Від початку каденції Луцької міської ради VII скликання і дотепер по 3 депутати покинули фракції Радикальної партії Олега Ляшка та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», а 5 «пережили» процес відкликання.

Зміна фракційного представництва у Луцькій міській раді мала свою передісторію. Зміна балансу сил в раді, результати голосувань під час розгляду принципових питань, прийняття суперечливих рішень, а також інші чинники стали причиною зміни фракційного представництва в Луцькраді, а згодом – ініціювання процесу відкликання 5 місцевих обранців.

Розформування фракції Радикальної партії Олега Ляшка

16 березня 2018 року 3 депутатів Луцької міської ради із фракції Радикальної партії Олега Ляшка Костянтин Петрочук, Сергій Була та Аркадій Соломатін подали заяву про розформування фракції. Під час пленарного засідання міської ради 28 березня 2018 року заяву озвучив секретар Луцької міської ради.

«Відповідно до пункту 2 статті 13 Регламенту Луцької міської ради VII скликання повідомляємо про розформування фракції Радикальної партії Олега Ляшка в Луцькій міській раді», - йшлося у заяві.

Передувала такому рішенню депутатів заява, опублікована 2 березня 2018 року на офіційному сайті Радикальної партії Олега Ляшка, в якій трьох представників партії назвали «зрадниками».

«Чергова сесія Луцької міської ради, яка відбулася 28 лютого 2018 року, реально показала, як працює «укропівська більшість» разом із кількома обранцями міської громади, які зрадили свої політичні сили, щоб вільно дерибанити землю та комунальне майно міста… Депутати Луцької міської ради Костянтин Петрочук, Сергій Була та Аркадій Соломатін, які сьогодні перебувають в центрі земельного скандалу, уже тривалий час не є членами Радикальної партії Олега Ляшка. Рішенням Президії Політичної ради партії від 15 березня 2017 року виключені з лав Радикальної партії через порушення партійної дисципліни», - заявили в Радикальній партії.

Також у заяві зазначалося, що Волинська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка підтримує рішення ініціативної групи жителів міста Луцька щодо відкликання колишніх членів Радикальної партії Сергія Були, Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна і позбавлення їх депутатських мандатів через те, що вони втратили довіру не лише однопартійців, але і своїх виборців.

Ситуацію коментував в соціальних мережах і лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

«Знову моєму серцю завдано глибоку рану. Троє моїх однопартійців, депутатів Луцької міської ради Аркадій Соломатін, Костянтин Петрочук, Сергій Була продалися за подачки Ігоря Палиці – бізнес-партнера збанкрутілого олігарха Коломойського і зрадили нашу партію. Усі троє запроданців вигнані мною з Радикальної партії», - заявив він.

Натомість, депутат Аркадій Соломатін заявив, що його неможливо виключити із партії, оскільки членом Радикальної партії він ніколи не був. Підтвердженням цих слів може слугувати інформація з офіційного сайту Центральної виборчої комісії. Балотуючись до Луцької міської ради у 2015 році, кандидати Сергій Була та Аркадій Соломатін зазначали у своїх біографіях, що є безпартійними.

У фракції «БПП «Солідарність» поменшало депутатів

За період з листопада 2015 року по 1 квітня 2020 року трьох депутатів втратила фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Якщо станом на момент утворення фракція налічувала 7 депутатів, то нині її склад скоротився до 4 представників.

Зокрема, 10 лютого 2017 року заяву про вихід з фракції написав депутат Євген Ткачук. 15 березня 2017 року таку ж заяву подав Олександр Козлюк. А 25 квітня 2018 року з фракції офіційно вийшов депутат Андрій Авраменко. Нині усі троє депутатів є позафракційними.

На офіційному сайті політичної партії «Європейська Солідарність» (раніше – «Блок Петра Порошенка «Солідарність») 10 лютого 2017 року з’явилась інформація, що депутат Євген Ткачук вийшов з політичної партії, склав повноваження голови Луцької міської організації партії та вийшов з фракції «Солідарність» у Луцькраді.

«Очільник Луцької міської організації партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», голова фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді Євген Ткачук вийшов з політсили. Про це він заявив 10 лютого під час прес-конференції. Депутат Луцькради Євген Ткачук зазначив, що за власним бажанням вирішив вийти з партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» та заявив про те, що припиняє свою роботу як голова фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді й відповідно виходить з неї. Однак він наголосив, що хоче, аби партосередок розвивався й надалі без нього», - повідомили на сайті партії.

