У день голосування 21 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували поширення неправдивої інформації проти кандидатів, порушення процедурних моментів у роботі комісій, порушення у голосуванні внутрішньо переміщених осіб, перешкоджання діяльності спостерігачів та багато іншого. Про це представники ОПОРИ розповіли під час пресконференції 22 липня.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Луганській області  зазначив, що на території області від ОПОРИ на виборчих  дільницях працювали як довготермінові, так і короткотермінові спостерігачі, які фіксували порушення законодавства протягом всього дня вибрів.

«На виборчій дільниці №441198, що відноситься до 106 округу Луганської області та знаходиться у приміщенні комунального підприємства «Евріка», члени комісії перешкоджали законній діяльності спостерігача, а також на двох дільницях 106 округу було зафіксовано, що члени комісії поставили підписи на протоколах, не дочекавшись закінчення голосування, закриття дільниці та підсумкового засідання», - розповів він.

Представники ОПОРИ зазначили, що у місті Лисичанськ (ОВО №107) спостерігачі ОПОРИ зафіксували несанкціоноване встановлення сцени та апаратури для проведення гучних масових заходів прямо навпроти будівлі ОВК.

Ще одне порушення спостерігачі зафіксували на виборчій дільниці № 440516, де переселенці видали 2 бюлетені для голосування за партії та за кандидатів-мажоритарників, якими вона успішно скористалася. Членка дільничної виборчої комісії, яка безпосередньо видавала бюлетені, зазначила, що не знала, що це незаконно, а окружна виборча комісія не довела ніякої інформації з цього приводу до членів дільничних комісій.

Громадський омбудсмен із виборчих прав в Луганській області  наголосив, що у день виборів  представники ОПОРИ зафіксували масове розповсюдження у 113-му одномандатному виборчому окрузі листівок без вихідних даних з ознаками чорного піару. Матеріали стосуються чинного нардепа Віталія Курила  та у критичному світлі описують діяльність кандидата у законодавчій гілці влади, зміну партійної приналежності тощо. Також спостерігачі зафіксували розповсюдження листівок без вихідних даних кандидата-самовисуванця Юрія Полулященка та агітаційних буклетів на підтримку кандидата Володимира Струка з партійною символікою Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» (сам кандидат є самовисуванцем). 

Комунікаційниця ОПОРИ в Луганській області зазначила, що у місті Рубіжне на телефонні номери виборців прийшли смс-повідомлення начебто від імені кандидата в нардепи Олександра Романовського. Вони розіслані через Інтернет від абонента «FAR» (абревіатура, яка використовувалася кандидатом у громадсько-політичній діяльності – «Фонд Александра Романовського»), що не дає можливості ідентифікувати їх авторів. У повідомленні сказано наступне: «Поддержите меня. Вместе все возможно. Я докажу. Александр Романовский».

Присутній на пресконференції представник поліції Роман Ткачов розповів, що 21 липня Національна поліція в Луганської області зареєструвала 70 повідомлень, які стосуються можливих порушень виборчого законодавства.

Найбільшою кількістю повідомлень «відзначилося» місто Лисичанськ, де протягом зазначеного періоду зареєстровано 23 повідомлення. Наступними за кількістю повідомлень стали Новоайдарський район (більша частина району входить до 113 ОВО, 7 дільниць – до 114 ОВО) – 12 повідомлень та місто Сєвєродонецьк – 8. У рамках інших районів кількість зареєстрованих повідомлень коливається в межах 1-5 звернень. Значна кількість можливих порушень стосується агітації  в день голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)