Однією з вимог за угодою про Асоціацію є лібералізація енергетичного ринку країни. Про план сталого енергетичного розвитку на 2015 -2030 роки міста Запоріжжя днями розповідав директор ЕСКО «Екосис» Василь Степаненко.

Андрій Міцкан, заступник керівника проекту "Муніципальна енергетична реформа України" розповідає: "29 листопада 2013 року місто Запоріжжя офіційно приєдналося до Угоди Мерів – великого проекту Європейської комісії. Через півроку, у червні 2014 року, рішенням міськради був прийнятий Муніципальний енергетичний план до 2030 року. Таким чином, у Запоріжжі впер- ше було сформовано енергетичну політику міста та почалося виконання загальноєвропейського Плану 20-20-20". На базі Муніципального енергетичного плану, розпочату розробку Плану сталого енергетичного розвитку Запоріжжя на період до 2030 року (далі SEAP - Sustainable Energy Action Plans) з метою формування довгострокової кліматичної політики міста. Ця робота виконується завдяки підтримки USAID, у рамках проекту "Муніципальна енергетична реформа у Україні".

За словами Степаненка, за 2 останніх десятиріччя Запоріжжя втратило близько 190 тисяч населення та близько 70% промислового виробництва, що є наслідком перехідного періоду з часів централізованої економіки.

За період 2004 – 2013 рр. відбулося значне підвищення платежів міста за газ та електроенергію – з 200 мільйонів доларів до більш ніж мільярда доларів. Найбільш критичними секторами стали житлові і громадські будівлі та система централізованого теплопостачання. Заборгованість міста та мешканців за природний газ стрімко росте. Подальше зростання цін на енергоносії погрожує місту кризою неплатежів та соціальними негараздами.

Муніципальне енергетичне планування в Запоріжжі (МЕП) – це житлові та бюджетні будівлі,  системи теплопостачання , система питного водопостачання та водовідведення,  система вуличного освітлення. Також додаткові сектори цього плану – це система електропостачання та переробка відходів, що є актуально відповідно до специфіки міста. 

В рамках проекту, до того ж, передбачене скорочення викидів СO2 і відмова повністю від природного палива. 

Якщо порівнювати досвід європейських країн,  то ціни на енергоносії формуються, як на цукерки чи ковбасу, тобто ціну формує попит та пропозиція. В Україні ж ціни за енергоносії формує держава.

 

Детальніше:

Катерина Коротченко, місцевий координатор

житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА у місті Запоріжжя

+380 (50) 500 65 77

(063) 617 97 60