У більшості з досліджених партійних осередків Сумщини інформація в ЄДР щодо їх керівників співпадає з фактичними даними. Втім щодо адрес партійних офісів ситуація зовсім інша. Лише в трьох випадках адреси відповідають зазначеним у реєстрі. Такі дані отримала ОПОРА в результаті моніторингу політичних партій на Сумщині.

Відповідність даних ЄДР

Серед партій, які потрапили до вибірки моніторингу, 12 мають юридично зареєстровані організації партій в Сумах та області. В 11 випадках керівники, які формально зазначені в державному реєстрі, фактично займають свою посаду. Підтвердити цю інформацію вдалось щодо таких партій: Аграрна партія, ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», ВО «Свобода», УКРОП, Об’єднання «Самопоміч», «Воля народу». Не вдалося підтвердити чи спростувати інформацію щодо відповідності даних ЄДР стосовно партії «Відродження».

Стосовно ж відповідності юридичних адрес, зазначених у реєстрі та фактичних адрес партійних осередків, з відкритих джерел або шляхом опитування представників партій інформацію вдалось встановити щодо 9 осередків. У 6 випадках адреса, зазначена у реєстрі не відповідає дійсності у зв’язку із закриттям або переїздом партійних офісів в інші приміщення, такі дані стосуються партій: Аграрна партія, «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», УКРОП, Об’єднання «Самопоміч». У 3 випадках, а саме офіси партій «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Воля народу», адреси співпадають.

Згідно з відкритою інформацією та отриманими відповідями представників 9 осередків партій, міська та обласна рада не надає безкоштовно чи на пільгових умовах приміщення для офісів партій, які мають фракції у місцевих радах міста Суми та області.

Робота з громадськими зверненнями

Представники партій працюють із громадськими зверненнями у різний спосіб. Із 9 випадків, щодо яких вдалося підтвердити інформацію, в 5 осередках партій є приймальні для громадян (Аграрна партія, «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», УКРОП, «За Україну!»). У докарантинний період приймальні працювали відповідно до стандартного робочого графіку по буднях. На час карантину всі вони перейшли на дистанційний формат роботи, здебільшого у телефонний режим.

Депутати ж від партій, які представлені в Сумських обласній та міській радах, працюють зі зверненнями громадян у форматі депутатської роботи в межах своїх повноважень. Найчастіше така робота проводиться дистанційно, за попереднім записом, здебільшого телефоном, особливо в період карантину. Питання для розгляду депутати отримують переважно із відділів для звернень громадян або у своїх депутатських приймальнях.

Частим явищем є, коли основний контактний телефон партії – це телефон голови осередку, а контактна особа саме його голова. Це може бути пов’язаною з помірною частотою звернень саме до партій, а також відсутністю в більшості з них окремого офісу чи приймальні. У двох підтверджених випадках «Європейська солідарність» та УКРОП партійні осередки мають окрему відповідальну за роботу приймальні та прийом звернень громадян особу.

Відносно невисока активність більшості партійних осередків Сумщини пов’язана із міжвиборчим періодом. Представники декількох партій, які не мали станом на 1 травня діючих офісів, повідомили про імовірний їх запуск ближче до місцевих виборів восени 2020 року.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.