У Броварській міській раді з початку обрання не відбулось жодного відкликання депутатів. Але у 2016 році був ряд гучних заяв з боку представників однієї політичної сили щодо організації процесу відкликання своїх же депутатів через порушення партійної дисципліни.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА дослідили застосування новоствореного механізму з відкликання депутатів місцевих рад на прикладі міста Бровари. Як передбачає V розділ Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою настає не раніше, ніж через рік з моменту набуття таким депутатом своїх повноважень. Тобто, в Броварах почати відповідну процедуру можна було не раніше 17 листопада 2016 року. Адже саме цього дня роком раніше відбулося перше установче засідання сесії Броварської міської ради.

Відкликань депутатів відповідно до такої процедури в Броварах не було. Проте, у червні 2016 року представники ВО «Свобода» у міській раді заявляли, що розпочнуть дану процедуру проти своїх однопартійців. Йдеться про Василя Кочубея та Олексія Здоровця. Броварський осередок ВО «Свобода» закликав депутатів Броварської міської ради Василя Кочубея та Олексія Здоровця добровільно та негайно скласти мандати депутатів міської ради. Така заява була оприлюднена у соціальних групах, які пов’язані з організаціями ВО «Свобода», ВГО «Сокіл» та депутатами Броварської міськради від ВО «Свободи». Як зазначається у заяві, скласти мандати депутати мають на вимогу своїх виборців, рішення партії та згідно зі статутом ВО «Свобода» — партії, завдяки якій вони отримали мандати довіри броварчан.

«Ми заявляємо, що вищезазначені депутати, приєднавшись до корупційної частини міської ради, після голосувань за низку антинародних рішень, які сприяли реваншу регіоналів у Броварах, зрадили ідеалам Революції Гідності, довіру своїх виборців, інтереси громади Броварів та національні інтереси України. Такими діями Василь Кочубей та Олексій Здоровець зрадили своїх – вже колишніх – побратимів у ВО «Свобода» та порушили засадничі принципи нашої політичної сили. Такі люди не мають ні морального, ні жодного іншого права бути представниками громади у міській раді», — йдеться в заяві.

Про відкликання броварських обранців у коментарі «КиевВласть» розповів лідер київської обласної «Свободи» Ігор Сабій. Він зазначив, що зняття Василя Кочубея з посади голови земельної комісії ініціюватимуть вже на найближчій сесії Броварської міської ради.

Керівник Броварського осередку ВО «Свобода» Олег Шевчук розповів, що на окрузі, де обирався Василь Кочубей, партія найближчим часом планує ставити агітаційні намети для збирання відповідних підписів. Коли саме мають намір почати роботу, депутат не уточнив. Він  зазначив, що протягом наступних одного-двох днів на рівні партії планують вирішити це та інші питання щодо Кочубея та Здоровця.

Серед підстав у якості потенційної причини відкликання зазначались такі:

  • доведені судом факти порушення українського законодавства;
  • пропуск більше половини засідань сесій і депутатських комісій міськради;
  • невідповідність  практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми (що можна доволі широко застосовувати на практиці).

Рішення про винесення пропозиції відкликати обранця ухвалюють на зборах виборців. Для Броварів кількість присутніх на такому заході має бути не меншою 300 осіб. Не пізніше, як за два дні до проведення зборів, про дату, місце та час проведення потрібно повідомити місцеві чи регіональні ЗМІ. Доступ журналістів до зборів має бути безперешкодним.

Якщо під час зборів ухвалюють рішення внести пропозицію про відкликання депутата, то учасники заходу повинні утворити ініціативну групу для збирання підписів виборців. Для Броварів склад такої групи має бути не меншим за 50 осіб.

Як зазначає юрист Олексій Скочко, підписи можна збирати в межах округу, в якому був обраний відповідний депутат. Їхні межі визначені ТВК у 2015 році. Число «автографів» має бути більшим за виборчу квоту, яка була визначена у відповідному багатомандатному виборчому окрузі  під  час проведення місцевих  виборів.

Для Броварів це має бути понад 726 підписів, які можна збирати на території усього міста. А тривалість збирання таких підписів для міста становить 20 днів. Після цього справжність підписів і внесених даних у підписних листах перевіряють у ТВК та правоохоронних органах.

«Очевидною є складність реалізації механізму відкликання депутатів, що фактично потребує надпотужних зусиль для збору доволі значної кількості реальних підписів. Припускаючи доволі низьку обізнаність більшості містян у політичному житті міста можна говорити про практичну неможливість зібрати підписи людей, які, ймовірно, вперше почують прізвища вищезгаданих депутатів.  Тому даний механізм є доволі логічним на папері, але в житті складно реалізованим, що робить його доволі формальною можливістю», - зазначив юрист Олексій Скочко.

 
 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.