Майже всі політичні партії, які досліджувались, мають актуальну інформацію в Єдиному державному реєстрі щодо керівництва обласних та міських осередків. При тому лише 4 партії мають окремі приміщення. Незважаючи на це, в умовах пандемії COVID-19 всі партійні осередки намагаються працювати з виборцями, проте виключно дистанційно.

У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Харків. У фокусі дослідження опинилася партійні осередки партій, які мають власні фракції в Харківській обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адрес партій фактичному стану справ. Під час проведення дослідження через недійсні номери телефонів не вдалось сконстатувати з представниками партій «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок», «Сила і Честь» та «Партії «Відродження». Політичні партії «Слуга народу», «Українська стратегія Гройсмана», Радикальна партія Олега Ляшка не мають зареєстрованих осередків у Харківській області. 

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань співпадають із фактичним керівництвом партійних осередків. Зокрема, такі дані співпадають у міських та обласних осередках партій:

  • «Європейська Солідарність», голова – Віталій Маляренко;
  • міської організації ВО «Свобода» – Олег Дебелий;
  • ВО «Батьківщина», міська організація – Любомир Григорець, обласна – Віталій Данілов;
  • «Голос» – Андрій Кисельов;
  • «Партія Шарія» – Наталія Гордієнко;
  • «Об’єднання «Самопоміч», міська організація – Ярослав Маркевич, обласна – Тетяна Бідняк;
  • «Наш край» – Олександр Фельдман.

В ЄДР вказано, що керівником Харківської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» є Ігор Швайка, проте наразі виконувачем обов’язків голови осередку є Юрій Нехода. У партії пояснили, що це пов'язано з тим, що нещодавно Ігор Швайка склав свої повноваження, а Юрій Нехода був призначений 25 квітня 2020 року.

Дещо іншою є ситуація з розміщенням осередків партій. Через пандемію COVID-19 частина партій функціонує без використання окремого приміщення, зокрема це представництва партій «Європейська Солідарність» та «Партія Шарія». Політична партія «Голос» не має окремого приміщення.

Адреси організацій партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч» та «Наш край» збігаються з даними в Єдиному державному реєстрі. 

Міські та обласні осередки партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч» та «Наш край» мають приймальні при партійних офісах. Партії «Європейська Солідарність», «Партія Шарія» та «Голос» працюють виключно дистанційно. Всі політичні партії, з якими вдалось сконтактувати, крім політичної партії «Голос», ведуть прийом виборців, але виключно в дистанційному форматі. За словами представників політичних партій, у середньому вони отримують більше 30 звернень щомісяця. В основному всі звернення стосуються надання матеріальної допомоги.

Слід зазначити, що більшість політичних партій, проявляють посередню інституційну активність, що демонструється в слабкій структурі партійних осередків, відсутністю навіть обласних центрів партій. Через розміщення неактуальних контактних даних, або взагалі їхню відсутність, унеможливлюються спроби сконтактувати з осередками, навіть якщо вони працюють фізично. Ще однією особливістю є значний вплив карантину на функціонування партійних осередків, адже навіть ті партії, які працюють на місцях, не можуть здійснювати пряму роботу з виборцями. 

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.