Станом на травень у Львівській області вдалося підтвердити діяльність місцевих осередків 12 парламентських і регіональних партій. При цьому юридично та фактично свою діяльність здійснює 12 обласних і 8 міських партійних осередків. При цьому при 18 осередках працюють громадські приймальні, більшість з яких до карантину працювати на постійній основі. Моніторинг також показав, що місцеві партійні організації використовують 110 сторінок у соціальних мережах із сумарним охопленням аудиторії близько 1,8 млн користувачів. Такі результати дослідження спроможності партійних осередків Громадянської мережі ОПОРА.

Напередодні чергових місцевих виборів 2020 року Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг роботи партійних організацій у Львівській області. Метою дослідження було перевірити фактичну діяльність у регіоні політичних сил та їхніх громадських приймалень, а також шляхом спілкування з керівництвом місцевих осередків з’ясувати їхню інституційну спроможність.

Об’єктом дослідження були обласні та міські осередки 18 політичних партій. Це 12 політичних сил, які за результатами парламентських виборів 2019 року отримали у межах України 2% і більше голосів виборців. Крім цього моніторились осередки 6 політичних партій, які не потрапили до Верховної Ради, але мають фракцію у поточному скликанні Львівської обласної та міської ради, оскільки вони ведуть помітну активність і здійснюють вплив на локальний політичний процес. Таким чином, список партій, діяльність яких аналізувалася шляхом спілкування з керівництвом осередків, виглядає наступним чином:

  1. "Слуга народу" – 43,2% (6,3 млн голосів);
  2. "Опозиційна платформа – За життя" – 13% (1,9 млн голосів);
  3. Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" – 8,2% (1,2 млн голосів);
  4. "Європейська Солідарність" – 8,1% (1,2 млн голосів);
  5. "Голос" – 5,8% (852 тис. голосів);
  6. Радикальна партія Олега Ляшка – 4% (586 тис. голосів);
  7. “Сила і Честь” - 3,8% (559 тис. голосів);
  8. “Опозиційний блок” - 3% (443 тис. голосів);
  9. “Українська стратегія Гройсмана” - 2,4% (353 тис. голосів);
  10. “Партія Шарія” - 2,2% (327 тис. голосів);
  11. Всеукраїнське об’єднання "Свобода" – 2,1% (316 тис. голосів);
  12. Аграрна партія України – 0,5% (76 тис. голосів);
  13. “Об’єднання “Самопоміч” (наявна фракція у ЛОР і ЛМР);
  14. “Громадянська позиція” (наявна фракція у ЛОР і ЛМР);
  15. “Громадський рух “Народний контроль” (наявна фракція у ЛОР і ЛМР);
  16. “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” (наявна фракція у ЛОР і ЛМР);
  17. Народний Рух України (наявна фракція лише у ЛОР);
  18. Українська Галицька Партія (наявна фракція лише у ЛМР).

Про наявність офіційних осередків політичної партії в регіоні можна дізнатись із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Українським законодавством визначені чіткі вимоги до юридичної реєстрації політичної партії (ст. 2, 10, 11 Закону України «Про політичні партії в Україні»), проте подальша розбудова партійної структури є виключною компетенцією самої партії. Обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення створюються у визначеному її статутом порядку.

Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійних осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Та потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена у переліку прав, які обумовлені у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».  Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

Партійні осередки

Моніторинг бази ЄДР показав, що станом на 1 травня 2020 року більшість з проаналізованих партій мають зареєстрований хоча б один осередок. 15 з 18 політичних партій мають офіційну партійну організацію у Львівській області. Лише у випадку “Слуги народу”, “Української стратегії Гройсмана” і “Партії Шарія” не вдалося знайти юридично зареєстрованих партійних осередків. Представник президентською партії в області народний депутат Ростислав Тістик повідомив, що зможе відповісти на питання про діяльність осередків лише після завершення карантину. З іншими двома політичними силами не вдалося вийти на зв’язок, оскільки інформація про наявність у них хоча б неформального представника партії на Львівщині відсутня, а центральні офіси на момент написання матеріалу не відповіли на лист, що був скерований електронною поштою.

Водночас з-поміж 15 партій із зареєстрованими осередками лише у 12 з них вдалося підтвердити факт їхньої реальної діяльності. Попри наявність у базі юридичної адреси і даних керівника організації не вдалося вийти на контакт із представниками партії “Сила і Честь”, Аграрної партії України та “Опозиційної платформи – За життя”. Зазначені контакти були неактуальними або помилковими, хоча з-поміж них донедавна головою обласного осередку “Опозиційної платформи – За життя” була Інна Іваночко.

Таблиця 1. Партії, в яких не вдалося підтвердити наявність партійного осередку на Львівщині

Не мають осередків на Львівщині

Не вдалось підтвердити реєстрацію

“Слуга народу”

“Сила і Честь”

“Українська стратегія Гройсмана”

Аграрна партія України

“Партія Шарія”

“Опозиційна платформа – За життя”

Таким чином, вдалося підтвердити діяльність на Львівщині осередків партій ВО “Свобода”, ВО “Батьківщина”, “Європейська Солідарність” (у грудні 2019 р.оку відбулася перереєстрація з попередньої назви “Блок Петра Порошенка “Солідарність”), “Голос”, “Об’єднання “Самопоміч”, “Громадянська позиція”, “Громадський рух “Народний контроль”, “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, Радикальна партія Олега Ляшка, Народний Рух України, Українська Галицька Партія і “Опозиційний блок”. В усіх них у реєстрі зазначені актуальні дані юридичної реєстрації. Водночас під час розмови з головою Координаційної ради “Громадянської позиції” Володимиром Гірняком і головою обласного осередку партії УКРОП Ігором Телішевським ОПОРУ проінформували, що обласні партійні організації найближчим часом будуть перереєстровані за новими адресами. Неоднозначною залишається ситуація з обласним осередком партії “Опозиційний блок”, який зареєстрований у м. Сокаль. Після розмови із заступником голови Михайлом Германом стало зрозуміло, що фактичну діяльність осередку було призупинено наприкінці 2018 року (після розколу партії на “Опозиційний блок” та “Опозиційна платформа – За життя”) через незгоду з проросійською риторикою партії й тепер триває процедура його ліквідації.

Під час моніторинг вдалося підтвердити наявність у Львові 20 партійних осередків. Усі 12 політичних партій мають на Львівщині обласні партійні організації, які є базовими в регіоні. Ще 8 з них також мають міські партійні осередки у Львові, проте в “Громадянської позиції” та “Українського об’єднання патріотів - УКРОП” він не здійснює реальної діяльності, тоді як в Радикальної партії Олега Ляшка він юридично не зареєстрований. “Європейська Солідарність” у найближчих планах має намір перереєструвати міський партійний осередок, що зазнав змін у зв’язку із запровадженням карантину. У квітні 2020 року мала відбутися звітно-виборна конференція міського осередку, проте вона була перенесена.

Таблиця 2. Партії, які мають підтверджені осередки у Львівській області

Назва партії і юридична адреса

Обласний осередок

Міський осередок

ВО “Батьківщина”

так

так

ВО “Свобода”

так

так

“Об’єднання “Самопоміч”

так

так

“Громадянська позиція”

так

так

“Громадський рух “Народний контроль”

так

так

Народний Рух України

так

так

Українська Галицька Партія

так

так

“Українське об’єднання патріотів – УКРОП”

так

так

“Європейська Солідарність”

так

ні

“Голос”

так

ні

Радикальна партія Олега Ляшка

так

ні

“Опозиційний блок”

так

ні

У переважної більшості 12 політичних партій дані ЄДР щодо керівників обласних і міських партійних організацій співпадають із фактичним керівництвом партійних осередків. Розбіжність виявлена лише у партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” через те, що лише нещодавно (у березні 2020 року) було змінено голову обласного осередку, проте як з’ясувалось у розмові з Ігорем Телішевським, він найближчим часом знову повернеться на раніше займану посаду керівника осередку. Такі ротації зумовлені змінами планів через запровадження карантинних заходів. Анатолій Забарило офіційно є керівником як обласної, так і міської партійної організації “Громадянської позиції”. Фактично не виконує своїх обов’язків  голови обласної партійної організації “Опозиційний блок” Богдан Грицик (через проблеми зі здоров’ям), проте сам осередок півтора року як перебуває у процесі ліквідації.

Робота громадських партійних приймалень

Ще одним компонентом дослідження був моніторинг діяльності при місцевих партійних організаціях громадських приймалень, графік їхньої роботи, публічні контакти і практику дистанційного прийому громадян. 

Під час моніторингу вдалося з’ясувати, що 18 з 20 партійних осередків мають громадські приймальні. Станом на 1 травня 2020 року не мають приймалень обласні осередки Радикальної партії Олега Ляшка (через відсутність коштів) і “Опозиційний блок” (у процесі ліквідації). Водночас жоден з 18 партійних осередків, який має громадську приймальню, не отримує приміщення від органів місцевого самоврядування на безоплатній основі, хоча 10 з 12 партій мають хоча б одну фракцію у Львівській обласній або міській радах. Більшість із них орендують приміщення на загальній основі і лише в поодиноких з них офіс знаходиться у приватній власності (наприклад, ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода”, Народний Рух України).

У переважної більшості партійних осередків фактична адреса громадської приймальні є відмінною від юридичної адреси партійних організацій. Це пов’язано з тим, що для публічної діяльності партії орендують приміщення ближче до центра Львова. Лише у ВО “Батьківщина” і “Об’єднання “Самопоміч” обласний та міський осередок мають окремі офіси, тоді як у ВО “Свобода”, “Громадянської позиції”, “Українського об’єднання патріотів – УКРОП”, “Громадського руху “Народний контроль”, Народного Руху України, Української Галицької Партії вони знаходяться в одному й тому ж приміщенні. Обласна територіальна організація партії “Європейська Солідарність” має офіс за адресою вул. Винниченка, 12 (сусідній будинок з будівлею Львівської обласної державної адміністрації і Львівської обласної ради), де водночас знаходиться як партійна приймальня, так і громадська приймальня народного депутата Олега Синютки (голова осередку). Обласний осередок партії “Голос” наразі немає власної громадської приймальні і де-факто ці функції у Львові виконує громадська приймальня народного депутата Ярослава Рущишина (голова осередку) у приміщенні Франківської районної адміністрації (за адресою вул. Генерала Чупринки, 85). Водночас обласні та міські громадські приймальні партійних організацій “Громадянська позиція” і “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” перебувають у процесі переїзду в нове приміщення: перша з Проспекту Шевченка, 12 на вул. Шота Руставелі, 2, а друга – з вул. Січових Стрільців, 5 на вул. Гуцульську, 7.

11 громадських приймалень до карантину працювали регулярно на щоденній основі за звичним робочим графіком (з 9:00 або 10:00 до 17:00 або 18:00). В окремі визначені дні (зазвичай двічі на тиждень) або за попереднім записом працювали приймальні партій “Громадянська позиція”, Народний Рух України, “Об’єднання “Самопоміч” і міського осередку ВО “Свобода”. Зазвичай за організацію прийому громадян відповідальний працівник приймальні, який здійснює запис, займається кореспонденцією і відповідями на звернення громадян. Іноді цими питанням також займаються помічники депутатів місцевих рад або помічники-консультантів народних депутатів. На сайтах партійних осередків і на їхніх сторінках у соціальних мережах переважно можна знайти актуальні контакти (телефон, електронна пошта).

В умовах карантинних обмежувальних заходів діяльність громадських приймалень більшості партійних осередків призупинила безпосередній прийом громадян. Проте вони продовжують свою діяльність у формі дистанційної роботи через засоби онлайн зв’язку – за допомогою мобільного зв’язку, електронної пошти, месенджери, Viber, приватні повідомлення у Facebook. За словами представників політичних партій у середньому вони отримують 10-30 звернень щомісяця.

