19 березня в Чернівцях відбулась публічна дискусія щодо виборчої реформи. Громадські активісти, депутати, представники місцевих партій долучились до обговорення аспектів реформи законодавства, що стосується парламентських та місцевих виборів. Про пропоновані зміни до виборчого законодавства розповіли Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА та Денис Ковриженко, радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Захід відбувався за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні". Експерти наголосили, що проводити місцеві вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін не доцільно, а важливі законодавчі зміни все ще не ухвалено.

0 chernivtsi v.reforma1

Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ. Саме тому експерти Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем розробили концепцію нової редакції Закону “Про вибори народних депутатів України” і про місцеві вибори, базуючись на міжнародних демократичних стандартах і практиках, та презентували їх основні положення під час публічної дискусії про виборчу реформу.

В основі пропонованої експертами пропорційної виборчої системи з відкритими списками -  можливість голосування як за партію, так і за конкретного кандидата в її списку. Якщо відповідні зміни будуть прийняті, у бюлетені на парламентських виборах виборець зазначатиме порядковий номер партії і, за бажанням, порядковий номер певного кандидата цієї партії. При цьому, відсутність номеру кандидата свідчитиме про підтримку запропонованого партією порядку кандидатів у списку. Якщо ж не вказати номер партії – бюлетень вважатиметься недійсним. Україна поділятиметься на 28 регіональних округів, межі яких збігатимуться з адміністративно-територіальним устроєм (окрім міста Києва, Дніпропетровської та Донецької областей, де будуть сформовані два округи, і Херсонської області та АР Крим, які об’єднуватимуться в один). У кожному регіоні партіями формуватиметься регіональні списки, які в сумі формуватимуть національний. До розподілу мандатів допускатимуться тільки ті партії, які подолати п’ятивідсотковий бар’єр на всеукраїнському рівні. За словами радника з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Дениса Ковриженка, така система має багато переваг: «Пропорційна виборча система з регіональними відкритими списками мінімізує підкуп виборців - спершу партії необхідно подолати загальнодержавний бар’єр. На державному  рівні купити всіх кандидату буде складно, адже мова йде про більш ніж мільйон голосів. Окрім того, нова система дасть можливість боротися з феноменом “технічних партій” та зекономити гроші в державному бюджеті. Партія, що забезпечує представництво менше ніж у 2/3 комісій в межах загальнонаціонального округу, позбавляється членства взагалі».

0 chernivtsi v.reforma2

Також планується суттєво обмежити, а також заборонити певні види  передвиборчої агітації. За бюджетний кошт буде публікуватись інформація про кандидатів та списки партій для виборчих дільниць.

Ще наприкінці листопада 2014 року фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчої системи з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад та вибори міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості. Однак, експерти не виключають, що, у зв’язку з браком часу, повною мірою реалізувати положення коаліційної угоди щодо реформування законодавства про місцеві вибори буде складно. Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, зазначив: «Депутати обіцяли підготувати законопроект протягом першого півріччя. Якщо це не відбудеться раніше кінця липня – краще не використовувати на місцевих виборах 2015 року пропорційної виборчої системи з відкритими списками, а проводити вибори на усіх рівнях за багатомандатною мажоритарною системою».

0 chernivtsi v.reforma3

Також експерт наголошує на необхідності збереження п’ятивідсоткового бар’єру для виборів до міських та обласних рад (з населенням більше 90 тисяч). Адже нова виборча система сприятиме творенню якісних локальних політик, розвитку місцевих осередків всеукраїнських політичних партій тощо.

Вибори ж до сільських, селищних, районних, міських (з кількістю виборців до 90 тис.) експерти пропонують проводити за мажоритарною системою в багатомандатних округах, що сприятиме більш широкому представництву політичних настроїв у громаді, та дасть можливість більш ефективно забезпечити представництво спільних інтересів громад на районному рівні.

На думку експертів, процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.

Прес-служба Громадянської мережіОПОРА                                                                                                                           
тел./факс: (044) 286-26-70 
Моніторинг парламенту Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)