В окрузі №50 (м. Покровськ, Донецька область) напали на журналістів місцевого телеканалу, а Центральна виборча комісія взяла на себе повноваження встановити підсумки голосування у цьому окрузі.

Так, 1 серпня на журналістів місцевого телеканалу «Капрі» був вчинений напад, коли вони намагались зайти в приміщення Покровської ради ветеранів, де начебто зібралися члени ОВК №50. Як повідомляє телеканал, оператора затягли у приміщення, де утримували його 20 хвилин, погрожували та били. Зараз відеооператор знаходиться у місцевій лікарні.

«Хочеться підкреслити, що згідно зі статтею 171 Кримінального Кодексу України умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста карається штрафом або арештом, або обмеженням волі на строк до трьох років, а переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою карається штрафом або обмеженням волі до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Сподіваюсь, що винні у нападі на знімальну групу будуть покарані» - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області.

Напередодні 31 липня Центральна виборча комісія зобов’язала окружну виборчу комісію на виконання рішення суду перерахувати голоси на трьох дільницях і внести зміни до протоколу про підсумки голосування, скласти протокол з поміткою «Уточнений» та привезти до ЦВК до 12 години 2 серпня.

Станом на 22:30 1 серпня засідання окружної виборчої комісія так і не відбулося. Станом на 11 годину  2 серпня, за інформацією від активістів, які чергують біля приміщення ОВК, засідання так само не проводилося. Телефони голови та секретаря вимкнені, про їх місце перебування невідомо.

Центральна виборча комісія 2 серпня ухвалила рішення, що здійснюватиме повноваження окружної виборчої комісії щодо встановлення підсумків голосування у окрузі №50, в тому і проведення повторного підрахунку голосів на виборчих дільницях.

Як повідомили в ЦВК, 3 серпня у Покровську розпочалася передача уповноваженим представникам ЦВК пакетів з документацією, необхідною для повторного підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування в цьому окрузі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.