Від Андрія Озерчука були подяки, як від депутата обласної ради. Від нас були спільні грамоти адміністрації, районної ради і селищної ради і спільний порядок вручення цих грамот, затверджений спільним положенням, це все офіційно і грошова винагорода», – зазначила Наталія Кирийчук.

07.12 Zhytomyr Luhyny podarunky Pashynskyi

Директор Благодійного фонду Сергія Пашинського Олександр Каменчук в коментарі ОПОРІ заявив, що про таку ініціативу нардепа не знає.

«Я вам не скажу. Це він особисто. Я не володію даною інформацією. Він особисто їздив туди, як він це робив, я не знаю. Я там не приймав участь», – зазначив Олександр Каменчук.

Отримати коментар помічника нардепа Володимира Арешонкова Станіслава Івчука не вдалося.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «На сьогодні ми спостерігаємо високу інтенсивність роботи народних депутатів в їхніх одномандатних виборчих округах області. По Коростенському виборчому окрузі №64 ми спостерігаємо роботу одразу двох нардепів: Володимира Арешонкова і Сергія Пашинського, які потенційно будуть претендувати на перемогу на майбутніх парламентських виборах. Також ми звертаємо увагу майбутніх суб’єктів виборчого процесу на те, що непрямий підкуп виборців, надання їм подарунків у тому числі, якщо це відбувається в рамках привітання до того чи іншого свята, може трактуватись, як грубе порушення виборчого законодавства в майбутньому, і ми застерігаємо народних депутатів від подібної практики «благодійності».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У період виборчої кампанії відповідно до п. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРАнадання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Загалом невідомо, чи планує цей представник політичної партії висуватись в якості кандидата. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.

Як раніше повідомляла ОПОРА, для дітей з Житомирської області голови та члени місцевих осередків партії «БПП «Солідарність» організовують безкоштовні покази фільмів у кінотеатрі, екскурсії та поїздки в зоопарк. А в Житомирі, партія «Об’єднання «Самопоміч» провела для мешканців міста безкоштовну медичну акцію. У приміщенні партії «БПП «Солідарність» людям безкоштовно роздавали печиво, сік та квитки в кінотеатр, на яких зазначено прізвище голови територіальної організації партії Олександра Рабіновича.

Про те,  як працює фонд Сергія Пашинського на Житомирщині читайте тут.