Напередодні місцевих виборів найбільшу політичну активність у регіоні демонструють 6 політичних сил, 4 з яких представлені в парламенті. Під час карантину їхня робота з виборцями не зупинилась, але частково набула нових форм через онлайн-консультації та інші форми дистанційного прийому. Такими є результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

На даний час на території Луганської області статутна робота ведеться багатьма партійними осередками як міського, так і обласного значення. Зокрема, серед регіональних територіальних організацій можна відзначити Луганську обласну організацію політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Луганську територіальну організацію політичної партії «Європейська солідарність», Луганську регіональну організацію політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», Луганську обласну організацію «Партії Шарія», Луганську обласну організацію Радикальної партії Олега Ляшка, Луганську обласну організацію Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Луганську обласну регіональну організацію політичної партії «Слуга народу». Найбільша активність серед міських організацій фіксується з боку Сєвєродонецької міської організації Радикальної партії Олега Ляшка, Сєвєродонецької міської організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Сєвєродонецької міської організація політичної партії «Європейська солідарність».  

За результатами моніторингу відповідності даних держреєстру щодо голів партійних осередків, виявлено, що всі дані співпадають із реальною ситуацією та є дійсними. Щодо відповідності даних держреєстру адресі партійних осередків, то слід зазначити, що Луганська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода», яка зареєстрована за адресою: м. Сватове, пл. 50-річчя Перемоги, буд. 28а, в реальності не має там чинного офісу. Усі інші партійні осередки обласного та міського значення мають повну відповідність тим даним, які вказані у державному реєстрі. 

Активна робота з прийому громадян у партійних приймальнях фіксується з боку Луганської обласної організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та її Сєвєродонецької міської організації, які мають приймальні для особистого прийому громадян у Рубіжному та Сєвєродонецьку відповідно. Водночас, партійні функціонери забезпечують роботу загальнообласної гарячої лінії, на яку людина може звернутися у разі потреби та буде переадресована саме на той осередок, який зможе вирішити її питання найбільш ефективно в територіальному плані. Поряд із цим, в умовах карантину приймальнями здійснюється онлайн-прийом громадян та продовжує працювати телефонне консультування. 

Натомість, Луганська обласна регіональна організація політичної партії «Слуга народу» навіть в умовах карантину продовжує особистий прийом громадян із дотриманням заходів санітарно-епідеміологічної безпеки. Поряд із цим, працює телефонна підтримка громадян, які мають питання та проблеми. Відповідальною особою партії, яка особисто регулярно веде телефонне консультування громадян є голова обласного осередку партійної структури, народний депутат України Максим Ткаченко. 

Водночас, активний прийом громадян здійснюють активісти Луганської обласної організації «Партії Шарія», яка, однак, не має офіційної реєстрації в органах юстиції. У зв’язку з карантинними обмеженнями, осередок перейшов на роботу за допомогою онлайн-запиту на консультацію, яка передбачає заповнення онлайн-форми з коротким описом змісту питання. Уповноважені особи протягом декількох днів обробляють заявку, в якості зворотного зв’язку контактують із заявником та надають консультацію з приводу задекларованої проблеми.   

Натомість, систематичну роботу з виборцями проводить також Луганська обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка та її Сєвєродонецька міська організація. При цьому, характерною особливістю взаємодії обласного осередку партії з громадськістю є те, що поряд із традиційними формами роботи - особистим прийомом громадян у Сєвєродонецькій приймальні та функціонуванням телефонної гарячої лінії, керівництво парторганізації здійснює регулярні виїзні консультації в районах області. Така форма роботи користується популярністю, адже люди мають змогу особисто поговорити про свої проблеми із представниками керівної ланки обласного партапарату, не виїжджаючи за межі свого населеного пункту. В умовах карантину така робота продовжує реалізовуватися з дотриманням карантинних вимог та обмежень. 

Таким чином, карантинні обмеження суттєво вплинули на форми роботи партійних структур у регіональному розрізі. Зокрема, більшість політичних суб’єктів відійшли від традиційної практики особистих прийомів громадян, віддавши перевагу роботі з безособовими способами зв’язку – через онлайн-консультації та інші форми дистанційного прийому. Швидко налагодити такий формат взаємодії з виборцями змогли представники 4 вищезазначених  політичних сил. Натомість, загалом, напередодні запланованого проведення виборів до органів місцевого самоврядування, найбільша політична активність фіксується з боку 6 політичних проектів, серед яких 4 має парламентське представництво («Слуга народу», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя») та 2 наразі не представлені у законодавчій владі (Радикальна партія Олега Ляшка та «Партія Шарія»).   

 
 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.