Кременчуцька міська рада загалом демонструє стабільність як в питаннях кількісного складу, так і партійного представництва. За час каденції відбувся вихід лише двох депутатів з їхніх фракцій, а ще троє склали свої повноваження. Випадків відкликання депутатів у раді не було. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА.

У 2015 році до Кременчуцької міської ради потрапило 8 політичних сил. Це партія “Поруч” (7 депутатів), “Опозиційний блок” (7 депутатів), “Рідне місто” (6 депутатів), “БПП “Солідарність” (6 депутатів), УКРОП (5 депутатів), “Батьківщина” (4 депутати), Радикальна партія Олега Ляшка (4 депутати) та “Об’єднання “Самопоміч” (3 депутати). 

Перша сесія новообраної ради відбулася 24 листопада 2015 року. Серед основних питань, винесених на сесію, було обрання секретаря міської ради, формування виконавчого комітету та утворення депутатських комісій. Три фракції ради висловлюють незадоволення проведенням засідання, зокрема “Опозиційний блок”, УКРОП та “Самопоміч”. Найбільше критикувала дії міського голови під час сесії депутат УКРОП Оксана Піддубна.

На посаду секретаря ради міським головою Віталієм Малецьким висунуто Юрія Гриценка (“Рідне місто”). УКРОП запропонував кандидатуру Оксани Піддубної, пропозиція не була підтримана. Таємним голосуванням із 35 голосами “за”, 3 – не голосували, 4 – утрималися секретарем ради був обраний Юрій Гриценко. Під час голосування за виконавчий комітет представники громадськості та депутат Оксана Піддубна спробували зірвати процес. З другої спроби вдалось обрати виконком – “за” 23 депутати

Під час першої сесії ради можна спостерігати роботу більшості у міській раді, яка, вірогідно, сформувалася напередодні. До неї увійшли партія “Поруч”, “БПП “Солідарність”, “Батьківщина” та “Рідне місто”. Активну позицію протистояння зайняла фракція УКРОП. “Опозиційний блок” також не підтримує більшість. Фракція утримується від голосування за частину рішень, наприкінці засідання покидає залу. 

Кременчуцька міська рада демонструє стабільність партійного представництва. Згідно з відповіддю ОПОРІ на запит про доступ до публічної інформації від 24 квітня 2020 року №01-18/135 Кременчуцької міської ради відбувся вихід з фракцій лише двох депутатів. 

30 серпня 2016 року з фракції УКРОП вийшла голова фракції в раді Оксана Піддубна. Вона  виступала головним критиком більшості у Кременчуцькій міській раді. Причиною виходу назвала тиск з боку народного депутата Юрія Шаповалова. 

26 червня 2019 року з фракції Радикальної партії вийшла Тетяна Сідерка. 

Таким чином, баланс сил у Кременчуцькій міській раді майже не змінився. Лише на одного депутата зменшилися фракції Радикальної партії та УКРОП. 

Випадків відкликання депутатів у раді не було. Але 9 серпня 2018 року склав повноваження депутат Микола Шевченко (партія “Поруч”). Але 30 листопада 2015 року також склали повноваження ще двоє депутатів від партії “Поруч” у зв’язку з призначенням на посади заступників міського голови – Руслан Проценко та Ольга Усанова. Обоє досі залишаються заступниками міського голови.

 

За додатковою інформацією звертайтеся: