В період карантину політичні партії на Київщині для комунікації з виборцями переважно використовують соціальну мережу Facebook, однак не лишають без уваги аудиторію Telegram, YouTube та Instagram.

В умовах пандемії COVID-2019 та з запровадженням карантинних заходів фізична активність осередків політичних партій в Київській області навесні 2020 року була суттєво обмеженою, в той же час їх діяльність в соціальних мережах є дещо іншою. До активного використання соціальних мереж та інших технічних засобів як то Youtube-канали, Telegram-чати чи регіональні веб-сайти, політичні партії вдаються вже понад 5 років, тобто не менш як з чергових місцевих виборів 2015 року. В окремих випадках мова йде про створення контенту, розрахованого виключно на виборчий період, в інших же можна спостерігати постійно генерований контент. Всього в соціальних мережах вдалось знайти представництва 13 політичних партій, котрі своєю діяльністю охоплюють географію всієї області та/або найбільше місто регіону Білу Церкву:

  1. «Слуга Народу»
  2. «Опозиційна платформа – За життя»
  3. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
  4. «Європейська Солідарність»
  5. «Голос»
  6. Радикальна партія Олега Ляшка
  7. «Опозиційний блок»
  8. Всеукраїнське об’єднання «Свобода»
  9. Аграрна партія України
  10. «УКРОП»
  11. «Наш Край»
  12. Об’єднання «Самопоміч»
  13. «Партія Шарія»

Однак далеко не всі з перелічених партій ведуть активну діяльність, частина з них не оновлювалась з періоду позачергових виборів народних депутатів України 2019 року, а частина з виборів Президента України.

Найпопулярніші соціальні мережі

Найпопулярнішою соціальною платформою серед політичних партій Київщини є мережа Facebook, тут представлено 12 партій з переліку вище, крім «Партії Шарія». Активність останньої вдалось відстежити лише в Telegram каналах та чатах. Всього в Facebook знайдено більше 40 сторінок та публічних акаунтів, котрі в тій чи іншій мірі пов’язані з політичними партіями. Здебільшого це регіональні сторінки політичних сил, однак бувають і винятки як, наприклад, сторінки депутатів-мажоритарників від партії «Слуга Народу».

Другою за популярністю серед політичних партій Київщини є соціальна платформа Youtube, тут є 10 каналів, пов’язаних з політичними партіями або окремими політиками. Крім того, 7 сторінок політичних сил зафіксовано в мережі Instagram та 6 каналів в Telegram

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

Найбільшу кількість сторінок в соціальних мережах в Київській області має партія «Слуга Народу». З цією політичною силою знайдено 21 пов’язану сторінку. Однак серед них є лише 2 регіонального спрямування, при цьому сторінка, що спрямована на всю область є лише дотичною до партії і представляє громадську спілку. Натомість в соціальних мережах представлені всі народні депутати партії, обрані в одномандатних округах Київщини. Кожен з депутатів має публічну сторінку в Facebook та Instagram-акаунт, інколи ще й Youtube та/або Telegram канали. Так, у всіх соціальних мережах представлений народний депутат Олександр Дубінський, щоправда його рівень активності в мережі був високим ще до того, як він приєднався до партії «Слуга Народу». Дубінський є лідером серед своїх співпартійців на Київщині за кількістю створюваного ним контенту. Важливо зазначити, що на момент проведення дослідження зі збору даних для цього матеріалу Дубінський ще не був офіційно призначений керівником обласного осередку «Слуги народу», тому його активність надалі цілком може змінитися.

Другою політичною партією за цим показником є «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». З цією політичною силою пов’язано щонайменше 12 сторінок в соціальних мережах на Київщині. Так партія має Facebook та Instagram сторінки обласного рівня та сторінки окремих місцевих організацій (Важливо зазначити, що при врахуванні всіх місцевих сторінок регіону, партія може зайняти перше місце за даним показником, наприклад Біла Церква, Бровари, і т.д.). Крім того партія має окремі Facebook та Instagram сторінки свого молодіжного осередку, щоправда нового контенту вони не продукують з грудня 2019 року. В той же час активними є сторінки народного депутата, очільника обласного осередку партії Костянтина Бондарєва, котрий має публічну сторінку в Facebook та Youtube канал. Між тим Youtube-канал має і обласна організація партії. Слід відзначити, що більшість сторінок партії в соціальних мережах є активними і періодично створюють регіональний контент.

Наступною за представленістю в соціальних мережах слід виділити партію «Опозиційна платформа – За життя», котра має 5 сторінок в соціальних мережах, серед яких дві сторінки регіонального спрямування в мережі Facebook, де партія має також публічну групу. Також активними є публічна Facebook сторінка та Youtube канал народного депутата України Олександра Качного, котрий згідно з даними державного реєстру є очільником обласного осередку партії. В цілому всі наявні сторінки в соціальних мережах періодично продукують новий контент.

Так само 5 сторінок в соціальних мережах має і Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Безпосередньо партії стосуються тільки 3 з них, регіональна та міська сторінки партії на Facebook та Youtube канал, спрямований на місто Біла Церква, щоправда на останньому новий контент з’являвся 9 місяців тому. Ще 2 сторінки стосуються не самої партії, а ВГО «Сокіл», молодіжної організації наближеної до партії, в дописах котрої періодично є згадки партії «Свобода». Ця організація так само має дві сторінки, котрі активно наповнюються регіонального та місцевого спрямування.

4 сторінки в соціальних мережах має партія «Голос», всі вони обласного спрямування а саме:  Facebook група та Facebook сторінка партії, Instagram аккаунт та Telegram канал. При цьому відсутня активність спостерігається лише на Instagram-акаунті, решта ж має постійне наповнення актуальними для регіону новинами або висвітлює парламентську діяльність партії.

«Європейська Солідарність» має 2 активних Facebook сторінки обласного та міського спрямування, та 1 сторінку міста Біла Церква, дописи в котрій з’являються максимум кілька разів на місяць, при цьому вказана сторінка містить застарілу символіку партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Активності партій в інших соціальних мережах наразі не спостерігається.

Аграрна партія України на Київщині представлена виключно в мережі Facebook, де має 1 акаунт партії в місті Біла Церква, 1 регіональну сторінку та 2 сторінки міста Біла Церква, однак всі вказані сторінки не продукують нового контенту приблизно з середини 2019 року.

Також неактивними є Facebook-сторінки Радикальної партії Олега Ляшка, ця політична сила має крім регіональної та міської сторінок ще й сторінку партійного ЗМІ «Радикальна Київщина». Втім всі вони востаннє мали дописи наприкінці 2019 року, а у випадку регіональної сторінки партії – 20 січня 2020 року, при цьому мова йде не про унікальний контент, а про репост допису Олега Ляшка. З тих пір нові дописи на сторінках не з’являються.

Київську обласну та Білоцерківську міську сторінки має політична партія «Об’єднання «Самопоміч», втім їх не можна назвати активними, новий контент на цих сторінках з’являвся в липні 2019 року, а Білоцерківська міська сторінка з тих пір мала 1 допис, датований 14 квітня 2020 року, де розповідається про діяльність фракції партії в місцевій раді.

На відміну від більшості політичних партій, що діють в регіоні, «Партія Шарія» представлена виключно в Telegram, де має власний канал та окремий чат. Обидва способи комунікації спрямовані на весь регіон і постійно оновлюються.

«УКРОП», «Опозиційний блок» та «Наш Край» мають лише по 1 сторінці в соціальній мережі Facebook, всі сторінки обласного спрямування, однак найбільш активною серед них є сторінка «УКРОПу» де новий контент публікувався до березня 2020 року. Сторінки ж «Опозиційного блоку» та «Нашого Краю» мають останні дописи у листопаді та березні 2019 року відповідно.

Цей матеріал підготовлено на основі даних дослідження проведеного представниками ОПОРИ в Київській області в період з квітня по травень 2020 року і відображають стан справ на той момент, тому можливі зміни в активності партійних осередків в соціальних мережах, особливо в світлі наближення чергових місцевих виборів.