На Київщині правоохоронці склали більше 100 адмінпротоколів та відкрили понад 60 кримінальних проваджень у зв'язку з порушеннями виборчого законодавства. Загалом під час проведення виборчої кампанії у період з 1 червня та до 24 липня, до поліції Київщини надійшло 560 заяв та повідомлень, які стосуються порушень виборчого процесу. Про це йдеться у відповіді головного управління Нацполіції Київщини на інформаційний запит ОПОРИ.

Найбільше кримінальних проваджень, а саме 26, відкриті за ч. 1-3 ст. 157 Кримінального Кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права). Щодо підкупу виборців правоохоронці Київщини порушили  17 кримінальних справ. Низку проваджень відкрили і за іншими статтями Кримінального кодексу: неправомірне використання виборчих бюлетенів – 4, незаконне використання виборчого бюлетеня – 4, умисне легке тілесне ушкодження – 2, умисне знищення або пошкодження майна – 2, хуліганство – 2, привласнення, розтрата майна – 1, самоправство – 1 та зловживання владою або службовим становищем – 1.

Крім того, за період виборчої кампанії поліція склала 106 протоколів про адміністративні правопорушення. Серед них переважали порушення щодо агітації. Зокрема, правоохоронці склали  72 протоколи щодо виготовлення або розповсюдження друкованої продукції передвиборної агітації без вихідних даних, 14 – порядку розміщення агітаційних матеріалів, обмежень щодо ведення передвиборної агітації – 7. Один протокол складено  у зв'язку з порушенням права на користування приміщеннями під час виборчої кампанії. Крім того, 10 протоколів стосувалися порушення стандартів у сфері благоустрою та 2 – дрібного хуліганства.

Наразі із загальної кількості протоколів за 67 справами вже прийняли рішення. Відтак, накладено 57 штрафів, винесено 4 попередження, 6 справ закрили за рішенням суду через відсутність складу правопорушення, а 39 – очікують судового рішення. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)