Спостерігачами ОПОРИ в Чернівцях надалі продовжують фіксувати випадки псування зовнішньої реклами з передвиборчою агітацію за політичні партії та кандидатів в народні депутати. Днями вкотре заляпали фарбою білбордів Сильної України, невідомі понівечили сітілайт партії Самопоміч, а у селі Кам’яна Сторожинецького району пошкодили білборд кандидата-мажоритарника в 202 окрузі Василя Філіпчука.

Зокрема, по вулиці Головній в Чернівцях (зупинка поблизу пологового будинку) вдруге пошкоджено один і той же білборд Сильної України. Нагадаємо, вперше ОПОРОЮ такий факт було зафіксовано 16 вересня. Тоді білборд було замінено на новий. Нині білборд знову заляпаний фарбою, цього разу зеленою. По вулиці Комарова зафіксовано білборд Сильної України, який заляпаний білою фарбою (ФОТО).

Представник обласного штабу Сильної України Віталій Темерівський в коментарі ОПОРІ повідомив, що у випадку підтвердження факту псування білборду буде встановлений новий. Однак, до правоохоронних органів щодо пошкодження білборду в Сильній Україні звертатись не будуть, так як не бачать в цьому сенсу і не вірять в те, що порушників буде знайдено.

Також до правоохоронців попередньо не планують звертатись й представники партії Самопоміч в Чернівецькій області, сітілайт якої по вулиці Героїв Майдану був понівечений невідомими.  У відповіді ОПОРІ Ярослав Цуркан, зокрема, повідомив, що інформацію про пошкоджений сітілайт передадуть в центральний штаб і там вже прийматимуть рішення.

poshkodzheni bill body chernivtsi

В штабі кандидата-мажоритарника Василя Філіпчука ОПОРУ запевнили, що за фактом псування білборда в селі Кам’яна Сторожинецького району планують писати заяву до правоохоронних органів.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 68 та ч. 25 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України», псування білбордів та сітілайтів можна кваліфікувати як порушення виборчого права (перешкоджання реалізації виборчого права суб’єктом виборчого процесу), що тягне за собою відповідальність.

Нагадаємо, що в Чернівецькій області вже зафіксовані випадки псування білборду Радикальної партії  а також нещодавно трапився інцидент із перекиданням наметів політичних партій в центрі міста Чернівці (201 виборчий округ) - Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website: http://oporaua.org/

Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora

Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)