В контексті наближення місцевих виборів споcтерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг публічної діяльності представників місцевих партій і дотичних до їхньої діяльності осіб, фондів в соціальних мережах Telegram, Instagram, Facebook. Саме  те, наскільки партії є відкритими і висвітлюють свою діяльність в умовах карантину, як вони інформували громадян і просували погляди своєї політичної сили серед своїх виборців протягом квітня, стало головним фокусом цього моніторингу.  

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та публічних політичних осіб Херсонщини є Facebook.  Знайдено 31 пабліків в цій соціальній мережі, які мають відношення до активних в області політичних партій та відомих політиків. Зокрема, 11 з них – це публічні сторінки, ще 9 – це акаунти політичних діячів та 3  групи, дотичні до партій.  Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають 2 партії для комунікації з виборцями. Зафіксовано 2 сторінки в Instagram, які стосуються активних в області політичних партій. Політики Херсонщини здебільшого  не ведуть свої канали в Telegram, за виключенням Telegram-каналів «Слуги народу» і «Партія Шарія». Останні залучили 454 і 456 читачів відповідно і інформували про свою діяльність за допомогою 38 і 40 постів відповідно. 2 партії інформують про свою діяльність в Instagram («Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя»), а також в Twitter («Сила і честь»),   Youtube («Сила і честь»).

В соціальних мережах досить активно працює партійна сторінка «Слуга народу-команда Зеленського у Херсоні»,  яка протягом квітня  створили 37 власних постів на сторінках Facebook. У своєму акаунті команда «Зе-контроль. Херсон» опублікувала 2 власні пости. На своєму каналі в Telegram херсонське представництво партії «Слуга народу» розмістило 38 постів.  Іnstagram-сторінка  «Слуга народу» (ze kherson 2019) – 34 поста. Серед зазначених сторінок «Слуги народу» немає репостів, що дозволяє їм отримувати найбільшу кількість лайків і прихильників. Депутати ВР Херсонщини від цієї політичної сили також мають свої сторінки у Facebook (Вікторія Вагнер – 183 ВО, Павло Павлиш – 182 ВО) однак політичну активність і інформування виборців  в соціальних мережах  майже не здійснювали. Так, Павло Павлиш створив за останній місяць лиш 2 пости, Вікторія Вагнер – 0. Нардеп від партії «Слуга народу» від ВО 185 Володимир Іванов має офіційну сторінку депутата, де протягом квітня розмістив 9 постів і 1 репост. Нардеп від ВО 186 Олексій Ковальов оприлюднив 16 власних постів і 1 репост. 

Роман Завгородній, який позиціонує себе як припартійний блогер і є помічником-консультантом депутата Верховної Ради, а також очолював виборчий штаб партії «Слуга народу», протягом квітня на своїй сторінці в Facebook написав 15 власних постів і зробив 8 репостів. 

Обласна партія ВО «Батьківщина» протягом квітня створила найбільшу кількість власних постів (52) і зробила 47 репостів, чим привернула увагу 5978 мешканців. Така тенденція не спостерігається в інших осередках, і дотичних до ВО «Батьківщина» груп. Так, Юрій Одарченко (народний депутат минулих скликань від цієї політичної сили) розмістив на своїй сторінці в Facebook лише 6 постів. На дотичних до ВО «Батьківщина» сторінках в соціальних мережах «Наша Батьківщина – Херсон», «Батьківщина молода», «Батьківщина – Херсон» постів і репостів протягом періоду моніторингу зовсім не було. В групі Херсонська ОО ВМГО «Батьківщина молода» зроблено 4 постів і 2 репости.  Припартійний блогер і прихильник партії ВО «Батьківщина» Станіслав Трошин на своїй сторінці в мережі Facebook протягом квітня зробив 1 пост і 4 репости про діяльність цієї політичної сили.  Олена Янчева, яка підтримує цю політичну силу, розмістила 6 постів і 39 репостів, присвячених діяльності ВО «Батьківщина». Один з лідерів ВО «Батьківщина» і помічник народного депутата Григорій Бабенко  на своєму Facebook-акаунті розмістив 78 власних постів  і 23 репостів? де інформував своїх прихильників про партійну діяльність.

Активною є «Партія Шарія», яка протягом квітня розмістила на своїй місцевій партійній сторінці в Telegram-каналі 40 постів і 16 репостів, а в соціальній мережі Facebook з аналогічною назвою «Партія Шарія. Херсон»  створили 37 постів. Місцевий голова партії Микола Кононенко у своєму Facebook- акаунті зробив 5 репостів.

