У 95 виборчому окрузі спостерігачі двічі зверталися до правоохоронців у зв'язку з тим, що дільничні виборчі комісії заповнюють протоколи у приміщенні ОВК  та мають при собі печатки. Ще низку таких випадків спостерігачі зафіксували.

22 липня після того, як ОВК повернула дільничну виборчу комісію №321312 на уточнення, у приміщенні  окружної виборчої комісії  четверо членів цієї ДВК переписували протоколи про підрахунок голосів. У них з собою була і печатка, яка мала б залишитися у сейфі на їхній виборчій дільниці.  Коли спостерігачка ОПОРИ зафіксувала порушення  і вказала на нього ДВК  – вони втекли. Спостерігачка викликала поліцію і дала пояснення щодо цього порушення. А також надала фото- та відеодокази.

Також протягом 22 липня спостерігачі ОПОРИ неодноразово  фіксували, як члени ДВК переписують протоколи в приміщенні ОВК.  В одному з випадків,  під час прийняття протоколів при членах окружної виборчої комісії  за їхнім же столом, члени ДВК теж переписували протокол. Спостерігачі зафіксували це на відео.

Ще в однієї дільничної виборчої комісії округу  була з собою печатка і секретар комісії  була присутня на ОВК, хоча відповідно до закону має лишатися у приміщенні  ДВК. Після того, як спостерігачі зафіксували це на відео, вони  викликали поліцію і надали пояснення.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як голова однієї з ДВК 95-го виборчого округу заповнює уточнений протокол з підрахунку голосів у автівці, однак, коли спостерігачка зафіксувала порушення на відео, голова порвав той протокол, який заповнював.

Зазначимо, згідно ч. 4 ст. 93  Закону України «Про вибори народних депутатів України», секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.  Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України, викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців чи учасників референдуму, про підсумки голосування в межах виборчого округу на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму або незаконне знищення чи псування виборчої скриньки з бюлетенями, або підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей – можуть каратися позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Нагадаємо, на Київщині у 93 виборчому  окрузі ДВК заповнювала протоколи в авто біля ОВК. Поліція розпочала  кримінальне провадження

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)