Напередодні місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Чернівці.  У фокусі дослідження опинилася партійні осередки партій, які мають власні фракції в Чернівецькій обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах.

Зокрема, ми проаналізували як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) щодо керівників партійних організацій та адреси партій з фактичним станом справ. Ця інформація допоможе краще розібратися як працюють і чи працюють політичні партії напередодні чергових місцевих виборів.

Згідно з даними ЄДР в Чернівецькій області зареєстровано 60 осередків політичних партій, з них 15 – це обласні осередки, а решта – міські та районні. Найбільше районних осередків нараховує партія ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода” та Аграрна партія України. У реєстрі відображені не всі політичні партії, які діють в Чернівецькій області. Зокрема, на момент моніторингу в реєстрі не були відображені дані про такі партії: “Слуга народу”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Народний фронт”, “Громадський рух “Народний контроль”. Представник партії “Слуга народу” зазначив, що в них поки не було зареєстровано офіційно осередку. Проте вони планують найближчим часом зустріч партії, де буде розглядатися питання про реєстрацію осередків, тому на початку літа “Слуга народу” має вже зареєструвати осередок.

У всіх партіях, з якими вдалось зконтактувати, дані про керівництво організації співпадає з даними зазначеними в реєстрі.

Разом з тим, не всі адреси офісів політичних партій співпадають з адресою зазначеною в реєстрі. Зокрема такі дані не співпадають в осередку партії “Самопоміч”, “Свобода”, та “Громадянська позиція”. В “Самопомочі” нам повідомили, що на цей момент вони не орендують офіс, “Громадянська позиція” переїхала у більш зручне місце, також на етапі переїзду в новий офіс – партія ВО “Свобода”. Окрім того свою адресу планують змінити “Народний фронт” та  Радикальна партія Олега Ляшка.

Нам не вдалось отримати інформацію про функціонування осередків таких партій: “Рідне місто”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Відродження”, “Довіряй ділам”, “Єдиний центр”, “Сила і честь”. Частина з цих партій не проявляють ніякої активності в області, тому ймовірно, що ці партії де-факто не діють, а частина просто уникає комунікації і по номерах телефонів цих партій, які вказані в реєстрі не можливо додзвонитись до представників партії.

З 15 обласних осередків, громадські приймальні працюють у 8-ми партій: “Європейська Солідарність”, ВО “Батьківщина”, “Голос”, ВО “Свобода”, “Слуга народу”, “Народний фронт”, “Наш край” та “Громадянська позиція”. До  недавнього часу працювали приймальні в партії “Самопоміч” та Радикальна партія Олега Ляшка, але на цей момент вони припинили свою роботу.

Не зважаючи на широке представництво в міській раді, немає громадської приймальні партія “Рідне місто”, а також «Самопоміч» та «Народний рух «Народний контроль». Відсутні приймальні також у партій, які мають своїх представників в обласній раді, зокрема – Аграрна партія України, “Опозиційний блок”, “Опозиційна платформа – За життя” (депутати, які в обласній раді представляють фракцію “Опозиційна платформа – За життя”, обиралися по списках партії “Опозиційний блок”) та УКРОП.

Всі обласні осередки та міські осередки партій в м. Чернівці орендують приміщення для приймалень за власний кошт і як повідомили представники партій, міська та обласна рада не надає безкоштовно чи на пільгових умовах приміщення для партій.

В умовах карантину активність приймалень партій суттєво знизилась, оскільки самі офіси партій не приймають виборців, проте всі партії, які мають громадську приймальню, продовжують роботу з виборцями в телефонному режимі і намагаються вирішувати проблеми виборців дистанційно.

У більшості випадків прийом здійснюють депутати відповідної ради. У партій, які не представлені в міській та обласній раді прийом здійснює визначений працівник партії. За словами представників політичних партій у середньому вони отримують до десяти звернень в цей період, окремі партії – від 10 до 30 звернень. В основному вони всі стосуються надання матеріальної допомоги. Останнім часом партії сфокусували свою роботу на наданні допомоги медикам та хворим на коронавірус.