Протягом чотирьох з половиною років повноважень Волинська обласна рада VII скликання втратила чотирьох депутатів, Луцька міська рада – формально трьох.

2 керівники обласної ради, 3 секретарі міської та Луцьк без очільника: зміна керівництва

Під час першого пленарного засідання першої сесії Волинської обласної ради, яке відбулось 26 листопада 2015 року, до порядку денного було включено питання про обрання голови Волинської обласної ради. Дві політичні сили, які набрали найбільше голосів виборців за результатами місцевих виборів, запропонували свої кандидатури на цю посаду.

Від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» було запропоновано кандидатуру Ігоря Палиці, від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – Володимира Бондаря. За результатами таємного голосування, в якому взяли участь усі 64 депутати обласної ради, Ігор Палиця отримав 39 голосів, Володимир Бондар – 25.

Ігор Палиця займав посаду голови Волинської обласної ради до 26 липня 2019 року. Оскільки за результатами позачергових парламентських виборів він був обраний народним депутатом України у виборчому окрузі №22, то склав свої повноваження.

Під час пленарного засідання обласної ради, яке відбулось 26 липня 2019 року, було обрано нову очільницю ради. На цю посаду було запропоновано кандидатуру представниці фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірини Вахович. Шляхом таємного голосування 55 із 57 присутніх на засіданні депутатів підтримали її кандидатуру. Ще двоє обласних обранців були проти. 

Разом з тим, на першій сесії було обрано першого заступника голови Волинської обласної ради та заступника голови. На ці посади було запропоновано по одній кандидатурі: представника політичної партії ВО «Свобода» Олександра Пирожика на посаду першого заступника голови, а представника політичної партії ВО «Батьківщина» Романа Карпюка на посаду заступника.

За результатами таємного голосування, в якому взяли участь 57 депутатів обласної ради, кожен з запропонованих кандидатів отримав по 47 голосів. Ще десять обласних депутатів не підтримали жодної кандидатури. Таким чином, Олександр Пирожик попрацював на своїй посаді до 26 липня 2019 року, а Роман Карпюк займає посаду заступника і нині.

Щоб надати можливість новообраній голові ради сформувати свою команду, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик заявив про складання повноважень. Відтак, на цю посаду було запропоновано кандидатуру іншого «свободівця» Юрія Поліщука. Шляхом таємного голосування таку кандидатуру підтримали 45 із 55 присутніх депутатів. Ще десять обласних обранців проголосували проти.

За результатами другого туру виборів 2015 року посаду Луцького міського голови здобув безпартійний Микола Романюк, який балотувався за підтримки політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Перемогу він здобув з результатом 55,69% голосів виборців, обійшовши свого опонента Олександра Товстенюка, якого для участі у виборах висувала політична партія «Всеукраїнське об’єднання патріотів – УКРОП».

Микола Романюк зумів змобілізувати навколо себе «більшість» у Луцькій міській раді, куди формально увійшли фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина», а також Радикальна партія Олега Ляшка і «Громадський рух «Народний контроль», про що свідчать результати сумісних голосувань протягом листопада 2015 року – січня 2017 року. Політична партія ВО «Свобода», хоч і підтримувала частину ініціатив «більшості» під час голосувань, втім, за принципові для партії проєкти рішень представники ВО «Свобода» не голосували.

Фракція політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», яка здобула найбільше депутатських мандатів (понад 30%), з перших днів роботи ради заявила про свою опозиційність.

На першій сесії 24 листопада 2015 року шляхом таємного голосування було обрано секретаря ради. Ним стала представниця фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юлія Вусенко. Її кандидатуру запропонував Луцький міський голова і підтримали під час обрання 23 депутати із 42 присутніх. 16 місцевих обранців не підтримали кандидатуру. Ще 3 бюлетені визнали недійсними.

Такий баланс сил в Луцькій міській раді протримався трішки більше, ніж два роки. 3 лютого 2017 року помер Луцький міський голова Микола Романюк. Ця подія стала фактором, який вплинув на перерозподіл влади у місті.

28 лютого 2017 року секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко скликала позачергове засідання міської ради, на яке виносилось питання про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Микола Романюка. Пленарне засідання не вдалось провести, оскільки частина депутатів відмовились реєструватись в електронній системі, тим самим саботуючи роботу ради. Відповідне рішення змогли прийняти лише 15 березня. В цей же день остаточно відбувся перерозподіл балансу сил в раді.

На пленарне засідання було винесено також питання про дострокове припинення повноважень секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко. «За» проголосували 23 депутати з 32 присутніх. Один місцевий обранець висловився проти такого рішення. Ще 8 депутатів обрали позицію не голосувати.

Серед депутатів, які віддали свої голоси «За» – представники фракцій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ВО «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка, а також ексчлени фракції «БПП «Солідарність» Євгеній Ткачук та Олександр Козлюк. Стало очевидно, що названі фракції і депутати увійшли до «нової більшості», яка існує в раді і нині. Решта фракцій перейшли в опозицію.

