24 вересня в Чернівецькій області з візитом перебувала лідер та другий номер виборчого списку Всеукраїнського об’єднання Батьківщина Юлія Тимошенко. Під час відвідування місцевої швейної фабрики, вона замовила комплекти теплого одягу військовим, що супроводжувалось передвиборчою агітацією.

24 вересня лідер ВО Батьківщина, узгодивши зі своїми радниками та представниками цеху колір та фасон військової форми, від імені згаданої політичної сили замовила 1000 комплектів теплого одягу для двох батальйонів Руху опору. Варіанти форми Юлія Тимошенко приміряла на кандидатахмажоритарниках від своєї політичної сили по 202 та 204 виборчих округах Георгію Філіпчуку та В’ячеславі Добровольському (зареєстровані кандидатами 23 вересня) відповідно, які також перебували на зустрічі. Агітації кандидати не проводили.

Сьогодні ми знаходимося з вами в цеху, який шиє одяг, вже зимовий одяг, для наших патріотів, які воюють на фронтах, - заявила Юлія Тимошенко. - І я сьогодні хотіла би придбати від імені партії Батьківщина для двох батальйонів Руху опору теплий одяг… І я хочу Вам сказати, що я зроблю неможливе, ми всі зробимо неможливе, щоб армія наша була забезпечена всім.

Відео (Юлія Тимошенко на швейній фабриці) 

Окрім відвідування фабрики шиття, Юлія Тимошенко провела зустрічі з виборцями у Кіцмані та Хотині.

Спостерігач ОПОРИ у 204 виборчому окрузі зафіксував факти, які можуть свідчити про організацію підвозу виборців з району на зустріч із Юлією Тимошенко в Хотині. Так, в місті Кельменці усі агітаційні анонси містили надпис: «о 16:30 автовокзал Кельменці відправлення»

25 pidvez

 

kelmentsiPidviz2

pidviz 9520 Kelmentsi

pidviz 8641 Khotyn

У вказаний час на автовокзалі зібралося декілька десятків осіб, які завантажилися в три автобуси (один великий з табличкою «Кельменці – Сокиряни – Київ» з номерними знаками АВ9520ВО, два буси з номерними знаками СЕ7993ВС – «Грушівці - Кельменці», СЕ8641АІ - «Грушівці - Чернівці»).

Пізніше два з трьох автобусів (АВ9520ВО, СЕ8641АІ) були зафіксовані припарковані в Хотині поблизу місця, де проводилась зустріч Юлії Тимошенко з виборцями.

Відповідно до п.14 ст. 74 закону України “Про вибори народних депутатів України” http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1411429260454955, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

У випадку підтвердження організованого безкоштовного підвозу виборців можна говорити про надання їм безкоштовних транспортних послуг, і, відповідно, про непрямий підкуп виборців.

У випадку щодо замовлення комплектів одягу, якщо форма таки буде замовлена і під час передачі їх батальйонам буде здійснюватись передвиборча агітація, то можна буде говорити про непрямий підкуп виборців.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org  та на сторінці в Facebook - https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.