У двох найбільших містах Донеччини – Краматорську та Маріуполі, не було жодного відкликання депутатів у міських радах. Але в Маріуполі зафіксовані випадки зі складання мандатів. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Депутатський корпус Маріупольської міської ради VII скликання тричі зазнав змін. Першим склад депутатського корпусу покинув Олег Драга. 27 січня 2016 року він подав заяву про складання ним депутатських повноважень «за сімейними обставинами». Замість нього до фракції «Наш край» увійшов Костянтин Карнаух.

Через два з половиною роки депутат Маріупольської міської ради Сергій Магера склав свої повноваження у зв'язку з прийняттям присяги народного депутата у Верховній Раді. Заява від представника «Опозиційного блоку» до Маріупольської міської ради надійшла 8 серпня 2019 року. 

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата припиняються достроково без прийняття рішення відповідної ради у разі обрання його депутатом іншої місцевої ради. Стаття 7 цього ж Закону говорить, що депутат місцевої ради не може мати іншого представницького мандата. Отже, Сергій Магера склав повноваження без додаткового голосування. 

Замість нього до складу депутатського корпусу увійшов Олександр Комар, який був наступним у списку партії «Опозиційний блок».

Останньою депутатський корпус покинула Ганна Зайцева від «Сили людей». 2 жовтня 2019 року вона подала заяву про складання своїх повноважень. Своє рішення депутатка аргументувала переїздом родини до іншого міста. Тож, на сесії міськради 27 листопаду 2019 року було прийнято відповідне рішення про складення нею повноважень депутата Маріупольської міської ради.

Слід зазначити, що замість Ганни Зайцевої ніхто не увійшов. Тому скоротилась представленість фракції «Сила людей» в раді, а також чисельність депутатського корпусу ради до 53 осіб.

Що стосується Краматорської міської ради, то спроб відкликання депутатів з 2015 року до тепер не зафіксовано. Депутатський корпус VII скликання стабільно працює в обраному складі.

Для порівняння, в сусідньому Слов’янську територіальна виборча комісія відкликала 5 депутатів міськради: двох народних обранців від партії «Опозиційний блок», «Наш край» і одного від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Ініціатор відкликання – начебто робоча група з 50 виборців. Проте депутати вважають, що це «політична гра». І мають намір відстояти свої права через суд.