Під час пленарного засідання 21 березня 2017 року «нова більшість» проголосувала за обрання секретарем ради представника фракції «УКРОП» Ігоря Поліщука. Жодна з опозиційних фракцій не брала участі у цьому голосуванні. Йдеться про фракції «БПП «Солідарність», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «Громадський рух «Народний контроль».

На посаді Ігор Поліщук попрацював до 3 липня 2017 року, коли написав заяву про складання повноважень. Таке рішення можна назвати політичним, оскільки опозиційні фракції не сприйняли запропонованої їм кандидатури секретаря, а тому усі пленарні засідання за його головування супроводжувались конфліктами.

Альтернативною кандидатурою став представник фракції ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт. 3 липня 2017 року його кандидатуру на посаду секретаря підтримали 22 депутати із 34 присутніх на пленарному засіданні. На цій посаді Григорій Пустовіт перебуває і нині.

Попри неодноразові звернення до Верховної Ради України окремих депутатів Луцької міської ради та народних депутатів, які представляють Волинську область в парламенті, позачергові вибори Луцького міського голови призначені не були. Відтак, з лютого 2017 роду і до цього часу місто залишається без очільника.

Мінус чотири в обласній та мінус два – в міській: дострокове припинення повноважень депутатів

За час каденції Волинської обласної ради та Луцької міської ради VII скликання шість депутатів заявляли про складання своїх повноважень. Причиною такого рішення переважно було обрання депутатів на посаду, яка унеможливила її поєднання з виконанням наявних обов’язків депутата.

Четверо депутатів склали свої повноваження у Волинській обласній раді. Йдеться про трьох представників політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірину Констанкевич, Ігоря Палицю та Вячеслава Рубльова, а також представника партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олега Куха.

Під час пленарного засідання 8 вересня 2016 року депутати припинили повноваження представниці фракції «УКРОП» Ірини Констанкевич у зв’язку з її обранням народним депутатом України у виборчому окрузі №23 під час проміжних парламентських виборів. За рішення про дострокове припинення її повноважень проголосували 53 депутати. Ще троє присутніх на засіданні не брали участі в голосуванні.

Питання про дострокове складання повноважень депутата із фракції «Солідарність» Олега Куха в результаті його обрання на посаду голови Любешівської ОТГ депутати розглянули під час пленарного засідання 23 листопада 2017 року. Участь в голосуванні взяли 59 обласних обранців. Підтримали рішення 57 депутатів. Ще двоє присутніх на засіданні не голосували. 

26 липня 2019 року відбулось пленарне засідання, на якому розглядали одразу два рішення про дострокове складання повноважень депутатів Ігоря Палиці та Вячеслава Рубльова у зв’язку з обранням їх народними депутатами України за результатами позачергових парламентських виборів.

56 депутатів взяли участь у голосуванні щодо дострокового припинення повноважень депутата Ігоря Палиці. 54 з них підтримали рішення, ще двоє – утримались. Разом з тим, участь у голосуванні за дострокове припинення повноважень депутата Вячеслава Рубльова взяли 53 депутати. 48 з них підтримали рішення, ще 5 присутніх не брали участі у голосуванні.

 

У Луцькій міській раді спостерігалось два випадки складання повноважень за особистою ініціативою двох депутатів. Одним з обранців міської громади, чиї повноваження були достроково припинені, став представник фракції ВО «Свобода» Богдан Вавринюк. 20 вересня 2018 року він написав особисту заяву про складання повноважень, пояснивши, що у зв’язку з об’єктивними обставинами не може більше виконувати обов’язки депутата.

«У житті я звик віддаватися справі на 100%. Те саме стосується і депутатської роботи. На жаль, життєві та особисті обставини сьогодні склалися так, що не дозволяють мені повноцінно зосередитися на депутатській діяльності. Тому  я прийняв рішення скласти мандат депутата міської ради», – зазначив депутат на своїй сторінці у Facebook.

Під час пленарного засідання 26 вересня 2018 року 29 його колег у раді підтримали таке рішення, один депутат утримався під час голосування, один – був проти, ще троє – не голосували.

Дещо інша ситуація склалась щодо представника фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Петра Нестерука. Заяву про складання повноважень він подав ще 25 червня 2019 року. Втім, розглянули її депутати лише на пленарному засіданні 29 січня 2020 року. Під час обговорення цього питання окремі його колеги по раді зауважували, що хотіли б почути аргументи від самого депутата, чому він вирішив скласти повноваження. Проте, сам Петро Нестерук на пленарне засідання не з’явився. Не почувши аргументів щодо такого рішення, депутати «провалили» голосування. Лише 12 місцевих обранців підтримали проєкт рішення про дострокове складання повноважень депутата. Відтак, нині Петро Нестерук формально все ще залишається із депутатським мандатом, хоча фактично уже майже рік не бере активної участі у роботі ради.