Керівництво обласної ради VII скликання мало багато ротацій та часто перебувало у конфліктних ситуаціях. Обрання керівництва та вирішення кадрових питань продовжує відбуватись станом на травень 2020 року. Кадрові спори призвели до політичної кризи між обласною адміністрацією та обласною радою. 

За період VII скликання обласної ради Миколаївська область мала трьох керівників обласної державної адміністрації: Вадима Мерікова, Олексія Савченка та Олександра Стадніка. Жодному голові адміністрації не висловили недовіру, але спроби щодо Олексія Савченка та Олександра Стадніка були.

Так, 29 березня 2018 року на сесію обласної ради прорвались кілька десятків активістів з організації «Національний корпус», які вимагали негайно висловити недовіру Савченку через самогубство колишнього льотчика, екс-директора комунального підприємства «Миколаївський міжнародний аеропорт» Владислава Волошина. За даними слідства, однією з версій самогубства директора було доведення до самогубства, і одним з підозрюваних значився Олексій Савченко, який ймовірно міг тиснути на директора аеропорту для визнання незаконних робіт з капітального ремонту будівлі аеровокзалу. Депутати 29 березня вирішили перенести питання висловлення недовіри голові ОДА після того, як Савченко прозвітує перед ними у перші два тижні квітня на позачерговій сесії. В свою чергу 30 березня 2018 року Савченко попросив відсторонити його від посади голови Миколаївської ОДА на час розслідування загибелі Волошина. А 17 січня 2019 року поліція закрила справу про доведення до самогубства льотчика Волошина. Олексій Савченко продовжував працювати до моменту обрання Президентом Володимира Зеленського у 2019 році.

19 вересня 2019 року призначений новий голова Миколаївської облдержадміністрації  Олександр Стаднік. А вже через півроку обласна рада намагалась звернутися до Президента щодо бездіяльності Олександра Стадніка. 10 квітня 2020 року відбулось голосування щодо «звернення депутатів обласної ради до Володимира Зеленського щодо невиконання Миколаївською ОДА бюджету в частині забезпечення фінансування заходів з мінімізації поширення коронавіруса». Невиконання бюджету виникло після того, як адміністрація у рішеннях обласної ради від 27 березня щодо виділення коштів на боротьбу з вірусом прийшла до висновку про неможливість їх реального виконання через низку порушень. Тому виник конфлікт між частиною депутатського корпусу та головою ОДА, але рішення від 10 квітня щодо звернення до Президента не було прийнято через нестачу голосів.   

Станом на 1 травня 2020 року керівництво обласної ради включає в себе голову обласної ради Вікторію Москаленко, першого заступника Тахіра Садрідінова та заступника Андрія Кротова. За весь період роботи ради VII скликання склад керівництва ради був доволі нестабільним. Першим був знятий з посади перший заступник голови обласної ради Михайло Соколов (ВО «Батьківщина»), призначений на цю посаду 3 грудня 2015 року. Михайла Соколова зняли з посади на засіданні ради 23 вересня 2016 року через корупційний скандал, в якому він був фігурантом. Так, 3 червня 2016 року затримали першого заступника голови Миколаївської ОДА Микола Романчук за вимагання хабара за надання дозволу облаштувати кар'єр з видобутку вапняку у Миколаївській області. За даними слідства, Михайло Соколов був одним з учасників корупційної схеми. Депутати почали збирати підписи для винесення на голосування питання висловлення недовіри Соколову. Слід додати, що зняття з посади першого заступника підтримували народні депутати від Блоку Петра Порошенка Давид Макар'ян та Андрій Вадатурський.

Після Соколова першим заступником 23 лютого 2017 року призначили Івана Кухту, депутата від фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність». Через рік, у квітні 2018 року, його зняли з посади. Причиною став вихід Кухти з партії «Блок Петра Порошенка». У свою чергу, фракція партії БПП заявила, що якщо Іван Кухта не повернеться до лав партії, то він покине пост першого заступника. 29 березня Кухта написав заяву про складання повноважень першого заступника, але обласна рада на засіданні 12 квітня 2018 року не підтримала його відставку. Голова обласної ради Вікторія Москаленко на підставі заяви Кухти, все ж таки звільнила його з займаної посади своїм розпорядженням. Слід нагадати, що голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко входить до фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність» в обласній раді.

30 квітня 2020 року обрано нового першого заступника голови обласної ради. Ним став представник фракції «Наш Край» Тахір Садрідінов. Депутати шляхом таємного голосування обрали Тахіра Садрідінова, який був єдиною кандидатурою. 37 депутатів проголосували «за», 6 виступили «проти», один не використовував бюлетень.

Два рази мали ставитися на голосування питання щодо зміни заступника голови Андрія Кротова, обраний на посаду 23 лютого 2017 року від фракції «Опозиційний Блок». Ініціатором даних кадрових рішень була Вікторія Москаленко, але до голосування справа не доходила або сесії проходили по іншому сценарію. Ця політична криза виникла на фоні призначення нового очільника адміністрації Олександра Стадніка. В обласній раді депутати поділились на дві так звані групи: «група Стадніка» та «група Москаленко». І заступник Андрій Кротов входив до групи голови ОДА. Це протистояння часто перешкоджало ефективній роботі депутатського корпусу, які часто не могли прийняти бюджетні рішення чи безперешкодно виділити кошти на боротьбу з коронавірусом. Але кадрові питання у протистоянні двох груп були найбільш конфліктними.

Кадрові конфлікти стосувались насамперед голови обласної ради. Вікторія Москаленко обрана на посаду 3 грудня 2015 року. Ще у жовтні 2016 року була спроба зняти з посади Москаленко після корупційних скандалів щодо можливої участі її радника Геннадія Левченка у отриманні хабара за надання дозволу облаштувати кар’єр з видобутку вапняку. Також, скандали стосувались зв'язків Москаленко з кримінальним авторитетом Михайлом Титовим після публікації її переписки з депутатом обласної ради Федором Барною щодо позитивного для Титова голосування по гірничого відводу ТОВ «Південний кар'єр» для розробки родовища пісків «Вознесенське – 1». Але сесію 28 жовтня перенесли на невизначений час і перемовини щодо зміни керівництва обласної ради на той момент тривали. За зміну голови обласної ради виступали народні депутати від БПП Давид Макар'ян та Андрій Вадатурський, а також голова ОДА Олексій Савченко. Але Москаленко відмовилась залишати посаду, а голосувань в раді щодо цього не відбувалось.

Нова хвиля спроб усунути Москаленко відбувалась у 2019 році після призначення Олександра Стадніка. Сесії щодо цього питання проходили 10 вересня, 26 листопада та 29 листопада 2019 року. 10 вересня відбулось голосування за зняття голови, але рішення підтримали лише 18 депутатів. 26 та 29 листопада прямого голосування за зняття голови не відбувалось, але сесії проходили в режимі замінувань, викликів швидкої медичної допомоги голові обласної ради, зникнення голови в restroom, продовження сесії без голови,  зачинення сесійної зали та проведення засідання не в сесійній залі, злом дверей до зали та крадіжки звідти ящика для таємного голосування. Але, незважаючи на політичну кризу, яка відбувається в обласній раді після зміни влади в країні, Вікторія Москаленко та Андрій Кротов залишаються на керівних посадах Миколаївської обласної ради.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]