Запорізький окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову ОВК виборчого округу  №78, якою журналістку видання “Точка Опори” усунули від спостереження. Позивачем виступив офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області.

24 липня представники ОПОРИ завітали на окружну виборчу комісію в одномандатному виборчому окрузі № 78 в м. Бердянськ Запорізької області. Причиною приїзду стала перерва у безперервній роботі ОВК та затримка в роботі з написання підсумкового протоколу після прийняття бюлетенів від ДВК.

Подальші події описав офіційний спостерігач ОПОРИ: “Без будь-яких причин на те і визначених законом підстав, члени комісії почали вказувати на певне місце, де треба знаходитися журналістам і спостерігачам, створювали штучні бар'єри для вільного пересування по приміщенню. Крім того, деякі члени комісії чинили психологічний та фізичний вплив на журналістку “Точка Опори”. Вважаючи, що вона заважала роботі безперервного засідання, склали відносно неї акти № 1 та №2 згідно з якими постановили позбавити її права спостереження на цій ОВК”.

На підставі цього він підготував позовну заяву до Запорізького окружного адміністративного суду, де виклав обставини ситуації і зазначив, що відповідно до ч.5 ст.34 Закону “Про вибори народних депутатів України” виборча комісія може прийняти мотивоване рішення позбавити права присутності офіційних спостерігачів та журналістів на засіданні, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії присутнього на засіданні. Проте постанова ОВК  від 24 липня під №35 не містила мотивованої частини, відтак є протиправною і підлягає скасуванню.

27 липня відбулося засідання суду на яке відповідач (члени ОВК в ОВО №78) не з'явився і не надав на вимогу суду протокол свого безперервного засідання.

Спостерігач ОПОРИ зазначив, що оскільки наявні всі доказові матеріали та відповідача своєчасно повідомили про засідання, то справа може бути розглянута без перенесення на інший день. З урахуванням обставин суд постановив визнати вимоги позивача у повному обсязі.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)