Від початку роботи Тернопільської міської ради сьомого скликання 3 депутатів від ВО «Свобода» відкликали за народною ініціативою. Таку ж процедуру розпочали щодо 3  депутатів від ВО «Батьківщина», але вона не була реалізована до кінця. 

Зі складу Тернопільської міської ради 3 депутатів від ВО «Свобода» відкликано за народною ініціативо. Процес розпочався  навесні 2017 року. 7 квітня на пресконференції у місті Тернополі Руслан Кошулинський (на той час заступник голови політичної партії ВО «Свобода»)  повідомив, що Ігор Турський, Іван Сороколіт та Роман Навроцький виключені із фракції у міській раді та партії ВО «Свобода». Офіційно було озвучено, що причинами для такого рішення стало те, що  у своїх публічних виступах та голосуваннях вони відійшли від програмних засад з якими партія йшла на місцеві вибори.

У постановах Тернопільської міської виборчої комісії зазначено, що 27 травня 2017 року до неї надійшли повідомлення про внесення пропозиції про відкликання депутатів Тернопільської міської ради Ігоря Турського, Івана Сороколіта, Романа Навроцького за народною ініціативою та надано витяги протоколу Зборів виборців багатомандатних округів з виборів депутатів Тернопільської міської ради від 24 травня 2017 року, в яких містилася інформація передбачена статтею 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

17 червня 2017 року до Тернопільської міської виборчої комісії надійшов протокол зборів виборців багатомандатних виборчих округів з виборів депутатів Тернопільської міської ради від 24 травня 2017 року з необхідними додатками (список присутніх на зборах,  зразок підписного листа та ін.). Також комісії були надані підписні листи  із підписами виборців на підтримку пропозиції про відкликання депутатів Тернопільської міської ради Ігоря Турського, Івана Сороколіта, Романа Навроцького.

У відповідних постановах ТВК зазначено, що при перевірці поданих матеріалів Тернопільська міська виборча комісія порушень вимог ст.38-40 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» не встановила.

Таким чином Тернопільська міська виборча комісія постановила звернутися до вищого керівного органу ВО «Свобода» щодо відкликання 3 вищезазначених депутатів. Свої рішення ТВК оформила постановами №9, №10, №11 від 25 січня 2018 року.

Рішеннями ІІІ етапу ХХХІХ з’їзду  політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» від 27 січня 2018 року відкликано депутатів Ігоря Турського, Івана Сороколіта, Романа Навроцького  за народною ініціативою.

13 лютого 2018 року Тернопільська міська виборча комісія постановила зареєструвати депутатами Тернопільської міської ради Ігоря Костюка та Андрія Стукало, а 4 квітня - Мар’яна Кобзура, які були включені до виборчого списку ВО «Свобода». Усі троє депутатів увійшли у фракцію ВО «Свобода» у Тернопільській міській раді.

Ситуація, яка склалась у міській раді через відкликання депутатів, мала гучний резонанс серед політично-активних жителів міста. Від квітня 2017 року і протягом декількох місяців перед засіданнями сесій Тернопільської міської ради, при вході у будівлю, відбувались сутички між прихильниками депутатів, яких намагались позбавити мандатів та прихильниками ВО «Свобода». У медійному просторі висловлювались думки, що цих депутатів виключили із фракції та партії ВО «Свобода», через те, що вони не підтримали рішень міської ради, в яких були зацікавлені «свободівці» та мер міста Сергій Надал. 

Протягом процесу відкликання у ЗМІ поширювалась інформація, що збір підписів проводився із порушеннями, а Тернопільська міська виборча комісія довгий час не могла зібратись у необхідній кількості для розгляду поданих їй документів. Депутати, які втратили мандат, звернулись до суду. Розгляди позовних заяв Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта, щодо скасування постанов Тернопільської міської виборчої комісії від 25 січня 2018 р., тривали близько року. Було декілька апеляцій, але в результаті постанови ТВК залишились в силі.

Процедуру відкликання депутатів Тернопільської міської ради також було розпочата щодо  Наталії Шоломейчук, Петра Поврозника та Андрія Артимовича, які потрапили у раду за списком ВО «Батьківщина». У лютому 2017 року на сайті цієї політичної партії з’явилась інформація, про те, що Тернопільська міська партійна організація «Батьківщина» виключає з партії цих трьох депутатів, які проголосували під час сесії міської ради за внесення змін до Генерального плану міста Тернополя всупереч позиції партії та громадськості. 11 липня 2017 року відбулись збори виборців та було вирішено розпочати процес збору підписів мешканців Тернополя щодо відкликання мандатів Наталії Шоломейчук, Петра Поврозника та Андрія Артимовича. 25 січня 2018 року відбулось засідання Тернопільської міської виборчої комісії, на якому не було підтримано ініціативу щодо відкликання цих депутатів. Причиною для такого рішення стало те, що комісія «забракувала» підписи виборців. Таким чином Наталія Шоломейчук, Петро Поврозник та Андрій Артимович станом на 1 квітня 2020 року продовжують виконувати обов’язки депутатів Тернопільської міської ради.

Відповідно до частин 5 та 6 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», якщо при ініціюванні відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою дотримано вимоги статей 38-40 цього Закону, оформлення підписних листів та кількість підписів виборців, які підтримують пропозицію про відкликання депутата місцевої ради, відповідає вимогам цього Закону, територіальна виборча комісія приймає рішення про відкликання депутата за народною ініціативою (у разі якщо депутат був обраний шляхом самовисування) або про звернення до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата, щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою.

Якщо при ініціюванні відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою не дотримано вимоги статей 38-40 цього Закону та/або оформлення підписних листів або кількість підписів виборців, які підтримують пропозицію про відкликання депутата місцевої ради, не відповідає вимогам цього Закону та/або ініціативна група у встановлені цим Законом строки не подала до територіальної виборчої комісії підписні листи та протокол зборів виборців або подала їх після спливу встановлених строків, відповідна територіальна виборча комісія приймає рішення про припинення ініціативи щодо відкликання депутата місцевої ради.