Народний депутат – це представник громадян у єдиному законодавчому органі влади. Належна реалізація представницьких функцій депутатом неможлива без комунікації з виборцями. Він повинен «тримати руку на пульсі» місцевих потреб, проблем та настроїв населення, щоб ефективно виконувати свої повноваження.

Закон передбачає, що депутат зобов’язаний підтримувати зв’язок з виборцями, розглядати звернення виборців, а також від підприємств, установ, організацій, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, вживати заходів для реалізації їх пропозицій і законних вимог, інформувати виборців про свою депутатську діяльність під час особистих зустрічей з ними та через засоби масової інформації.

Саме з цією метою Регламент Верховної Ради України передбачає, що за звичайних обставин четвертий тиждень календарного місяця відводиться для роботи депутата з виборцями.

У сучасному інформаційному світі можливості для спілкування депутата з виборцями ще більш розширилися: до традиційних депутатських прийомів, зустрічей, обговорень, участі у засіданнях колегіальних органів, ефірів на телебаченні додалися ще й соціальні мережі. Зараз практично всі народні обранці активно використовують такі можливості для спілкування з виборцями.

Налагоджена комунікація і співпраця народного обранця із народом сприяє не лише вирішенню регіональних проблем, але й може бути поштовхом для вдосконалення законодавства.

ОПОРА дізнавалася як можна потрапити на прийом до народних депутатів від Рівненщини / сконтактувати з ними чи представниками їхньої команди .

Рівненщину в парламенті представляють 5 депутатів-мажоритарників: 3 – члени фракції «Слуга Народу» (Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук, Сергій Литвиненко), 1 – позафракційний (Роман Іванісов) і 1 – член депутатської групи «За майбутнє» (Віктор М’ялик).

Депутати, які балотувалися від фракції «Слуга народу» від Рівненщини у період виборів створили онлайн-приймальню, яка доступна у смартфоні у вигляді додатку для iPhone https://clc.to/ZeiPhone та Android https://clc.to/ZeAndroid. Проте, наскільки ефективно вона працює після виборів і наскільки швидко депутати реагують на такі онлайн-звернення, не перевірялось.

Олександр Ковальчук – народний депутат по виборчому округу № 152 (місто Рівне).

Офіційна сторінка нардепа: депутат веде активну комунікацію у Instagram та Facebook, де публікує інформацію про свою роботу в парламенті та окрузі, зокрема, розміщує повідомлення про черговий особистий прийом громадян:

На Facebook сторінці депутата як контактна вказана електронна пошта [email protected], на сайті парламенту [email protected]

Приймальня нардепа знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Г. Мазепи, 19, оф.23 (приміщення Торгово-промислової палати).

Номер телефону громадської приймальні 0973327171

Роман Іванісов – народний депутат по виборчому округу № 153 (місто Острог, частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони).

Офіційна сторінка нардепа: депутат на сторінці у Instagram та Facebook  розповідає виборцям про свою діяльність у парламенті та візити в округ.

На Facebook-сторінці нардепа вказана електронна пошта депутата: [email protected], на сайті парламенту ще одна - [email protected]

Приймальня депутата знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б.

Графік роботи: з 10-00 до 16-00 (щодня, окрім вихідних)*.

* графік роботи станом на день підготовки матеріалу,  згодом має змінитися

Записатися на прийом можна безпосередньо у приймальні або за телефоном
 (044) 255-38-11

Олександр Аліксійчук  –  народний депутат по виборчому округу № 154 (місто Дубно, Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони).

Офіційна сторінка нардепа: депутат активно веде свою Facebook-сторінку, Instagram-сторінку та систематично інформує виборців про свою роботу.

Також у соцмережах депутат розміщує інформацію про графік роботи в окрузі, де саме і коли він буде здійснювати прийом виборців. Наприклад, допис на Facebook сторінці:

Народний обранець має кімнати депутата у Млинові та Здолбунові, де здійснює прийоми виборців за попереднім записом за телефонами (044) 255-45-43 та 0686215252.

На сайті парламенту вказана така офіційна пошта нардепа: [email protected].

Віктор М’ялик - народний депутат по виборчому округу № 155 (місто Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони).

Офіційна сторінка нардепа: Віктор М’ялик має сторінку у Facebook, де публікує інформацію про роботу в окрузі та іноді і про роботу у парламенті.

На офіційній сторінці та на сайті парламенту вказана така пошта для комунікації: [email protected] і номер телефону: 044 255 4613.

Інформації щодо діяльності постійно діючої приймальні в окрузі знайти не вдалося.

Сергій Литвиненко - народний депутат по виборчому округу № 156 (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони).

Офіційна сторінка нардепа: депутат має Facebook-сторінку, на якій висловлює свою позицію щодо різних питань та інформує виборців про свою роботу.

На цій же сторінці вказана як контактна електронна пошта: [email protected], на сайті парламенту ще одна: [email protected].

Народний депутат має три приймальні в окрузі:

у Сарнах за адресою вул. Широка, 1

у Березному за адресою вул. Київська, 10

у Костополі за адресою вул. Нова, 2-Д.

Про це нардеп повідомив на своїй сторінці у Facebook:

 

Графік роботи приймалень:

Контактний номер телефону приймалень:

сарненської – 0979245231

березнівської – 0973727448     

костопільської   –  0971457575.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.