У приміщенні, де розташовуються Ізюмська РДА, Ізюмська міська рада, Виконавчий комітет Ізюмської міської ради, та в приміщенні Нововодолазької РДА ОПОРА зафіксувала ознаки порушення норм ведення передвиборчої агітації на користь політичної партії  “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”.

8 вересня спостерігачі ОПОРИ виявили факти розміщення політичної реклами партії “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ” в приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування в м. Ізюм та смт. Нова Водолага.

В смт. Нова Водолага наліпки з закликом повідомляти про вимагання хабарів та логотипом політичної партії БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”” розміщувалися на вхідних дверях до будівлі, де розташовується Нововодолазька РДА, та на дверях громадської приймальні депутатів Харківської обласної ради.

news 9 09 Kharkivska obl1

В Ізюмі такі наліпки виявлені на інформаційних стендах Ізюмської РДА, а також Ізюмської міської ради та її Виконавчого комітету.

news 9 09 Kharkivska obl2

news 9 09 Kharkivska obl4

У розмові із секретарем Ізюмської міської ради Андрієм Куклою, спостерігач ОПОРИ дізнався, що дозволу на розміщення даної реклами ніхто  не давав і ніхто не просив. За  словами Андрія Кукли, даний факт може свідчити тільки про те, що це хтось зробив навмисно.

В Ізюмській райдержадміністрації перший заступник голови РДА Дмитро Кіян повідомив, що дана наліпка була розміщена на стендах із ініціативи голови Харківської ОДА приблизно два місяці тому. На зауваження спостерігача ОПОРИ про факт порушення норми виборчого законодавства про заборону розміщення політичної реклами в органах місцевої влади, він відповів, що готовий зняти цю наліпку. Але, на його думку,  вона не містить ознак політичної реклами, адже наліпка закликає боротися з корупцією.

Як відзначає спостерігач ОПОРИ в м. Ізюм, наприкінці робочого дня наліпки зникли з інформаційних стендів Ізюмської РДА та Ізюмської міської ради та її Виконавчого комітету.

ОПОРА звертає увагу на те, що Закон України “Про місцеві вибори” забороняє розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали та політичну рекламу в приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування (частина 9 статті 60). Порушення даної норми може бути розцінене як надання переваг окремій політичній силі органами місцевої влади та застосування адмінресурсу на користь цієї політичної сили. Це в свою чергу порушує основні засади проведення місцевих виборів. Зокрема, принципів рівності прав та можливостей суб'єктів виборчого процесу, що забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та місцевого самоврядування до місцевих організацій партій (стаття 3 Закону).

Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації підпадає під дію статті 212-10 Кодексу України  про адміністративні правопорушення та тягне за собою  накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.