20 вересня в Києві на вул. Тростянецькій в окрузі 216 був здійснений напад на двох активісток Ксенії Ляпіної – кандидата у народні депутати від партії «Народний фронт».

На власній сторінці Фейсбук Ксенія Ляпіна повідомила, що двоє молодих людей спортивної зовнішності, посилаючись на те, що вони люди Супруненка (вже зареєстрований кандидат у депутати у цьому ж окрузі, колишній нардеп від «Партії регіонів»), намагалися відібрати газети зі звітом народного депутата К. Ляпіної, які роздавали дві жінки.

«За нашою інформацією, це люди колишнього регіонала Олександра Супруненка, який збирається балотуватися до Верховної Ради по цьому ж округу. У 2012 році, коли ми йшли по цьому ж округу, він використовував такі методи» – цитує Ляпіну прес-служба «Народного фронту».

У власному коментарі ОПОРІ, К. Ляпіна повідомила деталі інциденту: двоє жінок, одна медик, інша колишній учитель, розносили газету зі звітом К. Ляпіної як народного депутата, що є традиційною роботою Ляпіної як депутата в окрузі.  До цих двох представниць народного депутата підійшли двоє хлопців спортивної зовнішності і почали агресивно поводитися. Після цього жінки подзвонили помічнику К. Ляпіної, оскільки він був неподалік, то швидко під'їхав і встиг сфотографувати одного хлопця. За словами К. Ляпіної, спочатку хлопці намагалися відібрати пакет зі звітами, але жінки чинили спротив,  тоді один із чоловіків ударив активістку, а після приїзду помічника погрожували і ножем. Коли почали підходити люди, нападники втікли.

На думку К. Ляпіною, вищезазначений інцидент був організований О. Супруненком, оскільки у його передвиборній програмі прямо зазначається, що «Мені боляче спостерігати, як окремі народні депутати, отримавши довіру жителів Дарницького та Дніпровського районів, відразу після виборів забули про тих, хто їх обрав, хто повірив їм та вручив у їхні руки свої долі. Замість реальної помочі людям, вони зосередились на власних інтересах, повернувшись до проблем киян спиною» (передвиборна програма, сайт ЦВК). К. Ляпіна додала, що для її опонента О. Супруненка було принципово відібрати звіти, щоб довести, що вона як депутат нічого не робить в окрузі.

22 09 Liapina

Варто додати, що К. Ляпіна, коментуючи неприємну ситуацію, додала, що роздавання звітів – не було передвиборною агітацією, оскільки вона ще не зареєстрована як кандидат у депутати. Хоча на сайті партії «Народний фронт» зазначено, що К. Ляпіна є кандидатом у народні депутати від партії «Народний фронт» по округу № 216 (Київ). Тому звіт, де згадується прізвище Ляпіної можна вважати політичною рекламою (ст. 68, частина 3 Закону «Про вибори народних депутатів України»). Офіційно ж дозволяється агітували лише після реєстрації кандидата в ЦВК, з умовою, що агітаційна продукція буде вироблена і розміщена за кошти виборчого фонду (ст. 68, частина 6-7 цього ж закону).

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.