Робота керівництва міської ради VII скликання супроводжувалась припиненням повноважень міського голови Олександра Сєнкевича. У 2018 році про намір піти з посади заявила і секретар міської ради Тетяна Казакова. Але станом на травень 2020 року обидва залишаються на своїх посадах.

Депутати міської ради у 2017 році визнали діяльність міського голови, обраного від партії «Самопоміч», незадовільною та достроково припинили повноваження міського голови. Депутат фракції «Об’єднання «Самопопоміч» Сергій Ісаков зареєстрував проект рішення «Про дострокове припинення повноважень міського голови», яке 5 жовтня 2017 року на сесії Миколаївської міської ради підтримали 42 із 47 присутніх у залі депутатів. У голосуванні не брали участь секретар міської ради Тетяна Казакова та частина представників фракції «Об’єднання «Самопоміч».   

Обґрунтуванням даного рішення у проєкті вказані порушення Олександром Сєнкевичем законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про звернення громадян», Конституції України, Кодексу законів про працю України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Закону України «Про запобігання корупції», Закону України «Про доступ до публічної інформації в Україні», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Конкретними діями в даних порушеннях на думку Ісакова стали: звільнення директорів двох комунальних підприємств, визнані судами незаконними; голосування Сєнкевича щодо призначення собі зарплати, що стало конфліктом інтересів; порушення регламенту щодо строків опублікування рішення про призначення заступників міського голови, недотримання присяги міським головою, яку він дав на першій сесії Миколаївської міської ради. Також порушення стосувались процедурних строків опублікування на сайті ради «затвердження структури Миколаївської міської ради», «про формування виконкому Миколаївської міськради», «про затвердження персонального складу виконкому», «про встановлення розміру кошторису заробітної плати», який враховується при визначенні вартості будівництва об'єктів, що здійснюються за рахунок коштів бюджету міста Миколаєва. Ісаков звинувачував Сєнкевича в підробці рішення ради, коли проголосований проект бюджету на 2017 рік значно відрізнявся від опублікованого на сайті ради.

Крім того, дане рішення було частково політичним. Конфлікт виник між депутатом Сергієм Ісаковим і міським головою Олександром Сєнкевичєм. Ісаков, який мав свою електоральну підтримку на виборах 2015 року, підтримав Сєнкевича і розраховував на деякий вплив на рішення міського голови. Але Сєнкевич часто діяв самостійно в розріз баченню Ісакова. Крім того, чинна на той момент влада на чолі з головою Миколаївської ОДА Олексієм Савченко була налаштована проти Олександра Сєнкевича, і на голосуванні в кулуарах було розуміння, що Адміністрація Президента була не проти усунення Сєнкевича. Негласною причиною такого відношення міг бути тісний зв'язок Сєнкевича і «Опозиційного блоку» в раді, який проявлявся у багатьох рішеннях міського голови на користь опозиційної сили.

Але Олександр Сєнкевич оскаржив через суд рішення міської ради та поновився на посаді. 16 березня 2016 року суддя Центрального районного суду Наталія Черенкова задовольнила позов Сєнкевича до Миколаївської міської ради про скасування рішення про припинення його повноважень. А вже 2 квітня суддя оголосила рішення за позовом Олександра Сенкевича, згідно з яким рішення про його поновлення на посаді міського голови Миколаєва набуває чинності негайно.

Секретарем Миколаївської міської ради є представниця партії «Блок Петра Порошенка – Солідарність» Тетяна Казакова. Секретар міської ради знаходиться на займаній посаді по теперішній час. За час каденції не було жодних намагань щодо її усунення. В той же час, після поновлення на посаді Олександра Сєнкевича Тетяна Казакова написала заяву про звільнення. Секретар пояснила це тим, що вважає нинішній склад Миколаївської міськради неефективним і його потрібно розпустити і переобрати. На 17 травня 2018 року була запланована сесія, одним з питань якої мав бути розгляд проєкту рішення щодо звільнення Казакової. Але невдовзі даний проєкт рішення зняли з порядку денного, адже відповідно до Регламенту він не «провисів» на сайті ради 20 днів. У червні 2018 року Олександру Сєнкевичу ще задавали питання щодо звільнення Казакової, але міський голова дав зрозуміти, що не зацікавлений в її звільненні. Відповідно, на даний момент Тетяна Казакова залишається на посаді секретаря міської ради.

Слід додати, що вибір кандидатури на пост секретаря Миколаївської міської ради затягнувся на цілий рік. Тетяну Казакову обрали секретарем на сесії ради 25 жовтня 2016 року, через один рік після виборів. Дана ситуація виникла внаслідок довготривалих домовленостей між фракціями. Довгий час розглядалась кандидатура Олени Кісельової, депутатки «Блоку Петра Порошенка – Солідарність». Виникали навіть пропозиції з голосу щодо кандидатури Анатолія Дюміна, депутата «Опозиційного Блоку», але дані кандидатури не влаштовували всі фракції. І лише Тетяна Казакова на той момент влаштувала практично всіх депутатів. 25 жовтня 47 депутатів проголосували «за» її кандидатуру, 3 – «утримались».

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]