Сьоме скликання Чернівецької обласної ради відрізняється від попередніх тим, що в ній немає яскраво сформованої опозиції, а більшість рішень приймаються без особливих проблем, часто навіть не проходячи обговорення. Тож Громадянська мережа ОПОРА вирішила з’ясувати, чи взагалі змінився розклад сил в раді від початку роботи та як змінилося партійне представництво. 

25 жовтня 2015 року відбулись місцеві вибори та сформувався новий склад Чернівецької обласної ради, який суттєво відрізняється від попереднього скликання. Тоді більшість становили представники Партії регіонів, маючи у складі ради 49 депутатів, на другому місці з 23 депутатами була партія «Фронт змін», на третьому – ВО «Батьківщина» (17 депутатів), 9 депутатів мали представники «Нашої України», 4 депутати – ВО «Свобода» і по одному депутату – Народна партія та Соціалістична партія України. 

Після виборів 2015 року найбільшу фракцію в Чернівецькій обласній раді отримала політична партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», яка налічувала 15 депутатів, партія ВО «Батьківщина» отримала в обласній раді 12 мандатів, 7 депутатів у раді представляють Аграрну партію України, 5 – Радикальну партію Олега Ляшка і 5 депутатів було обрано від партії «Об’єднання «Самопоміч». По чотири мандати отримали такі партії: «Народний контроль», «Наш край», «Опозиційний блок», «УКРОП» та ВО «Свобода». 

Але незважаючи на найбільшу кількість отриманих мандатів, партія чинного на той момент Президента так і не змогла сформувати більшість і не отримала жодної керівної позиції в раді. Очолив же обласну раду Іван Мунтян, який є головою обласного осередку партії ВО «Батьківщина», який зумів мобілізувати депутатів інших фракцій на свою підтримку і в результаті таємного голосування, за його кандидатуру проголосували 47 депутатів облради з 64. За його найближчого конкурента Олександра Фищука, який був обраний від партії «БПП «Солідарність», проголосували тільки 14 обранців. Заступниками голови обласної ради було обрано Інгу Маковецьку, яка представляє Радикальну партію Олега Ляшка та Віталія Мельничука від ВО «Свобода».  

Від початку роботи обласної ради, п’ять депутатів обласної ради вийшли зі складу своїх фракцій. 23 травня 2018 року на пленарному засіданні Чернівецької обласної ради було оголошено, що за рішенням депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» зі складу фракції було вилучено депутата Василя Гостюка, який на той момент був заступником голови Чернівецької ОДА. В коментарі порталу «Молодий буковинець», депутат зазначив, що рішення про його виключення з фракції стало для нього сюрпризом.

«Нормально, що прийняли рішення. Я ніколи не був членом партії «Самопоміч», ніколи навіть не подавав заяву про вступ до цієї партії. Зважаючи на особливості виборчого законодавства у 2015 році, вони самі мені запропонували долучитись до виборчої кампанії і бути обраним депутатом до обласної ради, на що я погодився. Прийняли рішення, і я дуже вдячний їм за це рішення. Інакше, якби мені довелося писати заяву про вихід з фракції, мені треба було би складати мандат депутата», - сказав Василь Гостюк.

У свою чергу, Олег Мельничук, який на той момент був членом фракції «Об’єднання «Самопоміч» зазначив, що фракція прийняла таке рішеня, оскільки Василь Гостюк майже рік не брав участі у загальних зборах фракції.

Згодом, 9 серпня 2019 року, сам Олег Мельничук написав заяву про вихід з фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». В ефірі програми «Без емоцій» на телеканалі «Чернівецький промінь», він пояснив своє рішення так: «Я написав заяву про вихід з партії «Самопоміч» і рахував за потрібне вийти з фракції «Самопоміч». Але мандат не склав через те що переконаний, що виборці проголосували за мене не як за представника «Самопомочі». Я бачив розвиток «Об’єднання «Самопоміч» в Чернівецькій області трішки по-іншому. На початку я вийшов за рамки Новоселицької «Самопомочі» і мені було цікаво створювати нові осередки, знаходити гарних цікавих людей, що нам вдавалось робити. Ми робили цікавий медичний проект по області. Я не розумів подальшої співпраці і як я можу втримати команду. Я вже не мав після президентських виборів впливу. Мені потрібно було повернутись назад в Новоселицький осередок». 

Також, заяву про вихід з фракції «Об’єднання «Самопоміч» написав олімпійський чемпіон, депутат Іван Гешко. Заяву про вихід із фракції він написав у ході виборчої кампанії до Верховної Ради 2019 року, на яких він був зареєстрований кандидатом-самовисуванцем у виборчому окрузі №202, але згодом зняв свою кандидатуру з перегонів на користь кандидата від партії «Слуга народу». 

Фракція «Об’єднання «Самопоміч», не єдина в Чернівецькій обласній раді, яка втратила депутатів. У вересні 2019 року заяву про вихід з фракції «БПП «Солідарність» написала Любов Годнюк, яка в своїй діяльності в раді більше підтримувала представників ВО «Батьківщина», аніж своїх колег по фракції. В жовтні 2019 року, заяву про вихід з фракції написала Марина Волошенюк, яка входила до складу фракції політичної партії «УКРОП». У вересні 2019 року вона отримала посаду керівника патронатної служби голови облдержадміністрації апарату Миколаївської обласної державної адміністрації. 

Загалом в діяльності обласної ради важко виділити окремо опозицію, оскільки опозицію керівництву обласної ради представляють окремі депутати з різних фракції, а самі фракції не займають чіткої позиції в розкладах сил ради. Та незважаючи на це, з початку роботи 7 скликання Чернівецької обласної ради, тільки 3 фракції політичних партій втратили свої представників. Трьох депутатів втратила фракція «Об’єднання «Самопоміч», та по одному депутату «БПП «Солідарність» та «УКРОП».