Випадків припинення повноважень депутатів Вінницької міської та обласної рад було відносно мало. За весь період роботи було 6 випадків,  коли депутати припиняли свої повноваження у Вінницькій обласній раді та 4 випадки у Вінницькій міській раді. 

Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено наступні причини щодо дострокового припинення повноважень депутатів: відкликання виборцями; припинення громадянства депутата; обрання на керівну посаду, згідно з якою неможливо поєднувати інший представницький мандат; обрання депутата в іншу місцеву раду; визнання судом депутата недієздатним; набрання законної сили обвинувальним вироком суду; несплата аліментів; особиста заява депутата; смерть депутата.

Вінницька міська рада 

За підсумками місцевих виборів 2015 року у Вінницькій міській раді було створено п’ять  депутатських фракції. Така ж кількість фракцій залишилася в міській раді станом на 1 квітня 2020 року.

За період роботи у міській раді відбулися незначні зміни за кількістю складання повноважень депутатів, які були викликані внаслідок кадрових призначень. Керівництво міської ради на початок каденції та станом на 1 квітня 2020 року залишилось незмінним.  

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Вінницькій  міській раді було створено п’ять  депутатських фракцій: «Вінницька європейська стратегія» – 18 депутатів, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 8 депутатів,  ВО «Батьківщина» – 8 депутатів, «Об’єднання «Самопоміч» – 5 депутатів, ВО «Свобода» – 6 депутатів та 7 позафракційних депутатів.

Великої кількості переходів у Вінницькій міській раді не було. Лише двоє депутатів вийшли із фракцій, проте до інших не переходили.  

Так, на засіданні фракції ВО «Батьківщина» було виключено зі складу фракції депутатку  Ганну Давиденко. До іншої фракції депутатка не входила. 

Віталій Погосян заявив про вихід із депутатської фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність»» за власним бажанням та до іншої фракції не переходив. 

Що стосується припинення повноважень, то у Вінницькій міській раді у лютому 2016 року  достроково припинив повноваження Юрій Кучерук – позафракційний, обраний в багатомандатному виборчому окрузі за виборчим списком територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок», у зв’язку з  особистою заявою.

У листопаді 2019 року заявили про припинення депутатських повноважень подали Андрій Очеретний (депутатська фракція  «БПП «Солідарність»), якого призначили виконувачем обов'язків заступника міського голови Вінниці, та Ігор Скоромний, депутат від партії «Вінницька європейська стратегія», як зазначено на сайті Вінницької міської ради: «у зв’язку з переходом на іншу важливу роботу, несумісну з депутатською діяльністю». 

У січні 2020 року у зв’язку із особистою заявою були припиненні повноваження Віталія Погосяна, депутатська фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Він був призначений першим заступником голови Харківської облдержадміністрації. Через 4 місяці після цього, 22 травня 2020 року, сесія Вінницької міської ради замість Віталія Погосяна зареєструвала депутатом Ігоря Івасюка, наступного у списку кандидатів від міської організації політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». 

Вінницька обласна рада

У Вінницькій обласній раді на початку каденції було 7 фракцій, після розпуску фракції «Об’єднання «Самопоміч» станом на 1 квітня функціонує 6. У керівництві Вінницької обласної ради змінювались заступники.

У Вінницькій обласній раді станом на 1 квітня 2020 року діє 6 фракцій:

  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 27 депутатів на момент обрання, 25 станом на 1 квітня 2020 року;
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 17 депутатів на момент обрання, 15 станом на 1 квітня 2020 року;
  • Радикальна партія Олега Ляшка — 9  депутатів на момент обрання, 8 станом на 1 квітня 2020 року;
  • Українське об’єднання патріотів — «УКРОП» — 6 депутатів;
  • Депутатська фракція «Аграрії Вінниччини» — 5  депутатів;
  • Опозиційний блок — 6 депутатів;
  • Позафракційні — 6 депутатів на момент обрання, 17 депутатів станом на 1 квітня 2020 року.

У червні 2019 року депутат Вінницької обласної ради Андрій Ковальов повідомив про вихід із фракції Об’єднання «Самопоміч». Внаслідок цього у жовтні на позачерговій сесії голова облради Анатолій Олійник оголосив про розпуск цієї фракції через недостатню кількість депутатів у ній.

Із початку каденції тільки двоє  депутатів обласної ради вийшли із фракції. Це були депутати політичної партії  «Об’єднання Самопоміч» Андрій Ковальов та Ірина Колесник.

Що стосується складання депутатських повноважень, то після перших місцевих  виборів до ОТГ 2017 року склав депутатські повноваження депутат та заступник голови обласної ради Олександр Качур у зв’язку з обранням його депутатом Немирівської ОТГ. Три депутати обласної ради склали повноваження у липні 2019 року у зв’язку з обранням їх депутатами Верховної Ради, а саме:  Лариса Білозір та Геннадій Вацак із фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Олег Мейдич із фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»». 26 вересня 2019 року на черговій сесії депутатами Вінницької обласної ради зареєстровані Ігор Вернигор, Маріанна Мазуренко та Володимир Кістіон. Вони отримали мандати замість Лариси Білозір, Геннадія Вацака (обраних до парламенту як самовисуванці) та Олега Мейдича (обраного народним депутатом від ВО «Батьківщина» у 18-му окрузі).

У листопаді та грудні 2019 року склали повноваження Володимир Барцьось (фракція «Аграрії Вінниччини») та Юрій Мазур (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

Станом на 1 квітня 2020 року керівництво обласної ради включає в себе голову обласної ради та двох заступників. Голова обласної ради Анатолій Олійник виконує обов’язки із початку каденції, а  заступники  протягом каденції змінювались.

Так, у листопаді 2015 року у зв’язку із припиненням депутатських повноважень заступника обласної ради Олександра Качура (Вінницька територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка) на посаду заступника був обраний Михайло Кременюк, представник тієї ж політичної сили, який виконує обов’язки до тепер.

19 травня 2017 року достроково були припиненні повноваження першої заступниці голови Вінницької обласної ради без припинення депутатських повноважень Людмили Щербаківської (Вінницька обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»). У рішенні обласної ради №362 в якості причини зазначено: «Через  численні факти використання бюджетних коштів та комунального майна в особистих цілях та на користь Вінницького обласного осередку партії «Батьківщина», неодноразові втручання в роботу комунальних установ та організацій області, в тому числі шляхом лобіювання питань щодо призначення на керівні посади в ці заклади близьких до себе людей, а також намагання здійснити дезорганізацію роботи медичної галузі Вінницької області». 

18 липня 2017 року рішенням 23 позачергової обласної ради 7 скликання на посаду заступника голови обласної ради було обрано Ігоря Хміля (Вінницька обласна організація політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»), який виконує обов’язки до тепер. 

Як раніше повідомляла ОПОРА, заступник голови ОДА став депутатом міськради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.