За час каденції нинішнього скликання Черкаської міськради за народною ініціативою у різний час збирались відкликати 7 депутатів від різних політичних сил. Проте в результаті так нікого і не відкликали. Представники ОПОРИ пригадують як це було.

25 березня 2017 року в Черкасах уперше спробували реалізувати механізм відкликання депутатів міської ради Олександра Дишлюка та Романа Шевченка за народною ініціативою. З ініціативою відкликати обранців виступила партія «Самопоміч», від якої й обиралися ці депутати, але фракцію якої згодом покинули.

За відкликання Олександра Дишлюка проголосували 318 осіб, проти – 12, утримались – 3. Відкликання Романа Шевченка на зборах не розглядали. Як пояснила представниця організаторів, юристка Людмила Бордунос, це трапилось через те, що для розгляду питання відкликання Шевченка забракло учасників зборів. «Не всі люди хотіли зареєструватись щодо відкликання Романа Шевченка. 298 громадян – цього недостатньо»,  – пояснила вона.

Однак документацію за наслідками проведених зборів до територіальної комісії так і не подали. Як пояснив представник «Самопомочі» «щоб уникнути судових позовів через порушення, які були зафіксовані під час проведення зборів». Серед порушень, які могли поставити під сумнів легітимність зборів, називали отримання окремими учасниками зборів по декілька мандатів для голосування. У партії обіцяли, що за тиждень-два буде визначена дата нових зборів, але до відкликання більше не поверталися.

Цікаво, що за майже за рік до того цей же депутат сам хотів скласти повноваження, але тоді депутати його не підтримали. Саме тоді він і вийшов із фракції «Самопомочі».

Через рік, 30 березня 2018 року, знову провели ініціативні збори з відкликання депутатів від Партії вільних демократів (Максима Шадловського, Альони Цевгінцевої і Тетяни Чорнобіль),  ВО «Черкащани»  (Максима Скорика) та Радикальної партії (Віталія Косяка).

Депутатів, які балотувалися від Партії вільних демократів, відкликали через те, що вони підтримували забудову берегової смуги міста. «У нашій передвиборчій програмі був один із основних пунктів – не забудовувати житловим будівництвом берегову смугу Черкас. Їхні голосування за останні кілька місяців підтвердили те, що вони підтримують забудову житловим будівництвом, що й відбувається зараз з їхньої подачі. Що стосується виконання передвиборчих програм депутатів Віталія Косяка і Максима Скорика – вони теж порушили свої передвиборчі обіцянки. Наприклад, Косяк не голосував за звернення до Верховної Ради про повернення постраждалим черкасцям вкладів кредитних спілок. А Максим Скорик також підтримував забудову міста всупереч партійним засада», – розповів один із ініціаторів відкликання, депутат черкаської міської ради від Партії вільних демократів Тарас Коломієць.

Де-факто причина відкликання була в тому, що згадані депутати приєдналися, чи ж ситуативно приєднувалися до промерської більшості.

Усім цим подіям передувала тривала політична криза. У січні того ж року після кількох невдалих спроб розпущено виконком, звільнено усіх заступників міського голови, міська рада проголосувала за саморозпуск. А вже в лютому обрано нового секретаря міськради, новий виконком, призначено нових заступників, переформатувалась більшість.

Міський голова розцінив відкликання як «свідомий тиск, аби заблокувати роботу Черкаської міської ради та відправити у відставку новообраний склад виконавчого комітету».

Отже, було зібрано підписи виборців про відкликання згаданих депутатів. Черкаська міська виборча комісія Черкаської області перевіряла підписи і мала звертатись до керівних органів партій та вже ухвалила постанову про обрання наступних у списках депутатів від партій.

2 травня 2018 року до Черкаської міської виборчої комісії надійшли ухвали Черкаського окружного адміністративного суду від 25 квітня 2018 року. Суд заборонив комісії звертатися та направляти рішення до вищого керівного органу Партії вільних демократів щодо відкликання депутаток Чорнобіль, Цегвінцевої та до ВО «Черкащани» щодо відкликання депутата Скорика за народною ініціативою до набрання законної сили відповідним рішенням. Ще однією ухвалою було заборонено комісії направляти вищому керівному органу Радикальної партії Олега Ляшка рішення про звернення Черкаської міської виборчої комісії щодо відкликання депутата Черкаської міської ради Віталія Косяка за народною ініціативою до набрання законної сили відповідним рішенням.

На ці і ті, що йшли за ними, ухвали судів ТВК не звертала уваги і вже почала призначати нових депутатів. 16 травня комісія направила міському голові, секретарю та депутатам Черкаської міської ради повідомлення про припинення повноважень депутатів Чорнобіль, Цегвінцевої, Скорика та Косяка.

У червні Центральна виборча комісія встановила порушення Черкаською міською виборчою комісією Конституції України та законів України і розпустила її. Депутати продовжували брати участь у засіданнях.

25 лютого 2019 року ВО «Черкащани» скасували своє рішення щодо відкликання депутата міської ради Максима Скорика. У квітні того ж року він таки склав повноваження, позаяк його призначили заступником міського голови.

13 грудня того ж року Черкаський окружний суд заборонив відкликати колишніх депутатів від Партії вільних демократів. Дії щодо відкликання депутатів визнано протиправними. Окрім того, рішенням Верховного суду заборонено визнання депутатом наступного у списку Радикальної партії Олега Ляшка, після Віталія Косяка, кандидата.

Однак 27 січня 2020 року на засіданні міськради голова фракції Партії вільних демократів Олександр Згіблов знову зачитував повідомлення ТВК підписані головуючою на засіданні Тетяною Соколишиною про те, що Наталія Даньковська та Ірина Гончаренко набувають повноваження депутатів Черкаської міської ради замість Тетяни Чорнобіль та Віталія Косяка, як депутатів, що вибули. 

У ЗМІ з’явилась інформація про те, що жодних засідань ТВК не скликала і ці повідомлення фіктивні. Зрештою і на сесії ці повідомлення проігнорували.

А сама Тетяна Чорнобіль 27 грудня 2019 року увійшла до фракції ВО «Батьківщина» в міській раді. Ще раніше, у 2017 році, до старту процедури відкликання, коли з фракції виключили Максима Шаддовського, Тетяна Чорнобіль разом із ним та Альоною Цевгінцевою утворили групу «Незалежні».

Зрештою, усі депутати досі виконують свої повноваження.