На Вінниччині у виборчому окрузі №14 (центр місто Жмеринка) поширюють листівки з агітацією «проти» кандидата у народні депутати від політичної партії «Блок Петра Порошенка» Івана Мельничука. Листівки залишають у поштових скриньках жителів Жмеринки. У них йдеться про те, що Юлія Тимошенко буцімто закликає виборців не голосувати за Івана Мельничука і називає його «пройдисвітом» і «тушкою».

0 vinnitsa lystivky proty kandydata

 

Представники Громадянської Мережі ОПОРА звернулися до голови Вінницького обласного штабу ВО «Батьківщина» з проханням прокоментувати ситуацію, на що отримали відповідь, що ВО «Батьківщина» не має стосунку до розповсюдження цих листівок. «Вінницька обласна партійна організація «Батьківщина» з пошаною ставиться до роботи Громадської Мережі «ОПОРА» і повідомляє, що наша політична сила не має жодного стосунку до розповсюдження листівки», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у 2012 році Іван Мельничук балотувався по цьому ж округу від ВО «Батьківщина». Виборчий округ №14 на минулих парламентських виборах був проблемним. До парламенту по округу пройшов самовисуванець Віктор Жеребнюк (цьогоріч він теж є кандидатом у нардепи у окрузі №14).

Зазначимо, що ці листівки з агітацією «проти» кандидата І. Мельничука, не містять жодних вихідних даних, а згідно ст.69 п.7, «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що тиражування партійними виданнями «чорного піару» — це порушення Цивільного кодексу України, адже це агітація, здійснена у спосіб, що суперечить законодавству. Стаття 297 Цивільного кодексу України передбачає, що кожен має право на повагу до його честі й гідності, а гідність та честь фізичної особи є недоторканною.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website: http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                      
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)