Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається сім з восьми фракцій, які були утворені на початку скликання. У більшості з них змінився кількісний склад. Крім того, виникло декілька депутатських груп, куди увійшли як позафракційні депутати, так і представники різних фракцій. ОПОРА дослідила рух депутатів черкаської міської ради між фракціями та групами.

Найбільше депутатів втратила Партія вільних демократів, яка тепер нараховує 5 багнетів, замість 8. Формально без змін залишився склад Радикальної партії. Фракція УКРОП зникла з ради. А зовсім не зазнав змін лиш склад фракції ВО “Свобода”.

Партія вільних демократів

На початку каденції фракція Партія вільних демократів налічувала 8 депутатів і була найбільшою у Черкаській міській раді. Однак згодом, у серпні 2017 року, з фракції виключили Максима Шадловського із формулюванням “за неявку без поважної причини на останню сесію Черкаської міської ради, де розглядали скандальні питання про відміну будівництва на береговій смузі Черкас”. Депутат у свою чергу заявив, що він сам виходить із фракції. Пізніше разом із іншими депутатами від партії Альоною Цевгінцевою та Тетяною Чорнобіль вони утворили депутатську групу “Незалежні”. У березні 2018 року партія запустила процес відкликання згаданих депутатів “за народною ініціативою”. Після низки рішень і судів депутати досі виконують свої повноваження. Максим Шадловський і Альона Цевгінцева хоч формально не є членами фракції Партії вільних демократів, однак і на сайті міської ради, на порталі відкритих даних, і у відповіді Черкаської міської ради на запит ОПОРИ значаться її членами. А Тетяна Чорнобіль 27 грудня 2019 року увійшла до складу фракції ВО “Батьківщина”. 

Також один із депутатів Партії вільних демократів – колишній міський голова Сергій Одарич – у серпні 2017 року з другої спроби склав свої повноваження. Замість нього до ради увійшов Василь Соломаха. Одарич пояснив своє рішення тим, що має значну кількість робочих відряджень і не може завжди належним чином брати участь у роботі ради. 

ВО “Батьківщина”

Чисельний склад фракції не змінився. Однак лише завдяки вже згаданому входженню до неї Тетяни Чорнобіль. До того фракція складалась із п’яти депутатів, позаяк ще у серпні 2017 року з фракції виключили Руслана Лолу. “За не дотримання партійної дисципліни”, як пояснили тоді його вже колишні соратники. 

“БПП “Солідарність”

У серпні 2017 року на базі фракції із шести депутатів було утворено однойменну депутатську групу, куди окрім усього складу фракції увійшов вже позафракційний на той час депутат Роман Шевченко, який пройшов до ради від “Самопомочі”. 2 жовтня 2019 року фракцію перейменували на “Європейську Солідарність”. А 14 січня цього року із неї вийшов Володимир Бурячинський, котрий ще за місяць до того приєднався до новоутвореної депутатської групи “Слуга народу”. 

Об’єднання “Самопоміч”

Фракція спочатку складалась із 5 депутатів. Однак 28 липня 2016 року її покинув Олександр Дишлюк, який спочатку взагалі збирався скласти мандат, але такий його намір тоді не підтримали колеги. У грудні того ж року зі складу фракції вийшов уже згаданий депутат Роман Шевченко. 16 червня 2017 року з фракції вийшла й Олена Шевченко. Своє рішення депутатка мотивувала тим, що “принципи партії лишаються декларативними й наразі не збігаються з її поглядами на депутатство”. Таким чином у фракції залишилось лиш двоє депутатів, і вона припинила своє існування. 

Однак уже 10 січня наступного року Олена Шевченко повернулась і фракцію було відроджено. Хоч станом на зараз – лише формально. Позаяк Олена Шевченко та Микола Фомич у грудні 2019 року разом із чотирма іншими депутатами утворили депутатську групу “Слуга народу”.

ВО “Черкащани”

Фракція утворилась у кількості 5 осіб. У квітні 2019 року депутата ВО “Черкащани” Максима Скорика призначили заступником міського голови. Замість нього до ради зайшов Олександр Сандецький, який значиться позафракційним. 

УКРОП

Фракцію утворили четверо депутатів. Однак уже в кінці липня 2016 року з фракції виключили Михайла Бінусова. Виключити його вирішили ще 15 лютого того ж року у зв’язку із голосуванням за склад виконкому всупереч позиції фракції. 

У серпні 2017 року решта троє депутатів також вийшли з фракції, і вона припинила існування. Депутати у статусі позафракційних утворили групу “За громаду”, яка 1 листопада того ж року була перейменована на “Громадянську позицію”. 

У вересні 2017 року Михайла Бінусова було вбито. Замість нього до ради увійшов Віталій Мевша, який у статусі позафракційного приєднався до групи “Громадянська позиція”. 

2 жовтня 2019 року з групи вийшов Артур Акопян. У грудні того ж року депутат увійшов до групи “Слуга народу”.

Радикальна партія Олега Ляшка

Фракцію утворили троє депутатів. Формально вона існує в такому ж складі й до тепер, однак її голова Сергій Тищенко став головою групи “Слуга народу” у грудні минулого року.

Фракція ВО “Свобода”, як вже зазначалось, пройшла майже всю каденцію без змін чисельністю 5 осіб.

Групу ж “Слуга народу” центральний апарат партії назвав фейком. Група була утворена Сергієм Тищенком та вже згаданими депутатами “Самопомочі” Оленою Шевченко та Миколою Фомичем, позафракційним вихідцем із “Самопомочі” Олександром Дишлюком, позафракційним вихідцем із “УКРОПУ” та “Громадянської позиції” Артуром Акопяном та колишнім представником “БПП “Солідарність” Володимиром Бурячинським.

Позафракційних депутатів, якщо всупереч даним із сайту міської ради зараховувати до них і Максима Шадловського та Альону Цевгінцеву, нині 11. Тих, які принаймні офіційно не входять при тому до жодних депутатських груп – двоє. Це колишній представник ВО “Батьківщина” Руслан Лола та Олександр Сандецький, котрий зайшов замість представника ВО “Черкащани”, але до фракції не приєднався.