24 лютого 2017 року на сайті «Європейської Солідарності» з’явилась заява щодо дій депутатів Луцької міської ради Євгена Ткачука, Андрія Авраменка та Олександра Козлюка. Зокрема, керівництво Волинської обласної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» висловило своє обурення з приводу причетності означених представників міської ради до блокування роботи ради.

«24 лютого у Луцькій міській раді трапився безпрецедентний випадок: депутати нахабно проігнорували два пленарних засідання. Одне з питань, яке вони мали розглянути – визнання факту смерті Луцького міського голови Миколи Романюка. Однак, депутати навіть у пам’ять про світлу людину, яка все своє життя працювала на благо містян та чимало зробила для Луцька, вирішили відстоювати власні інтереси й не поступились амбіціям… Окрім того, у цій не простій ситуації багато людей показали своє справжнє обличчя. Саме тому партія Блок Петра Порошенка «Солідарність» заявляє про те, що Євген Ткачук, Андрій Авраменко та Олександр Козлюк відтепер не асоціюються з партією. Офіційно повідомляємо про те, що ми не вважаємо їх своїми членами партії та членами фракції «Солідарність» в Луцькій міській раді. Партія не несе жодної відповідальності за деструктивні дії чи висловлювання даних осіб», - йшлося у заяві.

15 березня 2017 року відбулось пленарне засідання Луцької міської ради, на якому депутати проголосували за дострокове припинення повноважень секретаря міської ради Юлії Вусенко. 16 березня у своїй заяві Волинська обласна організація політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» засудила дії усіх депутатів, причетних до прийняття цього рішення.

«Вчора фракції УКРОП разом з союзниками: депутатами з фракції «Батьківщина» та фракції Радикальна Партія Олега Ляшка, а також двома позафракційними депутатами Євгеном Ткачуком та Олександром Козлюком вдалося незаконно позбавити місто хоча б тимчасового керівництва. Так, було достроково припинено повноваження секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко. Більше того, це було зроблено в незаконний спосіб, адже порушені не лише Регламент Луцької міської ради та Закон України «Про місцеве самоврядування», а навіть Конституція України… Партія Блок Петра Порошенка «Солідарність» засуджує дії усіх депутатів Луцької міської ради, які брали участь у політичному перевороті, а також закликає скласти мандати та піти на перевибори», - заявили у Волинській обласній організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Чергову заяву щодо подій у Луцькій міській раді на офіційному сайті партії опублікували 11 липня 2017 року. У ній йшлося, що депутати Євгеній Ткачук та Олександр Козлюк під час виборів 2015 року балотувалися за списками Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», втім, порушили положення Конституції та законодавства України, що затверджено Львівським апеляційним адміністративним судом у постанові від 4 липня 2017 року за справою №876/7249/17, яка набрала законної сили з моменту проголошення. Депутати брали участь у прийнятті рішень Луцької міської ради від 15 березня 2017 року №19/1 «Про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради Вусенко Ю. В.» та рішення від 15 березня 2017 року «Про обрання секретаря Луцької міської ради», які визнано нечинними та скасовані  в судовому порядку з підстав порушення чинного законодавства. «У 2015 році Євгеній Ткачук та Олександр Козлюк зайшли до Луцької міської ради єдиною командою на чолі з Луцьким міським головою Миколою Романюком і весь період разом працювали над розвитком міста. Втім, після смерті міського голови депутати почали шукати вигідніше місце під політичним сонцем, тим самим зрадивши колег по фракції, зрадивши ідеї партії та надію, яку люди покладали на згуртованість дій «Солідарності». Тому, користуючись можливістю, передбаченою законодавством, «Солідарність» звільняє свої лави від людей, які зробили свідомий вибір на користь «тимчасової влади», - зазначено у заяві.

Відкликання депутатів Луцькради: чому процес завершився безрезультатно?

Описані у офіційних заявах Радикальної партії Олега Ляшка та «Європейської Солідарності» дії депутатів Луцької міської ради стали причиною ініціювання процесу їх відкликання за народною ініціативою. Цей процес розпочався у 2017 році і безрезультатно завершився у 2018 році.

10 липня 2017 року ініціативна група лучан на чолі з представником партії «БПП «Солідарність», депутатом Луцької міської ради з однойменної фракції Артемом Запотоцьким розпочали процес відкликання 5 депутатів Луцької міської ради, а саме: Аркадія Соломатіна, Костянтина Петрочука, Сергія Були, Євгенія Ткачука та Олександра Козлюка. Причиною стало конкретне порушення закону – підтримка рішення міської ради, яке було визнане судом таким, що прийняте з порушеннями чинного законодавства України. Зокрема, депутати брали безпосередню участь у прийнятті рішення щодо усунення із посади секретаря Луцькради, представниці фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юлії Вусенко, а також обрання на цю посаду представника фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ігоря Поліщука.

Ініціативну групу з відкликання депутатів створили під час зборів 427 лучан, які відбулись у актовому залі заводу «Богдан». Таку цифру зафіксували відповідним протоколом зборів. Вже на цьому етапі до процедури виникли перші «запитання», оскільки завод належить людям, пов'язаним із тодішнім Президентом України Петром Порошенком та його партією «Європейська Солідарність».

Під час цих зборів було створено ініціативну групу з 93 осіб, яка протягом наступних 20 днів збирала підписи лучан у наметах в різних районах Луцька. Для збору підписів були сформовані та завірені підписні листи, як того вимагає чинне законодавство.

До 30 липня ініціативній групі вдалось зібрати понад 3 тис. підписів за відкликання кожного з п'яти депутатів при необхідності відповідно до чинного законодавства близько 1,5 тис. Зокрема, за відкликання Євгенія Ткачука підписалось 3 108 лучан, Олександра Козлюка – 3 107, Аркадія Соломатіна – 3 103, Костянтина Петрочука – 3 102, Сергія Були – 3 101 мешканець міста. Із ними ініціативна група звернулася до Луцької міської виборчої комісії, де почався наступний етап процедури відкликання депутатів.

Процес відкликання депутатів-«радикалів» підтримав лідер Радикальної партії Олег Ляшко. У Facebook він прокоментував ситуацію, зазначивши, що уже «вигнав» трьох депутатів зі своєї партії і висловив сподівання, що процес відкликання депутатів завершиться позитивно.

Під час численних спроб скликати засідання територіальної виборчої комісії, окремі представники виборчої комісії саботували роботу, не з’являючись на засідання. В таких умовах ТВК знайшла формальну причину для припинення процесу відкликання депутатів: комісія не змогла здійснити перевірку достовірність даних громадян, які ставили підписи у підписних листах, з залученням ВВ ДРВ, а оформлення підписних листів не відповідало вимогам законодавства. Координатори ініціативної групи з рішенням виборчої комісії не погодились і звернулись до суду з проханням скасувати неправомірне рішення Луцької міської виборчої комісії.

Долю 5 депутатів Луцькради вирішували суди трьох інстанцій. Рішення Волинського окружного адміністративного суду від 27 жовтня 2017 року було на користь депутатів та територіальної виборчої комісії. Львівський апеляційний адміністративний суд своїм рішенням від 25 січня 2018 року залишив усе без змін. І лише суд вищої інстанції – Верховний Суд України – за результатами судового засідання 25 квітня 2018 року частково задовольнив касаційну скаргу та визнав її протиправною, а заразом прийняв рішення про скасування постанови Луцької міської виборчої комісії від 21 серпня 2017 року №2 «Про припинення ініціативи щодо відкликання депутатів Луцької міської ради Волинської області». Втім, суд не зобов'язав комісію ухвалити якесь інше рішення.

Виконувати рішення суду Луцька міська виборча комісія не поспішала, кілька разів намагалась скликати засідання, втім, вони не відбувались через відсутність кворуму. 7 червня 2018 року, зібравшись на засідання, члени ТВК більшістю голосів прийняли повторне рішення щодо припинення процедури відкликання депутатів.

«Керуючись ст.ст. 2, 3, 4, 6, 41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», ст.ст. 25, 27 Закону України «Про місцеві вибори», керуючись Постановою ЦВК №13 від 26.01.2017 р., Луцька міська виборча комісія Волинської області постановляє: припинити ініціативу щодо відкликання депутатів Були Сергія Володимировича, Козлюка Олександра Євгеновича, Петрочука Костянтина Павловича, Соломатіна Аркадія Миколайовича, Ткачука Євгенія Євгеновича», - зазначено у рішенні ТВК.

Відтак, п’ятьом депутатам Луцької міської ради вдалось уникнути відповідальності перед виборцями та експартійцями шляхом позбавлення їх депутатських мандатів. А перший у Луцьку процес відкликання депутатів завершився безрезультатно.