Таблиця 3. Діяльність громадських приймалень партій у Львівській області

Назва партії і юридична адреса

Адреса громадської

приймальня

Графік

роботи

Під час карантину

Фракційні приймальні

ВО “Батьківщина”

Обласна вул. І.Франка 18/4 

Міська вул. К.Левицького, 28/3)

пн - пт: 

09:00 – 17:00; 

сб - нд: вихідні

дистанційно

ЛОР 

ВО “Свобода”

Обласна і міська

вул. Чайковського, 17

пн. - пт.: 

10:00 - 18:00;

сб - нд: вихідні

за попереднім записом

ЛОР і ЛМР

“Об’єднання “Самопоміч” 

Обласна і міська 

пл. Міцкевича, 6/7

пн - пт: 

09:00 - 18:00;

сб - нд: вихідні

за попереднім записом

ЛОР і ЛМР

“Громадянська позиція”

Обласна і міська

вул. Шота Руставелі, 2

за попереднім записом

дистанційно

ЛОР і ЛМР

“Громадський рух “Народний контроль” 

Обласна і міська 

вул. М.Конопницької, 15/7

пн - пн: 

10:00 – 18:00; 

сб. - нд: вихідні

дистанційно

ЛОР і ЛМР

Народний Рух України

Обласна і міська

вул. Коперника, 11

двічі на тиждень

дистанційно

ЛОР 

Українська Галицька Партія

Обласна і міська 

вул. Костюшка, 18

пн - пт: 

10:00 – 18:00; 

сб - нд: вихідні

дистанційно

ЛМР

“Українське об’єднання патріотів – УКРОП”

Обласна і міська 

вул. Гуцульська, 7

пн - пт: 

10:00 – 17:00;

сб - нд: вихідні

дистанційно

ЛОР і ЛМР

“Європейська Солідарність”

Обласна

вул. Винниченка, 12/1

пн - пт: 

09:00 – 18:00; 

сб - нд: вихідні

за попереднім записом

ЛОР і ЛМР

“Голос”

Обласна (тимчасова)

вул. Генерала Чупринки, 85

вт. 12:0 - 15:00, чт. 16:00-19:00

дистанційно

відсутня

Радикальна партія Олега Ляшка

приймальня закрита

 

дистанційно

ЛОР

“Опозиційний блок”

відсутня приймальня

   

відсутня

Крім цього місцеві партійні організації, які мають фракції у місцевих органах самоврядування, час від часу координують роботу своїх громадських приймалень із фракційними приймальнями. Наприклад, коли питання, з яким звертається людина, відноситься до компетенції профільної депутатської діяльності або з виборчого округу депутата. Дуже часто це звернення з проханням про отримання матеріальної допомоги, яку можуть надати обранці у межах депутатського фонду. 

Фракційні приймальні у Львівські обласній та міській радах мають партії “Європейська Солідарність” (зі старою назвою “БПП “Солідарність”), “Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Свобода”, “Громадянська позиція”, “Громадський рух “Народний контроль” і “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, а в одній із місцевих рад - ВО “Батьківщина”, Народний Рух України, Радикальна партія Олега Ляшка і Українська Галицька Партія. Депутати цих партій здійснюють прийом громадян згідно з визначеним ними графіком у приміщенні рад (адреса вул. Винниченка, 18 і пл. Ринок, 1) та/або виборчому окрузі (див. за посиланням графік прийому фракцій в ЛОР і графік прийому депутатів ЛМР). Значно рідше депутати здійснюють прийом у приміщенні партійних громадських приймалень, як іноді це практикує ВО “Батьківщина”, “Об’єднання “Самопоміч”, Українська Галицька Партія, “Громадський рух “Народний контроль” чи “Громадянська позиція”. Не мають фракційних приймалень осередки політичних партій “Голос” і “Опозиційний блок”.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.