Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг дотримання законодавства про вибори протягом дня голосування та протягом часу підрахунку голосів виборців (21-22 липня 2019 року) на позачергових парламентських виборах. Загалом спостерігачі ОПОРИ на Сумщині (157-162 виборчі округи) зафіксували ряд порушень.

Про це повідомила у ході прес-конференції ОПОРИ координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА.

За інформацією від ОВК, всі ДВК на Сумщині відкрились вчасно. Спостерігачі ОПОРИ фіксували численні порушення, які стосувались матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць. Зокрема, не на всіх виборчих дільницях було встановлено передбачену законом мінімальну кількість виборчих скриньок та кабінок для голосування. На окремих дільницях це призводило до утворення черг. На кількох виборчих дільницях зафіксовано присутність сторонніх осіб. Після зауваження спостерігачів ОПОРИ порушення усунули.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували спроби видачі бюлетенів для голосування без пред’явлення відповідних документів, які посвідчують особу. Зазвичай такі ситуації мали місце на сільських виборчих дільницях. Такі випадки містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 158-1 Кримінального кодексу України (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз). Після зауваження спостерігачів порушення припинили.

Також зафіксовано випадки дочасного заповнення протоколів підрахунку голосів. Окремі члени ДВК заповнювали як перелік кандидатів чи партій, так і в декількох випадках ставили власні підписи на незаповнений бюлетень до закінчення часу голосування. Варто зауважити, що останнє має ознаки кримінального правопорушенням, передбаченим частиною 3 статті 158 Кримінального кодексу України.

Окремі проблеми спостерігались під час підрахунку голосів. Зокрема, на кількох виборчих дільницях члени ДВК підраховували виборчі бюлетені із всіх скриньок загалом, а не з кожної окремо, як це визначено законом.

Також напруженою була атмосфера під час прийому протоколів на окремих ОВК – через велику кількість представників ДВК утворювалися черги.

За словами заступника начальника ГУНП в Сумській області, начальника слідчого управління Олега Григорова, за добу голосування було порушено 4 кримінальні провадження, які стосуються порушень виборчого законодавства. У всіх випадках йдеться про дочасне заповнення протоколів підрахунку голосів - відповідні інциденти зафіксовані у Сумах, Шосткинському, Путивльському та Сумському районах.

Як повідомив заступник начальника ГУНП у Сумській області Володимир Бабич: «До поліції надійшло 80 повідомлень від громадян, спостерігачів та інших учасників виборчого процесу, ще 15 . Кожне з них було зареєстроване та оперативно перевірене».

За словами громадської омбудсменки з виборчих прав, протягом дня голосування нею було отримано 46 звернень від громадян щодо порушення їх виборчих прав. Порушення переважно стосувались недоступності виборчих дільниць для голосування для осіб з особливими потребами.

Загалом, системних порушень, які могли б суттєво вплинути на результати виборів, зафіксовано не було.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.