Херсонська територіальна організація Партії «Європейська солідарність» створила 10 власних постів і поширила 112 репостів. Також соціальну активність демонструє голова херсонського осередку Сергій Хлань, який на своїй персональній сторінці зробив 23 пости і 6 репостів.

Просуванням політичних поглядів партії «Голос» на Херсонщині переважно займається Марина Войтенко, яка на своїй сторінці зробила 23 пости і 2 репости. Це значно більше у порівнянні з активністю на сторінці партії «Голос Херсонська область», де розміщено 3 пости і 11 репостів.

Радикальну партію Олега Ляшка на Херсонщині переважно просуває голова місцевого осередку Роман Іванов, який на своїй сторінці зробив 3 пости і 114 репостів, що більше ніж на сторінках «Херсонщина Радикальна» (0 постів, 23 репости) і  «Херсон за Ляшко» (0 постів, 0 репостів). Досить медійною є представництва даної політичної сили та її лідерів в інших районах області. Зокрема, ця сила має свої персональні сторінки в таких населених пунктах як Скадовськ (114 репостів), Гола Пристань, Новотроїцьк, Нижні Сірогози, Каховка (30 репостів), Олешки, хоча інформація на них протягом моніторингу переважно  не розміщувалась.

Політичну партію “ВО “Свобода” переважно просуває в соціальних мережах лідер партії Іван Горланов, на своїй сторінці він зробив 8 постів, 27 репостів, на відміну від офіційної сторінки «ВО «Свобода» м. Херсон. Офіційна сторінка» (0 постів, 0 репостів).

Про діяльність «Опозиційного блоку» на Херсонщині можна було лише дізнаватись на персональній сторінці  її представника Василя Федіна, який очолює цю політичну силу. Політик  зробив 10 постів і поширив 5 матеріалів. Про діяльність даної політичної сиди і її представників також можна було дізнатися із сторінок «Херсон любимый», які висвітлюють роботу цієї політичної сили.

Місцеве представництво цієї політичної сили «Опозиційна платформа – за життя» в Херсоні в Facebook, про свою діяльність не інформувало. Просуванням поглядів партії переважно займався її лідер Єгор Устінов, який на своїй сторінці у Facebook зробив 19 постів і 7 репостів.

Команда партії «Сила і честь» в особі її керівника Олександра Вітковського розмістила на своїх акаунтах у ФБ 7 постів і 1 репост. Зовсім протягом періоду моніторингу не працювали Twitter  і Youtube-канал цієї політичної сили. Херсонський виборчий штаб «Сила і честь» активність на своїй сторінці у Facebook також не виявляв (лише 2 репости), але на телеканалі «Твій плюс» розміщено 91 згадку і пост про діяльність цієї політичної сили та її лідерів.

Достатньо політично активним в медіасередовищі є діяльність депутата Верховної Ради Ігоря Колихаєва від округу 184 (перед цим був депутатом обласної ради від «Блоку Петра Порошенка – Солідарність»), який на своїй персональній сторінці інформує про свою діяльність, вітає виборців (8 постів за квітень). Також він має офіційну сторінку політичного діяча (12 постів), сторінку благодійного фонда Ігоря Колихаєва (13 репостів, але переважно із сторінок політика). Також створена політична партія Ігоря Колихаєва  «Нам тут жити».

Благодійний Фонд Євгена Рищука (кандидата в депутати Верховної Ради) протягом періоду моніторингу медійної активності на своїх сторінках не виявляв.

Благодійний Фонд Веганза Мяснікяна, який балотувався в якості кандидата в депутати, протягом квітня розмістив 3 пости, де він від імені свого фонду роздавав продуктові набори.

Першою за кількістю сторінок є  ВО «Батьківщина», яка має 6 акаунтів. В основному, це сторінки її міської та обласної організації в Facebook, а також сторінки її лідерів у Херсоні та області.

Другою за кількістю  сторінок в соціальних мережах в Херсонській області  є партія «Слуга Народу» - 5 сторінок. Партія має публічну сторінку міського та обласного рівня. Майже не активно представлені в соцмережах народні депутати від цієї партії. Як правило народні депутати від «Слуги Народу» мають персональні акаунти в Facebook та окремо публічні сторінки, а також сторінки в  Instagram, де вони висвітлюють свою роботу в парламенті. 

