У четвер, 29 квітня, телеканал "Новий Чернігів" спільно з ТРК "ВЕЖА" провів телеміст Чернігів – Івано-Франківськ на тему "Енергонезалежність та енергоефективність". У заході взяли участь експерти з питань житлово-комунального господарства, представники влади, громадськості та науковці з Чернігова та Івано-Франківська.

Чернігів представляли начальник відділу енергозбереження Чернігівської міської ради Володимир Бурдов, місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, керівник ГО "Доброчин" Олександр Підгорний.

Володимир Бурдов розповів про програми енергозбереження, які впроваджуються у Чернігові. За його словами, міська влада з 2005 року дуже плідно працює в цьому напрямку. "Місто активно бере участь в усіх проектах та конкурсах, щоб залучити додаткові кошти для фінансування проектів енергозбереження. В рамках цих проектів була проведена тепломодернізація дитячого садочку №71, старого корпусу школи №11, також за рахунок співпраці з іншим інвестором ми замінили вікна у шести школах міста. У бюджетній сфері на 34% зменшилося споживати води, на 20% - газу, на 4% - електроенергії", - зазначив чиновник. 

На думку координатора, найбільшої уваги у Чернігові, як - зрештою - і по всій країні, потребує термомодернізація будинків, оскільки витрати на обігрів осель на сьогодні є дуже значними - як в об'ємах використання енергоресурсів, так і в грошовому еквіваленті. 

"Невисока зацікавленість мешканців Чернігова у створенні ОСББ та добровільних об’єднань співвласників, а також не досить активна зацікавленість в утепленні власних осель є суттєвою проблемою. На мою думку, важливою є підтримка з боку держави. І сподіваюся, що постанова №231, яка направлена на прозорий механізм фінансування і підтримки ОСББ і мешканців приватних будинків дасть поштовх до утепленням власних осель", - зазначила в ході телемосту координатор. 

В свою чергу, Олександр Підгорний зауважив, що наразі містяни не надто активно цікавляться питаннями термомодернізації, і з цим пов'язане іще одне завдання влади - більш активно заохочувати проведення енергоефективних заходів. "Сьогодні у нашого громадянина, на превеликий жаль, існує такий собі "споживчий компонент": громадянин не хоче вкладати кошти, щоб зробити собі тепліше, краще і економніше", - констатував представник чернігівської громадськості. 

Івано-Франківські експерти також підтримали колег з Чернігова. На їх думку, є одна важлива річ, яку місцева влада може зробити - це інформаційні кампанії, спрямовані на стимулювання економії ресурсів. Міські ради мають можливість це роз’яснювати через комунальні ЗМІ, соціальну рекламу, депутати мажоритарних округів можуть проводити зустрічі з виборцями на цю тему. Іншою важливою складовою діяльності місцевої влади має бути контроль за якістю наданих житлово-комунальних послуг. 

"Насправді, підвищення тарифів може дати позитивний ефект – це усвідомлення громадянином необхідності брати відповідальність на себе з одного боку, а з іншого - контролювати якість наданих послуг. Ці дві важливі сторони – контроль і відповідальність – можуть дати відчутний ефект: зменшення енергозалежності, а з іншого боку - розвиток альтернативних джерел", – зазначив голова Івано-Франківського обласного осередку ВМГО "Демократичний Альянс" Тарас Случик. 

Під час телемосту проходило інтерактивне опитування громадян на тему "Чого ви очікуєте від реформи в енергетичній галузі?". Всього до студії зателефонували 268 чернігівців. З них 42% (112) висловили надію, що будуть покращувати якість послуг; 36% (97) – що буде стимулюватися економія енергоресурсів та 22% (57) – висловили думку, що реформа сприятиме енергетичній незалежності. 

Нагадаємо, що Чернігів та Івано-Франківськ є містами-партнерами Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", кінцевою метою якого є підвищення енергоефективності міст-партнерів та зменшення викидів СО2 у атмосферу.