Третьою за цим показником є партія «Опозиційний блок» і її місцеві політичні діячі – 4 сторінки, які переважно  знаходяться в Facebook. 

Четверте місце  за цим показником ділить обласне представництво Радикальної партії Олега Ляшка і «Партія Шарія», які мають по 4 канали комунікації з виборцями і офіційні сторінки своїх осередків в регіонах, але за кількістю власних постів «Партія Шарія» випереджає «радикалів».

 Представництво партій та їхніх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

Youtube

1

“Слуга народу”

місто

+

+

+

 

2

ВО “Батьківщина”

область

+

     

3

ВО “Батьківщина”

місто

+

 

 

 

4

“Голос”

область

+

 

 

 

5

“Голос”

місто

+

 

 

 

6

“Європейська солідарність”

місто

+

 

 

 

7

“Європейська солідарність”

область

+

 

 

 

8

“Радикальна партія Олега Ляшка”

місто

+

 

 

 

9

“Радикальна партія Олега Ляшка”

область

+

 

 

 

10

“Партія Шарія”

місто

+

 

+

 

11

“Опозиційна платформа – за життя”

Місто

+

+

 

 

12

“Партія Шарія”

область

+

 

 

 

13

“Опозиційна платформа – за життя”

область

+

 

 

 

14

“Самопоміч”

місто

+

 

 

 

Якщо аналізувати виключно сторінки політичних партій, то на Херсонщині найбільш активними є області є сторінки «Слуга народу» в Facebook (37 постів і 0 репостів) і Instagram (34 пости і 0 репостів), і телеграм-каналі 38 постів, де розміщено  загалом 109  власних постів.

 Загалом за квітень на сторінці «Європейської Солідарності» розміщено 112 репостів і 10 постів.

Найбільше власного контенту у квітні продукували на сторінках обласної організації  ВО «Батьківщина». На сторінці цієї партій опубліковано по 58 повідомлень.

Найбільш активно репостить інформацію на власній сторінку представник Радикальної партії Олега Ляшка Роман Іванов, який зробив 114 репостів.

Обласна партія «Самопоміч» з виборцями працювали через СМС повідомлення, які стосувалися річниці  трагедії на Чорнобильській АЕС та відзначення Дня Перемоги. 

 Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Херсонщини в соціальних мережах

Назва партії

Рівень

Соцмережа

К-ть постів

К-ть репостів

Лайків

1

ВО “Батьківщина”

область

ФБ

58

47

5978

2

“Слуга народу”

місто

ФБ

37

0

5618

3

“Партія Шарія”

місто

ФБ

37

0

308

4

“Голос”

місто

ФБ

23

2

375

5

“Європейська солідарність”

область

ФБ

23

6

0

6

“Європейська солідарність”

місто

ФБ

10

112

661

7

“Опозиційна платформа  -за життя”

область

ФБ

10

5

905

8

ВО “Батьківщина”

місто

ФБ

4

2

1067

9

“Голос”

область

ФБ

3

11

0

10

“Радикальна партія Олега Ляшка”

область

ФБ

3

137

1247

11

“Радикальна партія Олега Ляшка”

місто

ФБ

0

0

79

12

“Опозиційна платформа – за життя”

Місто

ФБ

0

0

1632

13

“Партія Шарія”

область

ФБ

0

5

0

ТОП-10. Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Херсонщини в соціальних мережах 

Ім'я та прізвище політика

Статус

Соцмережа

Кількість постів

Кількість репостів

Кількість лайків

1

Іван Горланов

Голова партійної організації

Facebook

82

7

0

2

Роман Іванов

Голова партійної організації

Facebook

31

114

0

3

Сергей Хлань

Голова партійної організації

Facebook

23

6

0

4

Марина Войтенко

Голова партійної організації

Facebook

23

2

0

5

Ігор Колихаєв

Народний депутат

Facebook

20

13

763

6

Олексій Ковальов

Народний депутат

Facebook

16

1

1692

7

Василь Федін

Голова партійної організації

Facebook

10

5

0

8

Юрій Одарченко

голова партійної організації

Facebook

6

0

2247

9

Павло Павлиш

Народний депутат

Facebook

2

0

791

10

Николай Кононенко

Голова партійної організації

Facebook

0

5

0